ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Companiile româneşti au efectuat tranzacţii de schimb valutar de peste 1,19 miliarde de euro, la zece luni (platformă)

18 Noiembrie 2024   |   AGERPRES

Principalele destinaţii pentru plăţile internaţionale includ Germania, Italia şi China, în timp ce Franţa, Ungaria şi Polonia sunt printre sursele majore de încasări.

 
 
Valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar efectuate de către companiile româneşti pe una dintre platformele de profil a depăşit 1,19 miliarde de euro, în primele zece luni ale acestui an faţă de intervalul similar din 2023, în creştere cu 94%.

Potrivit datelor publicate, luni, de iBan First, unul dintre liderii europeni în schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, tranzacţiile forward au avut o valoare medie de 231.000 de euro pentru clienţii săi din România şi a poziţionat, astfel, ţara noastră pe locul al doilea între cele zece pieţe europene ale iBanFirst. Media la nivel de grup se situează la 196.000 de euro.

Totodată, până la sfârşitul lunii octombrie 2024, companiile româneşti au realizat tranzacţii forward în valoare totală de 125 de milioane de euro, în creştere cu 69% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În acelaşi interval, rata de creştere globală a grupului a fost de 27%, cu un volum total al tranzacţiilor forward de 1,67 miliarde de euro.


De asemenea, valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar realizate de către companiile româneşti pe platforma iBanFirst a crescut cu 94%, de la un an la altul, de la 615 milioane de euro la peste 1,19 miliarde de euro.

"Într-un context economic marcat de creşterea activităţilor de import-export şi extinderea operaţiunilor transfrontaliere, companiile româneşti apelează la soluţiile fintech într-un ritm accelerat, depăşind astfel mulţi dintre omologii lor din Europa de Vest. Cu o rată de adopţie de 35%, piaţa fintech din România a intrat în faza de early majority, fapt ce demonstrează maturizarea sectorului şi confirmă încrederea crescută a companiilor locale în soluţiile financiare digitale. Fintech-urile s-au dovedit fiabile, reuşind să câştige adepţi inclusiv în rândul companiilor mai reticente, oferind acestora beneficii precum acces rapid la pieţele globale, reducerea costurilor de tranzacţionare şi eficientizarea operaţiunilor zilnice", se precizează într-un comunicat de presă al companiei, transmis AGERPRES.

Specialiştii iBan First notează că, în principal, companiile româneşti care folosesc platforma tranzacţionează dolarul american şi euro pentru plăţile internaţionale, dar şi alte monede regionale, precum leva bulgară, şi valute exotice, cum ar fi yuanul chinezesc şi randul sud-african.

Principalele destinaţii pentru plăţile internaţionale includ Germania, Italia şi China, în timp ce Franţa, Ungaria şi Polonia sunt printre sursele majore de încasări.

Conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), Germania rămâne cel mai mare partener comercial al României, atât la capitolul importuri, cât şi la exporturi. În acelaşi timp, China şi Turcia joacă un rol important în segmentul de importuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 447 / 18447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...