
Comisia Europeană propune măsuri pentru o economie a datelor echitabilă şi inovatoare
23 Februarie 2022
Agerpres"Dorim să oferim consumatorilor şi întreprinderilor un control şi mai mare asupra a ceea ce se poate face cu datele lor, precizând cine poate accesa datele şi în ce condiţii. Avem de-a face, aşadar, cu un principiu digital esenţial care va contribui la crearea unei economii solide şi echitabile bazate pe date şi va orienta transformarea digitală la orizontul 2030", a afimat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
Comisia Europeană a propus miercuri noi norme pentru a preciza cine poate utiliza şi accesa datele generate în UE în toate sectoarele economice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Legea privind datele va asigura echitatea în mediul digital, va stimula dezvoltarea unei pieţe competitive a datelor, va oferi oportunităţi pentru o inovare bazată pe date, precum şi o mai mare accesibilitate a datelor pentru toţi. Aceasta va antrena servicii noi, inovatoare, precum şi preţuri mai competitive pentru serviciile post-vânzare şi pentru repararea obiectelor conectate. Această ultimă componentă orizontală a Strategiei Comisiei privind datele va juca un rol esenţial în transformarea digitală, în conformitate cu obiectivele digitale pentru 2030.
"Dorim să oferim consumatorilor şi întreprinderilor un control şi mai mare asupra a ceea ce se poate face cu datele lor, precizând cine poate accesa datele şi în ce condiţii. Avem de-a face, aşadar, cu un principiu digital esenţial care va contribui la crearea unei economii solide şi echitabile bazate pe date şi va orienta transformarea digitală la orizontul 2030", a afimat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
Potrivit comunicatului citat, întocmai ca luminile stradale sau vederile panoramice, datele constituie bunuri neconsumptibile: pot fi accesate de mai multe persoane în acelaşi timp şi pot fi consumate de nenumărate ori fără ca acest lucru să le afecteze calitatea sau să existe riscul epuizării resurselor. Volumul datelor este în continuă creştere, de la 33 de zettabytes generate în 2018 la 175 de zettabytes preconizate pentru 2025. Este vorba de un potenţial neexploatat, 80% din datele industriale nefiind utilizate vreodată. Legea privind datele abordează aspectele juridice, economice şi tehnice care conduc la o subutilizare a datelor. Noile norme vor pune la dispoziţie un volum mai mare de date în vederea reutilizării şi se preconizează că vor genera o contribuţie suplimentară de 270 de miliarde de euro la PIB până în 2028.
Propunerea de Lege privind datele include: măsuri care să le permită utilizatorilor de dispozitive conectate să aibă acces la datele generate de respectivele dispozitive, date care sunt adesea colectate exclusiv de către producători; măsuri care să permită schimbul de astfel de date cu părţi terţe pentru a furniza servicii post-vânzare sau alte servicii inovatoare bazate pe date. Propunerea menţine stimulentele oferite producătorilor pentru a-i îndemna să continue să investească în generarea de date de înaltă calitate, prin acoperirea costurilor lor legate de transfer şi prin excluderea utilizării datelor partajate care sunt în concurenţă directă cu produsul lor.
De asemenea, sunt incluse măsuri de reechilibrare a puterii de negociere a IMM-urilor prin prevenirea dezechilibrelor contractuale excesive în contractele de schimb de date. Legea privind datele le va proteja de clauzele contractuale abuzive impuse de o parte care dispune de o poziţie de negociere mult mai puternică. De asemenea, Comisia va elabora modele de clauze contractuale pentru a ajuta aceste întreprinderi să elaboreze şi să negocieze contracte echitabile de partajare a datelor.
În plus, sunt prezentate mijloace conferite organismelor din sectorul public pentru a accesa şi a utiliza datele deţinute de sectorul privat care sunt necesare în circumstanţe excepţionale, de exemplu în cazul unei urgenţe publice, cum ar fi inundaţiile şi incendiile forestiere, sau pentru a pune în aplicare un mandat legal în cazul în care datele nu ar fi disponibile în alt mod. Este necesar să se ia cunoştinţă de datele respective pentru a putea răspunde rapid şi în condiţii de siguranţă, reducând totodată la minimum sarcina asupra întreprinderilor.
Propunerea de Lege privind datele include şi noi norme care să le permită clienţilor să treacă efectiv de la un furnizor de servicii de prelucrare a datelor în cloud la altul şi să instituie garanţii împotriva transferului ilegal de date.
În plus, Legea privind datele revizuieşte anumite aspecte ale Directivei privind bazele de date, care a fost creată în anii '90 pentru a proteja investiţiile în prezentarea structurată a datelor. Directiva clarifică în special faptul că bazele de date care se alimentează de la dispozitivele şi obiectele internetului obiectelor (IoT) nu ar trebui să beneficieze de o protecţie juridică separată. Astfel, se va garanta faptul că datele vor putea fi accesate şi utilizate, se precizează în comunicat.
Consumatorii şi întreprinderile vor putea avea acces la datele dispozitivului lor şi le vor putea utiliza pentru servicii post-vânzare şi servicii cu valoare adăugată, cum ar fi mentenanţa predictivă. Datorită faptului că dispun de mai multe informaţii, consumatorii şi utilizatorii, de exemplu fermierii, companiile aeriene sau societăţile de construcţii, vor fi în măsură să ia decizii mai bune, de exemplu vor putea achiziţiona produse şi servicii de calitate superioară sau mai durabile, contribuind astfel la obiectivele Pactului verde.
Potrivit Executivului comunitar, întreprinderile şi actorii industriali vor dispune de o panoplie mai amplă de date şi vor beneficia de o piaţă competitivă a datelor. Furnizorii de servicii post-vânzare vor fi în măsură să ofere servicii mai personalizate şi să concureze pe picior de egalitate cu serviciile comparabile oferite de producători, în timp ce datele pot fi combinate pentru a dezvolta, de asemenea, servicii digitale complet noi.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11170 / 19567 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...