ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Colliers: Sectorul construcțiilor a început 2025 cu motoarele turate, dar riscă o încetinire semnificativă în a doua parte a anului

03 Iulie 2025   |   BizLawyer

Deși începutul anului a fost promițător, cu un volum ridicat de activitate în sectorul construcțiilor, evoluțiile din a doua jumătate a lui 2025 ar putea fi influențate de o serie de factori care impun o abordare prudentă.

 
 
Sectorul construcțiilor a început anul într-un ritm alert, cu o creștere de 8,5% în primele patru luni din 2025 față de perioada similară a anului trecut, arată datele analizate de Colliers. Lucrările de infrastructură au avut cel mai mare avans, de 15,5%, iar segmentul rezidențial a bifat o revenire ușoară, de aproximativ 4%. În schimb, construcțiile nerezidențiale, precum birourile, spațiile industriale și spațiile comerciale, au scăzut cu aproape 2%, pe fondul cererii mai scăzute și al prudenței tot mai accentuate din partea investitorilor privați. Potrivit sondajelor Eurostat, optimismul constructorilor locali cu privire la activitatea pe termen scurt este la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani, însă este departe de nivelul extrem de pesimism din perioada inițială a pandemiei sau cu cel întâlnit în timpul recesiunilor din ultimele decenii. Acest lucru sugerează că jucătorii din piață anticipează, în baza informațiilor la care se uită acum, doar o încetinire, nu o prăbușire a pieței. 


Ritmul relativ intens de lucru din prima parte a anului s-a reflectat și în evoluția pieței muncii, care a atins un nou record în aprilie, cu aproape 460.000 de persoane active în domeniu, potrivit datelor oficiale. Această creștere reflectă o cerere susținută pentru forță de muncă specializată, în special în regiunile în care se desfășoară proiecte ample de infrastructură. Totuși, lipsa de personal calificat și creșterea costurilor – salariale sau a celor cu materialele de construcții –continuă să pună presiune pe companii și să genereze provocări în menținerea ritmului de lucru.

„2025 a început foarte bine pentru sectorul construcțiilor, cu un nivel de activitate ridicat și motoarele turate aproape la maximum. Totuși, în ultimele săptămâni am început să vedem semne care indică o posibilă încetinire în perioada următoare, ceea ce confirma și semnele pe care le vedem din sondajele Eurostat. Scăderea comenzilor noi, alături de o prudență tot mai mare în rândul companiilor din industrie, ne arată că entuziasmul de la începutul anului ar putea să nu se mențină pe termen lung”, explică Alexandru Atanasiu, Board Member &  Head of Construction Services în cadrul Colliers.

Consultanții Colliers avertizează că măsurile de consolidare fiscală pregătite de autorități ar putea încetini semnificativ ritmul investițiilor publice, inclusiv al celor din infrastructură - care au fost principalul motor de creștere pentru sectorul construcțiilor în ultimii ani. În lipsa unui flux constant de proiecte publice și în contextul unui sector privat care privește mai nuanțat economia pe termen mediu, întreaga industrie riscă să piardă din elan. În acest context, devine esențială deblocarea și accelerarea investițiilor finanțate prin PNRR și alte fonduri europene, pentru a menține dinamica actuală și a susține activitatea companiilor din domeniu.

„Sectorul construcțiilor funcționează după o dinamică aparte: poate frâna brusc, asemenea unei mașini mici, dar accelerează lent, ca un camion. Tocmai de aceea, predictibilitatea și continuitatea investițiilor publice joacă un rol-cheie în menținerea ritmului și susținerea întregii industrii. În lipsa unui calendar clar și a unei finanțări stabile, companiile din domeniu își vor tempera planurile de dezvoltare, ceea ce poate avea efecte în lanț asupra ocupării forței de muncă, a producției de materiale și a altor sectoare conexe”, adaugă Alexandru Atanasiu.

Deși începutul anului a fost promițător, cu un volum ridicat de activitate în sectorul construcțiilor, evoluțiile din a doua jumătate a lui 2025 ar putea fi influențate de o serie de factori care impun o abordare prudentă. Stabilitatea fiscală, capacitatea de a atrage și utiliza eficient fondurile europene, inclusiv cele din PNRR, și continuitatea investițiilor publice în infrastructură vor juca un rol decisiv în menținerea ritmului de creștere. În lipsa unui cadru predictibil și a unei finanțări constante, industria riscă să intre într-o perioadă de stagnare, cu efecte directe asupra pieței muncii, companiilor din domeniu și, implicit, asupra economiei în ansamblu, avertizează consultanții Colliers.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 101 / 19548
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...