ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

China face apel la calm, dar pregăteşte planuri pentru a contracara taxele vamale americane (Bloomberg)

07 Aprilie 2025   |   Agerpres

Oficialii s-au întâlnit în weekend pentru a discuta măsuri de stabilizare a economiei şi a pieţelor, şi pentru a lua în considerare unele măsuri planificate înainte de anunţarea taxelor vamale, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

 
 
China a tras un semnal de alarmă privind panica provocată de taxele vamale impuse de preşedintele Trump, spunând că are disponibile o mulţime de instrumente pentru a proteja economia, dar nu a exclus negocieri cu Statele Unite, transmite Bloomberg.

"Cerul nu va cădea chiar dacă abuzul SUA de taxe vamale ne va afecta oarecum. Trebuie să transformăm presiunea în motivaţie", se arată în editorialul publicaţiei oficiale People's Daily.

Statul asiatic prezintă pe plan intern un mesaj de rezilienţă, în condiţiile în care China este afectată de taxe vamale americane de 34%, pe lângă cele de 20% impuse anterior anul acesta, astfel încât tarifele totale ajung la 54%. Fără a se întrevedea un compromis, un articol nesemnat din People's Daily prezintă planuri de contracarare a efectelor economice negative, prin sprijinirea cererii interne cu măsuri de stimulare, cum ar fi dobânzi mai scăzute. În plus, autorităţile locale şi centrale vor sprijini industriile şi afacerile afectate semnificativ de turbulenţe. Firmele vor fi sprijinite să-şi ajusteze strategiile de afaceri şi să se extindă pe piaţa internă şi în alte ţări, exceptând SUA.


Oficialii s-au întâlnit în weekend pentru a discuta măsuri de stabilizare a economiei şi a pieţelor, şi pentru a lua în considerare unele măsuri planificate înainte de anunţarea taxelor vamale, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Diminuarea perspectivelor unui acord între primele două economii mondiale a sporit turbulenţele de pe pieţele financiare şi au apărut speculaţii în rândul investitorilor că Beijingul ar putea decide să deprecieze agresiv yuanul faţă de dolar.

Indicele Hang Sang China Enterprises Index, care include acţiunile companiilor chineze listate la Bursa de la Hong Kong, a scăzut luni cu 10,8%, cel mai sever declin de la criza financiară globală, în timp ce yuanul s-a depreciat cu 0,4%.

"Măsurile de retorsiune ale Chinei vor avea probabil ca rezultat noi taxe vamale din partea SUA, ceea ce posibil Beijingul a anticipat şi s-a pregătit pentru următoarea rundă. Extinderea războiului comercial dintre primele economii mondiale va afecta şi mai mult evoluţia economiei mondiale", au apreciat Chang Shu, Eric Zhu şi Maeva Cousin de la Bloomberg Economics.

Conform planurilor prezentate de People's Daily, care este frecvent folosit pentru a exprima puncte de vedere oficiale, China pare mult mai angajată să majoreze cererea pe plan intern ca "strategie pe termen lung" şi să transforme consumul "în principalul motor al creşterii economice".

De asemenea, Guvernul vrea să sprijine majorarea cheltuielilor de consum prin reducerea dobânzilor şi pomparea de lichidităţi în sistemul bancar, oricând este nevoie. De asemenea, are marjă de manevră pentru a majora deficitul bugetar şi de a vinde mai multe obligaţiuni, pentru a majora cheltuielile publice, conform articolului.

Agenţia oficială chineză de presă Xinhua anunţa că Beijingul va continua "măsurile decisive" pentru a-şi apăra suveranitatea, securitatea şi alte interese.

Livrările către SUA au scăzut şi sunt responsabile pentru mai puţin de 15% din exporturile totale ale Chinei, de la peste 19% în 2018. "Există un imens potenţial de cooperare economică şi comercială cu pieţele emergente", conform People's Daily.

Indicele principal Shanghai Composite al Bursei din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 7,34%, ajungând la valoarea de 3.096,58 puncte.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut luni cu 2,75 dolari, ajungând la valoarea de 59,23 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 2,20 dolari, ajungând la valoarea de 63,40 dolari.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 23 / 18852
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Schoenherr a asistat IGT Services and Technologies SRL în achiziția diviziei de Service Delivery a Connections Consult. Mădălina Neagu (Partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
The Legal 500 EMEA, ediția 2025 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP și Filip & Company sunt pe podium, iar PNSA, Schoenherr, RTPR, CMS și ZRVP sunt în prima bandă în mai multe arii de practică. Foarte multe nume noi și anul acesta printre avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ‘Rising Stars’
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
VIDEO | Pastila de insolvență – Înscrierea creanțelor în tabel (Powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Avocatura în lume | Herbert Smith Freehills și Kramer Levin fuzionează și vor crea o firmă în Top 20 global, cu 2.700 de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...