Brevetele pentru integrarea AI în reţelele electrice, în creştere puternică, conform unui studiu
10 Decembrie 2024
AgerpresDouă domenii în care s-a produs o creştere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea şi oferta şi cu reţelele de încărcare pentru vehicule electrice.
Brevetele relaţionate cu integrarea în reţelele electrice a Inteligenţei Artificiale (AI) au crescut de şase ori în ultimii ani, conform unui studiu realizat de Oficiul European de Brevete (EPO) şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), relatează EFE.
Studiul, intitulat "Brevete pentru Reţele Electrice Îmbunătăţite", demonstrează, conform unui comunicat al EPO, că acest impuls vine din progresele în integrarea digitală şi din expansiunea surselor de energie curată, ceea ce încurajează inovarea în sectorul energetic.
Două domenii în care s-a produs o creştere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea şi oferta şi cu reţelele de încărcare pentru vehicule electrice.
Studiul, intitulat "Brevete pentru Reţele Electrice Îmbunătăţite", demonstrează, conform unui comunicat al EPO, că acest impuls vine din progresele în integrarea digitală şi din expansiunea surselor de energie curată, ceea ce încurajează inovarea în sectorul energetic.
Două domenii în care s-a produs o creştere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea şi oferta şi cu reţelele de încărcare pentru vehicule electrice.
Infrastructura electrică înregistrează un mare avans în prezent, iar în perioada 2009 - 2013 investiţiile în acest sector au crescut cu 30% anual, în medie, de şapte ori mai mult faţă de media din alte sectoare.
"Aşa cum subliniază recentul raport al lui Mario Draghi, pentru garantarea competitivităţii sale, Europa trebuie să fie lider în ceea ce priveşte angajamentul privind noile tehnologii curate şi promovarea tranziţiei energetice spre un viitor fără combustibili fosili. Deja s-au înregistrat progrese semnificative în acest sector, ceea ce pune în evidenţă urgenţa investiţiilor în reţele electrice mai inteligente şi flexibile, care să echilibreze actuala creştere a cererii de energie cu surse energetice variabile. Acest studiu oferă o perspectivă unică a tendinţelor în materie de brevete, servind ca o foaie de parcurs pentru tranziţia noastră spre un nou sistem energetic", a afirmat preşedintele EPO, Antonio Campinos.
Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a semnalat, la rândul său, că reţelele electrice inadecvate reprezintă un obstacol pentru activitatea economică şi îngreunează dezvoltarea tehnologiilor curate.
Datele studiului, potrivit lui Birol, demonstrează că inovatorii dau un răspuns la necesitatea îmbunătăţirii tehnologiei în reţelele electrice pentru ca acestea să fie mai flexibile şi competitive.
UE şi Japonia au condus în ceea ce priveşte inovarea în domeniul reţelelor electrice, fiecare deţinând 22% din totalul brevetelor legate de reţele, în perioada 2011-2022, fiind urmate îndeaproape de SUA, cu 20%.
În context european, Germania (11%), Elveţia (5%), Franţa (4%), Marea Britanie (2%) şi Italia (1%) sunt principalele ţări de origine a patentelor privind reţelele electrice.
China s-a poziţionat drept regiunea care a crescut cel mai mult în acest domeniu. Cota sa a avansat de la 7% în 2013 la 25% în 2022, depăşind UE în acel an şi devenind ţara cu cel mai ridicat număr de brevete.
Universităţile, institutele de cercetare şi micile companii joacă un rol semnificativ în inovarea pe partea de reţele electrice, constată studiul.
Majoritatea start-up-urilor tehnologice relaţionate reţelelor electrice au sediul în Europa şi SUA. Circa 37% dintre acestea au solicitat un brevet, semnificativ peste media de 6% a start-up-rilor europene, ceea ce sugerează un mare potenţial de atragere a capitalurilor de risc.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 160 / 18294 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...