Banca Naţională a Elveţiei (SNB) şi Banca Franţei experimentează monedele digitale bancare centrale
11 Iunie 2021
AgerpresExperimentul se va concentra mai degrabă pe piaţa de creditare "en gros" şi mai puţin pe tranzacţiile publice zilnice, dar va fi pentru prima dată când vor fi testate un euro digital şi un franc elveţian digital.
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) şi Banca Franţei au anunţat joi că vor încerca primele plăţi transfrontaliere ale monedelor digitale bancare centrale (CBDC), transmite Reuters.
Experimentul se va concentra mai degrabă pe piaţa de creditare "en gros" şi mai puţin pe tranzacţiile publice zilnice, dar va fi pentru prima dată când vor fi testate un euro digital şi un franc elveţian digital.
Băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse, precum şi grupul bancar francez Natixis sunt implicate în proiect, alături de operatorul bursier elveţian SIX Digital Exchange, firma fintech R3 şi Innovation Hub de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS).
Zona euro se adaptează "tendinţei puternice spre digitalizarea plăţilor", a afirmat adjunctul guvernatorului Băncii Franţei, Sylvie Goulard. Oficialul a adăugat: "Banca Franţei este convinsă de potenţialele beneficii ale unei monede digitale bancare centrale care să furnizeze maximum de securitate şi eficienţă în tranzacţiile financiare".
Este cel mai recent proiect pilot al Băncii Franţei privind monedele digitale bancare centrale (CBDC).
Proiectul de colaborare între cele două bănci centrale a fost numit Jura, după lanţul muntos care separă Elveţia şi Franţa.
Proiectul implică schimbul unui euro CBDC cu un franc elveţian CBDC printr-un mecanism de decontare de tip plată-contra-plată. Aceste tranzacţii vor fi decontate între bănci cu sediile în Elveţia şi Franţa.
Prin noua tehnologie plăţile se fac aproape imediat, în timp ce ambele bănci centrale trebuie să le aprobe digital înainte de a fi realizate.
Băncile centrale spun că proiectul este "exploratoriu" şi nu reprezintă un indiciu că vor fi introduse deplin monedele lor digitale.
Andrea Maechler, membru al Consiliul guvernatorilor SNB, a declarat că Banca Naţională a Elveţiei ia parte la acest proiect deoarece "este esenţial pentru băncile centrale să rămână în fruntea dezvoltării tehnologiei".
Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).
Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) a publicat un studiu care arată că băncile centrale reprezentând o cincime din populaţia globului vor emite probabil propriile monede digitale în următorii trei ani.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 12854 / 18434 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...