Autorităţile italiene se gândesc la un înlocuitor pentru Francesco Starace în postul de director al Enel
31 Ianuarie 2023
AgerpresFrancesco Starace, 67 de ani, este CEO al Enel din 2014 iar mandatul său actual expiră în luna mai. Potrivit surselor citate de Reuters este puţin probabil ca Starace să mai primească un al patrulea mandat.
Mai mulţi oficiali din Cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni sunt nemulţumiţi de performanţele directorului grupului de utilităţi Enel, Francesco Starace, şi au în vedere posibili înlocuitori, au declarat pentru Reuters mai multe surse politice.
Francesco Starace, 67 de ani, este CEO al Enel din 2014 iar mandatul său actual expiră în luna mai. Potrivit surselor citate de Reuters este puţin probabil ca Starace să mai primească un al patrulea mandat.
Stefano Donnarumma, actualul director general la operatorul de transport şi sistem Terna, este pe lista scurtă a candidaţilor care au cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Starace, alături de Flavio Cattaneo, vicepreşedintele companiei italiene de transport feroviar de mare viteză NTV şi fost director la compania de telefonie Telecom Italia (TIM).
Francesco Starace, 67 de ani, este CEO al Enel din 2014 iar mandatul său actual expiră în luna mai. Potrivit surselor citate de Reuters este puţin probabil ca Starace să mai primească un al patrulea mandat.
Stefano Donnarumma, actualul director general la operatorul de transport şi sistem Terna, este pe lista scurtă a candidaţilor care au cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Starace, alături de Flavio Cattaneo, vicepreşedintele companiei italiene de transport feroviar de mare viteză NTV şi fost director la compania de telefonie Telecom Italia (TIM).
Sursele au precizat însă că discuţiile sunt în derulare în interiorul cabinetului şi vor intra într-o fază decisivă după alegerile regionale din Lombardia şi Lazio, care vor avea loc la mijlocul lunii februarie, şi care vor constitui primul test electoral pentru guvernul condus de Giorgia Meloni.
Recent, premierul Giorgia Meloni şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a-şi pune amprenta când vine vorba de numirile în poziţiile importante, desemnându-l pe veteranul Riccardo Barbieri în postul de director general al Trezoreriei.
Pe lângă postul de CEO al Enel, în săptămânile următoare vor deveni vacante şi locuri în consiliile de administraţie ale mai multor companii controlate de stat, inclusiv la grupul energetic Eni, la banca MPS şi la grupul de apărare Leonardo.
În cazul lui Starace, acesta a fost reconfirmat în funcţie în anul 2020, pentru al treilea mandat, după ce a fost lăudat de investitori pentru rezultatele financiare ale Enel şi pentru transformarea fostului monopol de stat într-una din cele mai mari şi mai verzi companii de utilităţi din lume.
După trei ani, Cabinetul Meloni este preocupat de creşterea datoriilor Enel, care la finele lui 2022 erau estimate la aproximativ 60 de miliarde de euro. Afectate de explozia preţurilor la gaze şi măsurile guvernamentale de plafonare a facturilor, datoriile Enel erau la finele anului trecut de trei ori mai mari decât profitul operaţional, faţă de 2,5 ori mai mari la finele lui 2019.
În plus, Cabinetul Meloni consideră că Starace este mult prea independent, susţin sursele citate de Reuters. La începutul anului 2022, Starace a refuzat solicitările venite de la Cabinetul premierului de atunci, Mario Draghi, de a nu participa la o conferinţă video organizată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi directorii unor mari companii italiene, conferinţă organizată la doar o lună înainte de invazia din Ucraina.
Anterior, oficialii din Guvernul condus de Giuseppe Conte l-au acuzat pe Starace că a întârziat un plan destinat fuziunii dintre Open Fiber, un operator broadband care era susţinut de Enel, cu reţeaua terestră a TIM. În 2021, Enel şi-a vândut participaţia de 50% pe care o deţinea la Open Fiber către un consorţiu compus din banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi fondul australian Macquarie.
Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.
Luna trecută, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a anunţat că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel privind posibila achiziţie a activelor acesteia din România. Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5770 / 18386 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...