ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM consultă piaţa de telecomunicaţii cu privire la Planul de acţiuni pentru 2025

06 Decembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, pentru protejarea utilizatorilor în contextul intensificării fraudelor de tip phishing şi spoofing, se va analiza şi vor întocmi propuneri de măsuri în vederea monitorizării şi reducerii incidenţei utilizării fără drept, ca identificator pentru apeluri sau mesaje SMS, a unor resurse de numerotaţie din Planul Naţional de Numerotaţie în scopul facilitării realizării unor fraude.

 
 
Planul de acţiuni pentru anul 2025 al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) vizează, printre altele, reglementarea tehnică şi economică a serviciilor şi reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi continuarea elaborării legislaţiei secundare pentru asigurarea aplicării Regulamentului privind Serviciile Digitale (DSA), informează arbitrul pieţei locale de telecomunicaţii, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Conform documentului, publicat în consultare, pe segmentul serviciilor digitale, Autoritatea va continua elaborarea legislaţiei secundare prevăzute de Legea nr. 50/2024. Astfel, pentru anul 2025, instituţia are în vedere elaborarea procedurii de informare pentru furnizorii de servicii intermediare şi a cadrului normativ care stabileşte condiţiile pentru derularea inspecţiilor de către personalul de control al ANCOM.


"În vederea asigurării disponibilităţii unui set minim de servicii de acces funcţional la internet în bandă largă şi de servicii de comunicaţii de voce, la un nivel determinat de calitate, pe teritoriul naţional, pentru toţi utilizatorii finali, Autoritatea va actualiza modalităţile de implementare a serviciului universal în sectorul comunicaţiilor electronice, revizuind condiţiile şi procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal. Pentru cartografierea disponibilităţii serviciilor de comunicaţii electronice, ANCOM şi-a propus să implementeze proiecte precum publicarea listei zonelor fără servicii funcţionale de internet în bandă largă la punct fix şi studiul privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe capabile să furnizeze servicii în bandă largă", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru protejarea utilizatorilor în contextul intensificării fraudelor de tip phishing şi spoofing, se va analiza şi vor întocmi propuneri de măsuri în vederea monitorizării şi reducerii incidenţei utilizării fără drept, ca identificator pentru apeluri sau mesaje SMS, a unor resurse de numerotaţie din Planul Naţional de Numerotaţie în scopul facilitării realizării unor fraude.

Alte proiecte planificate vizează elaborarea unui Ghid privind interconectarea reţelelor de comunicaţii electronice în vederea terminării apelurilor la puncte fixe/mobile, revizuirea pieţei serviciilor de acces local la puncte fixe, precum şi actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice.

De asemenea, ANCOM va continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, având în vedere analizele pentru aprobarea sau stabilirea condiţiilor tehnice şi economice privind accesul la reţelele de comunicaţii electronice sau la infrastructura fizică destinată acestora, realizate în cadrul anumitor proiecte derulate de către autorităţile publice sau cu sprijinul acestora.

În plus, împreună cu ANRCETI, autoritatea omoloagă din Republica Moldova, Autoritatea din România va continua monitorizarea şi raportarea evoluţiilor înregistrate în 2024, ca urmare a aplicării Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între România şi ţara vecină, semnat în februarie 2022.

Pe domeniul serviciilor poştale, documentul prevede revizuirea condiţiilor şi a procedurii de evaluare a respectării obiectivelor de calitate de către furnizorul de serviciu universal, precum şi actualizarea măsurilor de reglementare a tarifelor practicate de acesta pentru o serie de servicii din sfera serviciului universal. Totodată, ANCOM îşi propune să actualizeze condiţiile de întocmire şi de auditare a situaţiilor financiare separate de către furnizorul de serviciu universal.

Proiectul planului de acţiuni pentru anul 2025 mai cuprinde: realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactul comerţului electronic asupra pieţei serviciilor poştale, dar şi a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului. Mai mult, Autoritatea va continua monitorizarea aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere inclusiv prin colectarea şi verificarea datelor statistice şi a informaţiilor transmise de către furnizorii de servicii poştale.

La capitolul administrării şi gestionării spectrului de frecvenţe radio şi a resurselor de numerotaţie, ANCOM şi-a propus revizuirea Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe Radio (TNABF), actualizarea interfeţelor radio RO-IR şi revizuirea Deciziei nr. 543/2017 privind certificarea personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.

"Pentru monitorizarea spectrului de frecvenţe radio, ANCOM va realiza măsurări pe principalele artere de circulaţie feroviară şi va publica rezultatele acestora. De asemenea, va fi verificată respectarea de către marii furnizori de comunicaţii electronice a obligaţiilor cu privire la modalitatea de încheiere şi conţinutul contractelor cu utilizatorii finali, precum şi obligaţiile referitoare la informarea acestora", precizează autoritatea de reglementare.

Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul viitor poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii/propuneri până la data de 10 ianuarie 2025.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 175 / 18294
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...