ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM a ales câştigătorii licitaţiei pentru acordarea de noi licenţe de spectru dedicat serviciilor de comunicaţii mobile

18 Noiembrie 2021   |   Agerpres

ANCOM a lansat, pe data de 11 octombrie 2021, procedura de licitaţie pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 - 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile.

 
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a declarat câştigătoare cele două oferte în cadrul procedurii de selecţie competitivă organizate pentru alocarea celor 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 - 3800 MHz.

"Comisia de licitaţie a analizat şi a admis cele două dosare de candidatură depuse în cadrul procedurii de selecţie competitivă. Cele două oferte au fost declarate câştigătoare, urmând ca în perioada următoare să fie organizată o rundă primară suplimentară pentru alocarea spectrului rămas disponibil în urma ofertelor iniţiale depuse de cei doi ofertanţi", precizează Autoritatea.

În cadrul procedurii de licitaţie, operatorii interesaţi au putut achiziţiona 195 MHz din spectrul rămas liber în urma desfăşurării unor proceduri de licitaţie similare în anii 2012 şi 2015, repartizaţi astfel: un bloc de 5 MHz pereche în sub-benzile 791-796 MHz/ 832-837 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029; opt blocuri a câte 5 MHz pereche în sub-benzile 2530-2570 MHz/2650-2690 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029; un bloc de 15 MHz în sub-banda 2600-2615 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029; 18 blocuri de 5 MHz în sub-banda 3400-3490 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 31 decembrie 2025.


ANCOM a lansat, pe data de 11 octombrie 2021, procedura de licitaţie pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 - 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile.

Potrivit estimărilor arbitrului pieţei locale de telecomunicaţii, achiziţionarea întregului spectru disponibil în licitaţie la preţul de pornire ar conduce la obţinerea sumei de 72,5 milioane de euro.

Caietul de sarcini aferent acestei licitaţii prevede următoarele obligaţii de acoperire şi de dezvoltare în sarcina câştigătorilor: pentru licenţele care vor fi acordate în banda de 800 MHz, asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populaţia a 56 de localităţi, specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicaţii mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligaţie se aplică cel târziu de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenţei, 5 aprilie 2029.

Câştigătorii procedurii de selecţie pentru banda 3400-3600 MHz au obligaţia de a instala un număr de staţii de bază care va creşte gradual de la un an la altul, astfel ca la 3 ani şi şase luni de la adjudecare să aibă 100 de staţii de bază în funcţiune, instalate oriunde pe teritoriul naţional.

Toţi titularii de licenţe obţinute în urma acestei licitaţii au obligaţia conectării reţelelor publice mobile cu Sistemul RO-ALERT, menţiona ANCOM, la momentul demarării procedurii de licitaţie.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultra-rapide.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11107 / 18434
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...