ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză iBanFirst: 3 săptămâni până la alegerile din SUA: Cum ar influența o administrație Harris companiile românești care fac comerț internațional?

15 Octombrie 2024   |   BizLawyer

Nu este un secret faptul că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile, va continua politicile protecționiste pe care le-a implementat începând din 2017. Totuși, ar fi o greșeală să credem că o victorie a Kamalei Harris ar marca o schimbare de direcție în această privință.

 
 
Pentru companiile europene și românești de comerț, o administrație Harris nu ar oferi perspective mai favorabile decât o administrație Trump, deoarece ambele prioritizează măsurile protecționiste. Protecționismul democrat impune bariere de intrare ridicate pentru companiile străine pe piața americană, penalizând întreprinderile europene. Acesta este susținut de subvenții semnificative pentru politici de reindustrializare, precum IRA și CHIPS Act, menite să stimuleze producția internă din SUA.

Nu este un secret faptul că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile, va continua politicile protecționiste pe care le-a implementat începând din 2017. Totuși, ar fi o greșeală să credem că o victorie a Kamalei Harris ar marca o schimbare de direcție în această privință. Realitatea este că ambele partide majore din politica americană susțin principiul protecționismului, însă diferă în modul în care îl aplică. Cu 3 săptămâni înainte de alegerile din SUA, Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst, explică modul în care o administrație Harris ar putea influența companiile europene și românești care fac comerț internațional.


Administrația Biden nu doar că a menținut, ci a și întărit măsurile protecționiste introduse în timpul mandatului lui Trump. În prezent, aproximativ o treime dintre țările lumii, inclusiv 60% dintre cele cu venituri mici, sunt supuse măsurilor protecționiste și sancțiunilor economice impuse de SUA. Este de remarcat faptul că aceste acțiuni au avut loc sub o administrație democrată, nu republicană.

Deși Harris pledează oficial pentru comerțul liber, în mod ironic, SUA a blocat numirea judecătorilor în organismul de soluționare a litigiilor al Organizației Mondiale a Comerțului, împiedicând aplicarea regulilor comerciale internaționale. Dacă va fi aleasă, poziția lui Harris privind comerțul liber rămâne incertă. Cu toate acestea, indiferent de partid – republican sau democrat – protecționismul american va continua.

Protecționism „blând”

Democrații recurg rar la bariere tarifare. Creșterile de tarife propuse de Biden – cum ar fi 25% pentru bateriile vehiculelor și 100% pentru vehiculele electrice, măsuri adoptate ulterior de Harris – ar avea un impact redus asupra PIB-ului Chinei. În schimb, propunerea lui Trump de a majora tarifele cu 60% ar putea reduce PIB-ul Chinei cu 1,4%. Cu toate acestea, democrații nu sunt mai puțin fermi cu privire la China, ci doar mai subtili.

Protecționismul democrat se bazează pe bariere ridicate de acces pentru companiile străine pe piețele americane, afectând în special companiile europene, și este susținut de subvenții semnificative pentru politicile de reindustrializare, precum IRA și CHIPS Act. Aceste politici stimulează industria manufacturieră din SUA, dar contribuie la creșterea deficitului public până la aproape 5% din PIB, încălcând normele OMC prin concurență neloială.

În contrast, abordarea europeană eșuează din cauza finanțării dispersate, birocrației excesive și a unei așteptări nerealiste privind contribuțiile sectorului privat, așa cum se poate observa în programe precum Next Generation EU și Planul Juncker.

Care ar fi consecințele pentru companiile europene și românești?

Pentru companiile europene și românești, o administrație Harris nu ar aduce avantaje față de una Trump. Abordarea tranzacțională a lui Trump, prin amenințarea cu tarife pentru concesii economice, este mai directă și previzibilă, motiv pentru care China preferă perspectiva unei noi președinții Trump.

Sub o administrație Harris, Europa ar rămâne un partener oficial privilegiat, dar politicile de subvenționare a locurilor de muncă și a energiei, introduse de Biden, ar accelera dezindustrializarea, forțând multe companii europene să se relocheze în SUA, așa cum s-a văzut deja în industriile eoliană și solară.

Posibilitatea revenirii lui Trump a creat îngrijorare în Europa, reamintind necesitatea reducerii dependenței strategice de SUA. Totuși, dacă Harris este aleasă, acest impuls ar putea dispărea. Europenii, în mod naiv, încă mai cred că democrații sunt mai deschiși la interesele europene decât republicanii, însă acest lucru este greșit. Ambele partide, fie democrat, fie republican, susțin principiul „America pe primul loc.”
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1174 / 18936
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...