ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş va emite luni acordul de mediu pentru hidrocentrala de la Răstoliţa

28 Octombrie 2024   |   Agerpres

Potrivit şefului de la Mediu, pentru emiterea acordului de mediu s-au parcurs toate procedurile, iar după această etapă se va putea trece la restul lucrărilor de executat.

 
 
Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş va emite, peste o oră, acordul de mediu pentru hidrocentrala de la Răstoliţa, un proiect de 30 de ani la care nu s-a făcut mare lucru şi pe care mi-am propus să-l terminăm, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la Palatul Parlamentului.

"Mai dau o veste bună: peste o oră, spun eu, colegii mei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş vor emite acordul de mediu pentru Răstoliţa. Este un moment istoric, ne chinuim de mult timp să facem acest lucru. La mine în birou am doar două tablouri: unul cu Ion Brătianu şi unul cu un soi de grafic cu toate perioadele, cu toate etapele pe care trebuie să le îndeplinim pentru emiterea acordului de mediu de la Răstoliţa şi sper eu ca astăzi să reuşim în sfârşit să facem acest lucru, pentru că e o restanţă veche. E un proiect de 30 de ani, nu s-a făcut mare lucru şi pe care mi-a propus - în limita a ceea ce trebuie să fac eu, bineînţeles că grosul efortului e la Ministerul Energiei - să-l terminăm, pentru că e păcat de banii care s-au cheltuit acolo deja, îndeplinind în acelaşi timp toate exigenţele legate de protecţia mediului, de evaluarea impactului asupra mediului pe care un astfel de proiect îl va avea şi de toate directivele europene pe care trebuie să le respectăm", a afirmat Fechet, la conferinţa Focus Energetic "Provocările iernii 2024 - 2025 pentru sistemul energetic naţional".


Potrivit şefului de la Mediu, pentru emiterea acordului de mediu s-au parcurs toate procedurile, iar după această etapă se va putea trece la restul lucrărilor de executat.

"Au parcurs toate procedurile, au făcut dezbatere publică, au integrat toate observaţiile instituţiilor care au făcut observaţii, au ascultat opinia activiştilor de mediu, opinia ONG-urilor şi astăzi spun eu că vor emite acordul de mediu, cel puţin asta mi-au comunicat colegii mei de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. După ce avem acordul de mediu, bineînţeles că putem trece la restul lucrărilor de executat, respectiv la autorizaţie de construire şi ce alte acte administrative trebuie emise ca urmare a obţinerii acordului de mediu. Dar partea cea mai grea şi motivul pentru care stăm pe loc de atât de mulţi ani este legată de acordul de mediu. A durat atât de mult pentru că legislaţia europeană - şi foarte bine că este aşa - spune că, atunci când ai activităţi care ar putea dăuna mediului în vreun fel, acestea trebuie bine analizate, trebuie foarte bine studiate şi, în măsura în care există un impact semnificativ, acest impact trebuie diminuat sau compensat într-un fel, pentru că nu există nicio activitate care să nu aibă vreun impact asupra mediului", a completat ministrul, la finalul intervenţiei sale.

Acumularea hidroenergetică de la Răstoliţa, a explicat el, a presupus o documentaţie foarte riguroasă, deoarece va rezulta o suprafaţă inundată în zonă, în urma realizării proiectului.

"În ceea ce priveşte acumularea hidroenergetică de la Răstoliţa, această amenajare a presupus o documentaţie foarte riguroasă, foarte detaliată, legată de modul în care acel lac - până la urmă vom avea un lac care astăzi nu există, vom avea o suprafaţă inundată acolo - va avea un impact de mediu cât mai redus cu putinţă, înţelegând în acelaşi timp că trebuie să existe un echilibru între impactul de mediu şi beneficiile pe care acel proiect le aduce. Securitatea energetică a României este o chestiune la fel de importantă pentru oricare minister, cum este şi pentru Ministerul Energiei. Şi, din acest punct de vedere, eu consider că toate aceste investiţii astăzi aflate într-un procent de 80%, de 90%, dacă ne referim la Răstoliţa, sau unele chiar mai avansate trebuie terminate cu respectarea tuturor exigenţelor legate de mediu şi e mai bine să dureze mai mult, dar să ştim că ne-am făcut temele la acest capitol, decât să ne grăbim şi să ajungem pe urmă condamnaţi în faţa Curţii Europene de Justiţie", a adăugat Mircea Fechet.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1085 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...