ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ADEM: Exporturile intracomunitare de medicamente reprezintă sub 350 milioane de euro, respectiv 5% din piaţa farmaceutică românească

28 Mai 2024   |   Agerpres

Totalul exporturilor de medicamente din România a fost undeva în jurul a 1,25 de miliarde de euro la nivelul anului trecut, în condiţiile în care producţia internă se ridică la aproape 800 de milioane de euro.

 
 
Exporturile intracomunitare de medicamente reprezintă sub 350 milioane de euro, respectiv 5% din piaţa farmaceutică totală din România, estimată la 6,2 miliarde de euro, afirmă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), într-un comunicat.

Reacţia ADEM vine în urma declaraţiilor directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, potrivit cărora nivelul comerţului paralel cu medicamente (sau comerţ intracomunitar) se apropie de 800 de milioane de euro.

"Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), reprezentativă pentru sectorul comerţului intracomunitar cu medicamente din România, reacţionează în faţa unei serii de informaţii în mod verificabil false, care sunt create, prezentate şi diseminate de reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente, pentru a induce publicul în eroare în mod deliberat şi care pot provoca un prejudiciu nu numai distribuitorilor angro, ci chiar unul public. Recent au fost lansate deliberat informaţii false în spaţiul public, de către reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente, cifra totală a exporturilor intracomunitare fiind supraestimată la 800 de milioane de euro, cu scopul amplificării nejustificate a fenomenului, prezentându-l ca pe un pericol la adresa sănătăţii publice, acest aspect fiind, implicit, în detrimentul distribuitorilor angro care fac comerţ intracomunitar. În realitate, exporturile intracomunitare reprezintă sub 350 milioane de euro, sub 5% din piaţa farmaceutică totală, estimată la 6,2 miliarde de euro, acestea fiind informaţii verificabile, atât cu INSS, cât şi cu Ministerul Finanţelor", susţine ADEM.


Potrivit Asociaţiei, şi în alte state europene au fost impuse, în ultimii ani, o serie de măsuri de limitare a comerţului intracomunitar, însă, cu toate acestea, lipsa medicamentelor s-a accentuat, devenind evident faptul că nu comerţul intracomunitar este cauza.

"Înainte de a lansa acuze nefondate în spaţiul public referitoare la lipsa unor medicamente din cauza comerţului intracomunitar, cu scopul obţinerii unui câştig economic, marile companii farmaceutice ar trebui să prezinte publicului larg din România tabloul propriilor profituri obţinute din comercializarea medicamentelor în România, chiar la aceste preţuri aparent mici. Nu de puţine ori solicitările pacienţilor din România au ajuns la distribuitorii paraleli, aceştia găsind surse de aprovizionare prin import paralel în Europa, dar statul român menţine ridicate bariere nejustificate pentru importurile paralele din Europa, pacienţii români fiind lăsaţi pe un loc secund intereselor comerciale", atrage atenţia ADEM.

Totalul exporturilor de medicamente din România a fost undeva în jurul a 1,25 de miliarde de euro la nivelul anului trecut, în condiţiile în care producţia internă se ridică la aproape 800 de milioane de euro, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

El a precizat că preţul mic al medicamentelor existent în România face ca angrosiştii de medicamente să le cumpere de pe piaţa internă şi să le revândă în ţări unde preţurile sunt mai mari, obţinând, astfel, profit.

Estimările ARPIM arată că aproximativ jumătate din producţia internă rămâne în România şi cealaltă jumătate este exportată.

"Nivelul comerţului paralel cu medicamente sau comerţ intracomunitar este cam de 800 de milioane de euro la o piaţă (locală - n. r.) care, la nivel de preţ de producător, este cam de 6,2 miliarde de euro, deci undeva în jurul a 15 - 17% din totalul pieţei farmaceutice este reprezentat de medicamentele care ies din România şi care afectează accesul pacienţilor la medicamente", a subliniat Zaharescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1473 / 18425
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...