ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitatea economică în zona euro a rămas la un nivel solid, luna trecută (Markit)

03 Septembrie 2021   |   Agerpres

Datele sugerează că economia zonei euro ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul anului.

 
 
Activitatea economică în zona euro a rămas la un nivel solid luna trecută, în pofida temerilor privind varianta Delta a coronavirusului şi a întreruperilor din lanţurile de aprovizionare, arată datele publicate luni de compania de analize financiare Markit transmite Reuters.
 
Datele sugerează că economia zonei euro ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul anului.
 
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 59 puncte în august, de la 60,2 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. În iulie fusese raportată cea mai rapidă creştere a indicatorului din ultimele două decenii, pe fondul campaniei rapide de vaccinare, care a permis redeschiderea firmelor şi majorarea cheltuielilor de consum.
 
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
 
"Este un alt rezultat solid pentru afacerile din zona euro în august. Ne aşteptăm la un alt trimestru de creştere semnificativă în perioada iulie-septembrie 2021, şi cu certitudine economia zonei euro este în grafic să revină la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul anului, sau poate chiar mai devreme", a apreciat Joe Hayes, economist la IHS Markit.
 
Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere de 2,2% a economiei zonei euro în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.
 
Dar întreruperile din lanţurile de aprovizionare provocate de pandemie au dus din nou la creşterea preţurilor materiilor prime. Indicele privind preţurile materiilor prime a scăzut la 69,5 puncte în august, de la la 69,9 puncte în iulie.
 
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori. Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
 
Totuşi, în urma redeschiderii industriei serviciilor după ridicarea restricţiilor, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut la 59 puncte în august, de la 59,8 puncte luna precedentă - cel mai ridicat nivel din iunie 2006.
 
Dar temerilor privind varianta Delta a coronavirusului şi reimpunerea de restricţii afectează optimismul. Indicele privind aşteptările în sectorul serviciilor a scăzut la 68,9 puncte în august, de la 69,1 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele patru luni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12074 / 18480
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...