ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energie & Resurse Naturale | Volumul de muncă al avocaților DLA Piper din București a crescut accelarat din S2 2020, cu o intensitate tot mai mare în sfera investițiilor în energia regenerabilă. Multe proiecte au o acoperire multi-teritorială, biroul local fiind lead-counsel. Ce spun avocații despre recentele intervenții legislative menite a proteja consumatorii împotriva efectelor cauzate de dezechilibrele din piață

10 Februarie 2022   |   Ștefania Enache

Practica este coordonată de Paula Corban-Pelin, Counsel, un avocat cu o vastă experiență în ariile corporate, energy si procurement, iar echipa mai include avocați specializați. Dintre aceștia se remarcă Teodor Săbău, un tânăr avocat extrem de promițător în domeniu. În plus, activitatea este supervizată de către Marian Dinu, recunoscut ca Eminent Practitioner Corporate M&A de către Chambers and Partners, unul dintre cei mai titrați avocați Corporate din România, fost General Counsel Petrom în perioada privatizării acestei companii.

 
 
Incertitudinile generate de criza Covid 19 nu au influențat activitatea practicii de Energie & Resurse Naturale din cadrul DLA Piper Dinu, volumul de muncă al avocaților fiind, începând cu a doua jumătate a anului 2020, într-o creștere accelerată. Ritmul susținut a continuat până în prezent, experții având în lucru un număr important de proiecte complexe. În acord cu noua conjuctură, în ultimii doi ani, firma de avocatură și-a rafinat practica pentru a veni în întâmpinarea clienților cu o ofertă diversificată de servicii, menită să răspundă la toate problemele existente în industria energetică.

Creșterea înregistrată de practica de Energie & Resurse Naturale a fost alimentată de proiecte care au rezultat din majoritatea segmentelor din industrie. Cel mai mare volum de muncă a venit însă din investițiile în energia regenerabilă, care au reprezentat și reprezintă în continuare focus-ul principal pe piața de energie, cel puțin din perspectiva dezvoltării de noi capacități.


„În contextul acestui nou val al proiectelor „verzi”, nevoia investitorilor de asistență juridică de specialitate este una continuă, nu doar în cadrul tranzacțiilor ci și pentru a planifica și a parcurge cu succes etapele de dezvoltare ale unui proiect dintr-un domeniu puternic reglementat precum cel al energiei. Sectorul energetic este și a fost dintotdeauna unul dintre cele mai sensibile, și totodată de interes pentru economie, la toate nivelurile, începând de la nivelul macro și până la nivelul comunității sau al individului. În aceste condiții, ne bucură interesul crescut al investitorilor pentru proiecte regenerabile, acest lucru neputând fi decât benefic pentru o dezvoltare sustenabilă a societății”, punctează Marian Dinu, Partener, coordonatorul biroului DLA Piper din București.





Un portofoliu de clienți echilibrat și complex

Portofoliul de clienți deținut de firma de avocatură este unul echilibrat și complex, iar serviciile DLA Piper Dinu au inclus asistență în tranzacții de tip fuziuni și achiziții, atât de partea vânzătorului, cât și de partea cumpărătorului, asistență pe aspect de reglementare, licențiere, tranzacționare a energiei electrice sau a gazului natural. De asemenea, avocații au oferit consultanță în legătură cu aspecte complexe privitoare la investigații ale reglementatorului pe piață și aplicarea reglementărilor specifice abuzului de piață (REMIT), dar și asistență pe aspecte day-to-day (drept societar, angajați, protecția datelor cu caracter personal etc.).

„Având în vedere interesul crescut pentru investiții în proiecte regenerabile, asistența în tranzacțiile de acest tip a reprezentat o activitate continuă și susținută pe parcursul anului 2021, echipa noastră fiind implicată activ, în permanență, în mai multe proiecte în paralel. Cu regularitate suntem implicați în proiecte cross-practice, împreună cu alte echipe specializate în litigii, dreptul muncii, taxe sau imobiliare, ceea ce este o trăsătura definitorie a modelului de business dezvoltat de DLA Piper în toate jurisdicțiile în care activează”, menționează Paula Corban-Pelin, Counsel DLA Piper Dinu, avocatul care coordonează practica de Energie & Resurse Naturale a biroului din București.

Proiectele „verzi” au fost „vedetele” activității avocaților DLA Piper din București axați pe Energie & Resurse Naturale. „Acest lucru ne bucură și ne dă încredere în perspectivele unei societăți viitoare structurate pe principii de sustenabilitate. În mod particular, interesul clienților este îndreptat către proiectele eoliene și solare, dar și de stocare și hidrogen, iar perspectivele de viitor ale pieței de energie sugerează că aceste tendințe vor continua să se intensifice în următorii ani”, mai spune Paula Corban-Pelin.

Avocatul subliniază că trendul este confirmat și de un recent raport realizat la nivel global de către DLA Piper și Reuters Events, din care reiese un interes crescut al jucătorilor din segmentul oil&gas pentru parcurile eoliene offshore. „Într-un fel, aceștia au înțeles că alinierea strategiei de business pe o direcție sustenabilă reprezintă alegerea corectă în contextul în care tranziția energetică a devenit o prioritate, atât la nivel european, cât și la nivel internațional”, consideră expertul.

 
 


Proiecte din toate sectoarele industriei energetice

Și alte segmente din industria energetică au susținut agenda consultanților. De exemplu, experiența DLA Piper Dinu în ceea ce privește certificatele de emisii, sau cele verzi, este foarte consistentă, așa că în fiecare an echipa a fost implicată în câteva proiecte de acest fel.

În 2021, firma de avocatură a demarat colaborarea cu un mare furnizor de energie cu care DLA Piper lucra deja la nivel global, căruia i-a oferit asistență în ceea ce privește achiziția a două facilități de energie solară și transferul certificatelor verzi aferente.

Cu altă ocazie, profesioniștii de la București au asistat un important client internațional într-o serie complexă de proceduri de executare silită, inclusiv prin poprirea certificatelor verzi sau a creanțelor din vânzarea de energie electrică.

Marian Dinu mai spune că, deși activitatea recentă a firmei pe care o coordonează nu a acoperit proiecte de exploatare a unor metale prețioase (aur, argint) sau altor minereuri, echipa are experiența și pârghiile necesare pentru a susține clienții din acest sector, dacă acest tip de oportunitate va apărea în viitor.  

„Tranzacțiile sunt domeniul în care DLA Piper excelează, așa cum confirmă consecvent clasamentele Mergermarket din ultimii 10 ani, performanță la care contribuie an de an și biroul nostru local, prin asistența acordată într-un număr considerabil de achiziții și vânzări. Mai mult, practica globală de Energy a DLA Piper, din care și noi facem parte, tocmai a fost premiată în cadrul inspiratia Awards, în semn de recunoaștere pentru cel mai mare număr de proiecte „renewables” asistate. De asemenea, DLA Piper a fost declarată firma de avocatură a anului în domeniul regenerabilelor în cadrul premiilor acordate de A World About Wind (comunitatea jucătorilor din domeniul energiei regenerabile și a finanțatorilor acestor proiecte)”, completează Partenerul DLA Piper.





Biroul local al firmei de avocatură a fost implicat anul trecut în câteva tranzacții notabile. Între acestea se remarcă asistența acordată OX2, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori europeni din domeniu, cu privire la intrarea sa în România prin achizitia unui proiect eolian de 400 MW, asistența acordată PNE A.G., unul dintre marii jucători din piață, cu privire la vânzarea a trei proiecte eoliene care însumează o putere de 220 MW, sau achiziția a două proiecte solare operaționale de către unul dintre principalii furnizori de pe piață.

„Asistența la finanțare este un alt element important al activității noastre, iar printre proiectele complexe derulate anul trecut putem menționa asistența acordată unor finanțatori cu privire la executarea și preluarea unor proiecte solare. Multe alte proiecte se află în derulare, în diverse stadii”, a menționat Marian Dinu.

Echipa de Energie & Resurse Minerale are o strânsă colaborare cu cea de Litigii, iar ultimul an i-a pus pe avocații DLA Piper, Dinu în fața unor noi și complexe proiecte de proceduri de executare împotriva unor debitori ai clienților casei de avocatură.

Una dintre spețe a necesitat reprezentare în fața instanțelor din Brașov și București, procedura fiind în derulare. Într-un alt proiect similar, experții au asistat subsidiarele unui client din Asia în recuperarea unor împrumuturi acordate pentru construirea de facilități solare în România, proiectul fiind în fapt cu mult mai complex de atât, necesitând și asistență pe aspecte de reglementare și relația cu autoritățile.

De asemenea, foarte multe proiecte DLA Piper Dinu au o acoperire multi-teritorială, prin urmare avocații români au avut ocazia să colaboreze cu birouri din alte țări în care firma DLA Piper este reprezentată, precum Suedia, Luxemburg, Germania, Irlanda, Italia sau Coreea de Sud.

La cele mai multe dintre aceste proiecte, prin natura lor, biroul din București a fost lead-counsel, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în proiectul referitor la recuperarea unor împrumuturi acordate pentru construirea de facilități solare în România.

Marian Dinu amintește că, de regulă, casa de avocatură lucrează cu companii mari, care dezvoltă proiecte esențiale pentru comunitate și care pun accent pe o strategie bazată pe sustenabilitate și buna guvernanță (ESG).



Cele mai sensibile probleme din energie


În ceea ce privește cele mai sensibile probleme cu care jucătorii din industrie se confruntă, Paula Corban-Pelin face trimitere la criza recentă a prețurilor pentru energie – generată de cererea în creştere, producţia insuficientă de gaze naturale, respectiv energie verde, şi majorările de preţ pentru certificatele de emisii, care a obligat consumatorii din toată Europa să se confrunte cu facturi mai mari la electricitate și încălzire, intensificând presiunea asupra UE de a aborda de urgență situația.

Avocatul este de părere că modul în care această problemă a fost abordată în România, prin supraimpozitarea producătorilor, nu este neapărat cea mai fericită abordare și poate acționa ca o frână în calea investițiilor.

Pe de altă parte, există bani și interes pentru investiții în energie și sustenabilitate astfel că acest trend va continua până la atingerea obiectivului UE de neutralitate climatică.

De altfel, Paula Corban-Pelin crede că dezvoltarea de noi capacități de producție în sectorul energiei, în special în zona de regenerabile, va rămâne o preocupare constantă, atât la nivelul pieței, cât și la cel al factorilor de decizie, la nivel național și european.

„Recentele intervenții legislative pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 reprezintă o modificare legislativă semnificativă și un semn clar al orientării politicii naționale în domeniul energiei către protejarea consumatorilor împotriva efectelor cauzate de dezechilibrele din piață. Semnalul dat de aceste modificări, precum și prevederile acestora legate de supraimpozitare, reprezintă elemente importante de care companiile ar trebui să țină cont și, cu siguranță, vor avea repercusiuni și în viitor. Un alt aspect care a general interes în piața de energie în ultima perioadă este potențiala implementare a unei noi scheme de sprijin pentru proiectele regenerabile, care ar urma să fie structurată pe sistemul contractelor pentru diferență (CfD). O astfel de inițiativă, în măsura în care va fi implementată, ar putea conduce la o creștere și mai accelerată a interesului pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte, precum și, în egală măsură, a interesului pentru finanțarea acestora, ca urmare a creșterii predictibilității randamentului pe care astfel de investiții îl vor avea pe termen lung”, explică Paula Corban-Pelin.
 

Avocați de top într-o practică foarte puternică


Capacitatea echipei de a se adapta la specificul fiecărui proiect este, din punctul de vedere al lui Marian Dinu, trăsătura definitorie a DLA Piper. Avocații reușesc să dezvolte un sistem de lucru „lean”, flexibil și inovator, astfel încât pot răspunde cât mai adecvat nevoilor clientului.

Practica este coordonată de Paula Corban-Pelin, Counsel, un avocat cu o vastă experiență în ariile corporate, energy si procurement, iar echipa mai include avocați specializați. Dintre aceștia se remarcă Teodor Săbău, un tânăr avocat extrem de promițător în domeniu.

În plus, activitatea este supervizată de către Marian Dinu, recunoscut ca Eminent Practitioner Corporate M&A de către Chambers and Partners, unul dintre cei mai titrați avocați Corporate din România, fost General Counsel Petrom în perioada privatizării acestei companii.

„Foarte important este că în funcție de particularitățile fiecărui proiect, echipa este completată de avocați din alte practici, sau de către consultanți fiscali. Astfel, asistența într-un proiect de energie presupune de regulă colaborarea strânsă cu echipa de imobiliare (Florin Țineghe, Counsel, coordonând aspectele specifice proiectelor de energie) sau cu echipa de taxe (Lidia Duțu, Tax Director, coordonând aspectele specifice proiectelor de energie). Pe lângă proiecte menționate mai sus, este de remarcat faptul că am asistat intrarea pe piața locală a unui producător auto american de mașini electrice, pentru care ne-am ocupat de aspectele de reglementare și licențiere. În egală măsură, am putut dezvolta rapoarte periodice pentru o corporație energetică belgiană, pe diverse zone de interes, precum licențiere a distribuței de energie, acorduri de achiziție de energie, evoluții ale pieței și modificări legislative”, a mai spus Paula Corban-Pelin în interviul acordat BizLawyer.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 887 / 1884
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...