
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
08 Iunie 2021
BizLawyerArgumentele echipei RTPR, conduse de partenerul Valentin Berea, din care a făcut parte și Alexandru Stănoiu, Counsel, au arătat că actualul sistem de concesionare nu înlătură concurența și nici nu înfrânge principiul libertății economice, particularitatea acestuia rezidând din faptul că manifestarea concurenței are loc la momentul licitației privind acordarea dreptului de concesiune a acestui serviciu de interes public, drept care, odată acordat, are un caracter exclusiv.
![]() |
Valentin Berea (stanga, Partener) si Alexandru Stănoiu (Counsel) - RTPR |
Argumentele echipei RTPR, conduse de partenerul Valentin Berea, din care a făcut parte și Alexandru Stănoiu, Counsel, au arătat că actualul sistem de concesionare nu înlătură concurența și nici nu înfrânge principiul libertății economice, particularitatea acestuia rezidând din faptul că manifestarea concurenței are loc la momentul licitației privind acordarea dreptului de concesiune a acestui serviciu de interes public, drept care, odată acordat, are un caracter exclusiv.
„Suntem bucuroși că avem în sfârșit o soluție definitivă în acest dosar în care adversarii ne-au ridicat probleme foarte interesante de contencios administrativ și constituțional. În esență, problema de fond a vizat relația dintre modul de reglementare a serviciilor publice de interes general, așa cum este distribuția energiei electrice, și principiile generale privind libera concurență și libertatea economică. Deși ca avocat de dreptul concurenței sunt adeptul piețelor concurențiale, în acest caz este evident că monopolul natural conferit prin lege și contractele de concesiune distribuitorilor de energie electrică nu este compatibil cu libera concurență. Beneficiile concurenței se manifestă în acest sector în principal la nivelul furnizării de energie, care este în prezent o piață liberalizată. Elocventă mi se pare comparația cu căile ferate: este oare eficient să construim rețele separate de căi ferate care să se concureze între ele, sau este preferabil să dezvoltăm rețeaua existentă care să fie folosită de mai mulți furnizori de servicii de transport feroviar, în regim concurențial? Este până la urmă o chestiune de oportunitate legislativă, pe care o instanță de judecată nu o poate cenzura, pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat”, a declarat Valentin Berea.
Echipa de litigii a RTPR este formată din 10 avocați specializați în arii de excelență precum concurență, proprietate intelectuală, arbitraje, contencios constituțional, litigii fiscale, GDPR, litigii în domeniul tehnologiei și de natură reglementară.
RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1265 / 2035 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...