ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un nou succes al echipei de arbitraje de la Țuca Zbârcea & Asociații, într-un litigiu cu o miză globală de 6 mil. €

15 Martie 2021   |   BizLawyer

În litigiul arbitral, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Activitatea de asistență și reprezentare în căile de atac a fost coordonată de Ana Popa, Managing Associate în cadrul aceluiași departament. Din echipă au făcut parte și Andrei Diaconescu și Bianca Cercel, Associates.

 
 
Avocații specializați în arbitraje din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații au câștigat un litigiu arbitral în legătură cu un proiect de lucrări publice cu miză globală de 6 milioane euro. Țuca Zbârcea și Asociații a asigurat reprezentarea unei companii specializate în marcaje și semnalizări rutiere în procedurile arbitrale derulate conform regulilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Litigiul arbitral, inițiat de companie în octombrie 2017, s-a născut din încălcarea unui contract de asociere încheiat pentru participarea la un proiect în valoare de 6 milioane de euro, care avea ca obiect efectuarea marcajelor rutiere pe drumuri naționale din România. Compania solicitase în arbitraj recuperarea profitului aferent lucrărilor la care era îndreptățită conform contractului de asociere pentru proiectul în cauză, precum și penalitățile de întârziere aferente. Prin sentința arbitrală pronunțată în aprilie 2019, tribunalul arbitral a admis integral cererea de arbitrare și a respins cererea reconvențională formulată de partea adversă.


Potrivit lui Cornel Popa, coordonator al practicii de arbitraj al Țuca Zbârcea & Asociații, tribunalul arbitral a soluționat o serie de probleme importante, precum cele legate de atribuțiile liderului de consorțiu participant la un proiect de lucrări publice, repartizarea între asociați a lucrărilor primite de la autoritățile publice cu respectarea constantă a procentului contractual convenit pentru fiecare lucrare în parte și respectarea obligației de informare de către liderul de consorțiu cu privire la lucrările primite. Tribunalul a tranșat și o chestiune de principiu cu privire la interpretarea contractului prin raportare la practicile statornicite între părți, care pot fi reținute numai dacă există o determinare insuficientă a conținutului contractului și numai dacă practicile sunt stabilite între părți, iar nu în relația cu autoritatea contractantă, care este terț față de contractul de asociere. Soluția pronunțată are efect asupra ansamblului relațiilor dintre părți în legătură cu proiectul în dispută, astfel încât implicațiile financiare subsecvente sunt mai mari decât obiectul cererii arbitrale.

Acțiunea în anulare promovată de pârâtă a fost respinsă cu titlu definitiv de către instanțele judecătorești. În octombrie 2019, Curtea de Apel București a reținut soluția tradițională în domeniul arbitrajului, în sensul că instanța de judecată nu are dreptul să cerceteze fondul pricinii și că interpretarea raporturilor juridice dintre părți este un atribut exclusiv al tribunalului arbitral, soluție confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 23 februarie 2021.
 
În litigiul arbitral, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Activitatea de asistență și reprezentare în căile de atac a fost coordonată de Ana Popa, Managing Associate în cadrul aceluiași departament. Din echipă au făcut parte și Andrei Diaconescu și Bianca Cercel, Associates.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1270 / 1978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...