
Țuca Zbârcea & Asociații obține o hotărâre de impact major a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care înlătură de la aplicare întreaga Ordonanță de Urgență nr. 25 ̸ 2021 privind excluderea de la procedurile de achiziție publică a operatorilor economici din statele terțe față de Uniunea Europeană
14 Martie 2025
BizLawyerAvocații Țuca Zbârcea & Asociații au contestat temeiul aplicării sancțiunii excluderii față de asocierea dintre compania română și cea non-UE și au obținut, în primăvara anului 2022, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări care priveau conformitatea cu dreptul Uniunii a regulii noi de excludere instituite de Statul Român.
![]() |
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene o hotărâre prin care se recunoaște lipsa de efecte a actelor legislative ale unui Stat Membru de excludere a operatorilor economici din țări non-UE.
Într-o procedură de achiziție publică cu o valoare extrem de semnificativă (aproximativ 750.000.000 euro), Țuca Zbârcea & Asociații a reprezentat o asociere dintre o societate română și o companie non – UE, care a fost exclusă imediat ulterior adoptării de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 25/2021. Acest act cu valoare de lege a impus sancțiunea îndepărtării din procedură pentru toți operatorii din țări non-UE care nu au încheiat un acord de acces liber la piață cu Uniunea Europeană.
Într-o procedură de achiziție publică cu o valoare extrem de semnificativă (aproximativ 750.000.000 euro), Țuca Zbârcea & Asociații a reprezentat o asociere dintre o societate română și o companie non – UE, care a fost exclusă imediat ulterior adoptării de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 25/2021. Acest act cu valoare de lege a impus sancțiunea îndepărtării din procedură pentru toți operatorii din țări non-UE care nu au încheiat un acord de acces liber la piață cu Uniunea Europeană.
Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au contestat temeiul aplicării sancțiunii excluderii față de asocierea dintre compania română și cea non-UE și au obținut, în primăvara anului 2022, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări care priveau conformitatea cu dreptul Uniunii a regulii noi de excludere instituite de Statul Român.
La aproape exact 3 ani de la momentul sesizării, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis – prin Hotărârea pronunțată la 13 martie 2025 în cauza C-266/22 – că dreptul primar al Uniunii se opune actului unui Stat Membru de a adopta o legislație națională de excludere a unui operator dintr-o țară terță care nu a încheiat un acord de acces liber pe piață, câtă vreme un astfel de act cade în competența exclusivă a Uniunii. Așa fiind, „legislația națională în discuție în litigiul principal care impune autorității contractante să excludă acești operatori economici nu putea fi aplicată.” (paragraful nr. 64 al Deciziei).
În consecință, hotărârea înlătură expres de la aplicare un act legislativ al Statului Român – Ordonanță de Urgență nr. 25/2021, în baza principiului preeminenței dreptului Uniunii raportat la competență exclusivă a acesteia în domeniul politicii comerciale comune, conform art. 3 alin. (1) lit. e) din TFUE. Principiul hotărârii devine aplicabil ori de câte ori un Stat Membru ar fi adoptat sau adoptă o legislație națională de excludere, câtă vreme “nu există nicio dispoziție de drept al Uniunii care să impună admiterea […] sau excluderea operatorilor economici dintr-o țară terță” (paragraful nr. 64 al Deciziei).
Pe durata întregii dispute naționale și a procedurii din fața Curții de Justiție, apărarea și reprezentarea asocierii reclamante a fost asigurată de Dan Cristea, avocat asociat al Țuca Zbârcea & Asociații, sprijinit de Șerban Sârbu, avocat senior colaborator.
„Implicațiile acestei decizii a CJUE mi se par extrem de ample și imposibil de sumarizat în câteva fraze, întrucât decizia interpretativă dintr-o trimitere preliminară nu se aplică doar la cazul particular în care a fost ridicată, ci pentru absolut toate raporturile juridice similare în care un operator economic ar fi fost exclus în temeiul unui act legislativ național. Este important, totodată, că Decizia este tranșantă și nu lasă vreun loc de interpretare în privința inaplicabilității legii naționale care a condus la excluderea clientului nostru dintr-o procedură de asemenea valoare. Însă dincolo de efectele pe care această hotărâre le are asupra unor spețe concrete, unele de o valoare uriașă, nu doar din România, dincolo de importanța clarificărilor pe care le aduce în privința relației comerciale a Uniunii cu țările non-UE, mă bucur încă o dată să spun că ea reprezintă o dovadă unui principiu fundamental pentru echipa noastră de avocați: abilitatea de a găsi rezolvări creative pentru spețe complexe, de a gândi în afara tiparelor obișnuite chiar și atunci când ți se opune cel mai redutabil obstacol pe care îl poate găsi o autoritate de stat, anume o lege națională. Într-un cuvânt, mă bucur când un client crede în puterea noastră de a inova”, a declarat Dan Cristea.
Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 98 / 2034 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...