ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv

01 Februarie 2023   |   Ștefania Enache

Toate departamentele din cadrul companiei au acumulat de-a lungul timpului experiență de neegalat, incluzând avocați cu reputație de profesioniști desăvârșiți în gestionarea tuturor mandatelor încredințate

Octavian Popescu, Managing Partner POPESCU & ASOCIAŢII

 
 
POPESCU & ASOCIAȚII a trăit intens anul 2022.Firma de avocatură a avut mai multe victorii pentru clienții pe care îi reprezintă, dar și câteva premii importante.Toate aceste reușite au fost posibile datorită parteneriatului construit între echipă și clienți.Faptul că avocaților le-au fost încredințate cu maximă încredere mandate diverse și complexe a reprezentat o oportunitate pentru profesioniștii POPESCU & ASOCIAȚII.„Ca în orice domeniu de activitate și poate cu atât mai mult în domeniul nostru, fiecare an vine cu noi provocări, cu diverse modificări legislative, cu situații inedite cu care se confruntă companiile cu care colaborăm și desigur cu momente în care celebrăm victorii importante alături de echipă și clienți. Evident alocăm, cu periodicitate, timpul necesar pentru a analiza tot ce am realizat și ne propunem, de fiecare dată, obiective și mai îndrăznețe pentru perioada următoare. Toate reușitele sunt meritul echipei și în același timp al clienților care ne încredințează mandate diverse, fie că vorbim de parteneri existenți sau de clienți noi și le mulțumim tuturor”, a declarat pentru BizLawyer Octavian Popescu, Managing Partner POPESCU & ASOCIAȚII.


Anul care tocmai s-a încheiat a reprezentat un pas major în evoluția POPESCU & ASOCIAȚII. La finalul lunii noiembrie, în cadrul The Lawyer European Awards 2022, a obținut premiul special: ”Cea mai apreciată firmă de avocatură” (Highly Commended Law Firm) din Sud-Estul Europei, pentru al doilea an consecutiv.  În iulie 2022, echipa de avocați primise premiul pentru Firma Anului în Avocatură și în cadrul unei gale locale. „De asemenea, pe parcursul anului 2022, ne-am extins echipa cu nume importante și fac aici referire atât la cooptarea, în cadrul echipei de management, a Dlui. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buta, în calitate de Senior Partner, cât și la alți avocați cu experiență, pe mai multe arii de practică, care ni s-au alăturat. De altfel, aceasta este direcția spre care ne-am îndreptat încă de la înființarea societății: consolidarea și pregătirea continuă a echipei POPESCU & ASOCIAȚII, atât ca factor de stabilitate, dar mai ales ca punct forte”, subliniază Octavian Popescu.

Dispute Resolution  a fost practica „locomotivă”, anul trecut

Fiecare dintre ariile de practică pe care firma le-a dezvoltat de-a lungul timpului a avut o contribuție semnificativă la evoluția înregistrată în 2022, dar Dispute Resolution este cea mai mare dinttre practicile firmei, având și cea mai mare pondere în cadrul cifrei de afaceri.  

Departamentul de litigii și arbitraj, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buta, este format din peste 25 de avocați, împărțiți în mai multe echipe specializate, iar fiecare echipă este coordonată de către un avocat cu o importantă experiență profesională, având rolul și de a superviza activitatea fiecărui proiect încredințat.




„Încă de la început, departamentul nostru de litigii a fost puternic și rămâne un motor al creșterii. În plus, putem sublinia aici că mandatele din zona white-collar crime dețin o proporție semnificativă ceea ce a determinat să creștem și să consolidăm echipa de avocați dedicată proiectelor din această arie. Plecând însă din zona contencioasă, aria dreptului bancar și a finanțărilor a asigurat un volum important de activitate, probabil cu cea mai mare creștere în 2022 față de 2021, ceea ce în mod evident ne bucură, atât din perspectiva volumului serviciilor juridice prestate, dar mai ales al recunoașterii specialiștilor noștri în piața de profil. Alte arii de practică în care am constatat creșteri în ultimele 12 luni sunt: energie & resurse naturale, dreptul mediului și dreptul concurențial, cu mandate ce au implicat jucători de renume la nivel local și european. De asemenea, zona dreptului imobiliar și a construcțiilor a crescut susținut și a generat activitate continuă în anul trecut”, detaliază coordonatorul POPESCU & ASOCIAȚII.

În ceea ce privește consultanța day-to-day, avocatul precizează că trebuie să fie caracterizată de constanță. Ca regulă, creșterea ponderii consultanței day-to-day este influențată de numărul de clienți noi sau de apariția unor situații excepționale (cum sunt cele derivate din criza energetică, războiul din Ucraina, pandemia Covid-19 etc.), în condițiile în care cu clienții tradiționali există un flux constant de servicii care se prestează în mod curent.

Octavian Popescu amintește faptul că firma de avocatură are relații tradiționale de colaborare cu toți clienții săi din zona de consultanță, însă anul 2022 a adus o creștere de aproximativ 25%, față de 2021, în raport de cumulul de factori internaționali în care și România a fost implicată inerent.

„Lecțiile de management și strategie sunt aceleași pe care avocații le învață proiect cu proiect și an de an, respectiv de adaptabilitate continuă și rapidă la toate schimbările. Fie că vorbim de consecințele aduse, inițial de pandemie și apoi de războiul de la graniță care a produs alte dezechilibre ale pieței nu doar la nivel național, fie de provocările inerente ale pieței avocaturii, adaptabilitatea este cheia. De asemenea, atât societățile de avocatură, cât și majoritatea companiilor de pe piață, trebuie să se adapteze de fiecare dată, fie că discutăm de schimbări legislative, presiunea economiei sau chiar diverse crize, mai mari sau mai mici și atunci pot spune că flexibilitatea, comunicarea eficientă, promptitudinea și adaptarea la context reprezintă lecții din care învățăm cu toții în mod constant”, mai spune profesionistul POPESCU & ASOCIAȚII.

Victoriile anului 2022

Chiar dacă toate proiectele în care echipa firmei se implică sunt importante, iar avocații își pun toți clienții pe aceeași linie, pe parcursul anului trecut s-au evidențiat mai multe victorii majore datorită problematicii pe care au ridicat-o și datorită impactului pe are îl au.

În această categorie intră mandatul care vizează orașul Sinaia. Avocații POPESCU & ASOCIAȚII au reușit menținerea contractului privind construirea primei parcări de tip Park & Ride de pe Valea Prahovei. Aceasta va avea un rol esențial, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru turiști: de a decongestiona traficul extrem de aglomerat și de a reduce emisiile de CO2 în această zonă.

„Rezultatul final favorabil în acest dosar este și mai valoros ținând cont de impactul benefic pe termen lung pe care îl va avea ansamblul Park & Ride odată finalizat, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru toți cei care vizitează zona”, comentează Octavian Popescu.

Totodată, echipa POPESCU & ASOCIAȚII a acordat consultanță și asistență juridică și clientului TUS (un operator public de transport local din județul Prahova) la achiziția Telecabinei și Telescaunului care operează de la Cota 1400 la Cota 2000 din Sinaia, în cadrul procedurii de reorganizare judiciară a vânzătorului. Achiziția, ce depășește suma de 2.000.000 euro, a implicat o serie de probleme complexe, de la implementarea procedurii de valorificare în cadrul procedurii de reorganizare a Teleferic Prahova, până la asistența acordată pentru obținerea unei finanțări de către Transport Urban Sinaia și perfectarea contractului de vânzare a activului.

„Suntem bucuroși să fi contribuit în acest proiect, având în vedere implicațiile pe care finalizarea acestei achiziții le are, atât asupra operatorului de transport care acum va putea opera singur întreaga linie a Telefericului pe domeniul skiabil, cât și asupra turiștilor care vizitează în mod frecvent zona și care vor putea folosi același skipass pe toate instalațiile de transport pe cablu din stațiune”, mărturisește interlocutorul BizLawyer.

Un alt succes important este reprezentat de victoria obținută pentru Rotary Construcții, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața construcțiilor din țara noastră, în cadrul unui litigiu arbitral aflat pe rolul Curții de Arbitraj Internațional din România, într-un dosar ce a implicat un contract FIDIC complex încheiat cu Municipiul București, în valoare de aproximativ 100 milioane.

Obiectul acestui contract a constat în realizarea proiectării și execuției lucrărilor de drenaj pentru o parte din lacurile de pe raza Municipiului București, parte dintr-un amplu proiect prin care se urmărește reabilitarea și modernizarea sistemelor de drenaj, colectare și canalizare a râului Dâmbovița. În urma soluțiilor propuse de avocații POPESCU & ASOCIAȚII, Tribunalul Arbitral a constatat culpa Municipiului București în gestionarea relației contractuale și îndeplinirea în integralitate a obligațiilor de către clientul firmei. Complexitatatea dosarului a derivat din necesitatea armonizării soluțiilor juridice cu aspectele tehnice care au rezultat în urma expertizelor efectuate în cauză, alături de integrarea noțiunilor specifice din contractele FIDIC în legistația din România.

Tot anul trecut, firma de avocatură a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în legătură cu o serie de operațiuni de capital incluzând majorarea capitalului social al societății SOMETRA SA cu o valoare a subscrierii de peste 80.000.000 euro. Particularitatea deosebită a acestui mandat constă, pe de o parte, în suma foarte mare subscrisă de acționarul majoritariar, iar pe de altă parte din faptul că societatea SOMETRA este listată pe piața AERO ceea ce implică o serie de particularități depășite cu succes de echipa POPESCU & ASOCIAȚII.

De asemenea, POPESCU & ASOCIAȚII a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în favoarea Academiei Române în cadrul unor ample și controversate proceduri de expropriere demarate la nivelul autorității locale de pe raza județului Ilfov încă din anul 2017, demersurile urmând a determina afectarea integrală a dreptului de proprietate al instituției publice asupra unei suprafețe de teren de 195.500 mp.
„Procedurile gestionate de echipa noastră de avocați se circumstanțiază unuia  dintre cele mai complexe proiecte investiționale din România epocii moderne, care vizează schimbarea regimului juridic, economic și tehnic cu modificarea geometriei, poziționării și a suprafeței parcelelor și de pregătire a terenului, ceea ce conduce implicit la exproprierea forțată a terenurilor deținute în zonă, atât de către persoane fizice, cât și de instituții publice, în vederea dezvoltării amplului proiect de urbanizare a extravilanului localității - Sectorul Zero”, explică Octavian Popescu.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Anul 2023 a debutat în forță. Multe proiecte în derulare

Firma de avocatură a intrat în forță în anul 2023, echipa de avocați având în derulare o serie de proiecte importante, în contextul în care majoritatea dosarelor aflate în portofoliul POPESCU & ASOCIAȚII privesc situații deosebite, cu un grad ridicat de complexitate, inclusiv documentare voluminoasă și muncă atentă de cercetare.

„Ținem în permanență legătura cu clienții noștri care își desfășoară activitatea în domenii diverse cum ar fi servicii bancare și financiare, colectarea de deșeuri, HORECA, FMCG, asigurări, mediu, construcții, energie, farma, automotive, telecom, administrații locale etc. Atât printr-o comunicare promptă și eficientă, cât și prin cunoașterea cât mai bună a industriei în care activează și a legislației din domeniu, înțelegem și anticipăm cât mai bine nevoile clienților noștri și le recomandăm cele mai potrivite soluții, în funcție de context. Toate proiectele sunt instrumentate de echipe mixte, multidisciplinare, formate din avocați specializați pe diverse arii de practică, în funcție de specificitatea mandatelor, cu o vastă experiență profesională”, subliniază Partenerul POPESCU & ASOCIAȚII.

Avocatul vine și cu un exemplu concludent, menționând că, parte dintr-un proiect amplu aflat în derulare, este cel în cadrul căruia firma asigură asistența și reprezentarea juridică necesară celui mai mare actor din domeniul metalurgiei din Grecia, MYTILINEOS HOLDING,  în procedura de obținere a autorizației integrate de mediu și a acordului de mediu necesare, pe de o parte, procedurilor de închidere și ecologizare a depozitului de deșeuri și, pe de altă parte, pentru continuarea activității prin reciclare. „Specificitatea acestui mandat a fost dată în principal de faptul că depozitul de deșeuri este inclus în lista celor 68 de depozite pentru care România a fost trimisă în judecată în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea dispozițiilor de mediu și pentru care s-a pronunțat Hotărârea CJUE din 18.10.2018. Dificultățile întâmpinate au derivat în principal din legislația națională aflată în continuă schimbare, care diminuează predictibilitatea obligațiilor legale și/sau a condițiilor pe care un operator economic trebuie să le îndeplinească în legătură cu un astfel de depozit de deșeuri iar, în subsidiar, din lipsa de reactivitate a autorităților naționale în luarea deciziilor”, arată interlocutorul BizLawyer.

De asemenea, avocații firmei acordă asistență juridică unuia dintre cei mai importanți producători de medicamente derivate din sânge, în legătură cu aspecte de legislație și conformare a activității normelor juridice aplicabile. Serviciile acordate clientului sunt deosebit de importante în activitatea acestuia având în vedere numeroasele prevederi legale, emise de autoritățile române, ce impun o serie de obligații în activitatea societății cu impact asupra sănătății pacienților din România. Implicarea POPESCU & ASOCIAȚII activă, alături de client, a făcut posibilă menținerea pe piața din România a unor medicamente cu risc de discontinuitate, urmare a acceptării de către autoritățile de resort a propunerilor făcute de echipa de avocați, atât cu privire la modalitatea prezentării explicațiilor clientului pentru produsele supuse investigației, cât și în etapa de contestare a deciziilor.

„Un alt exemplu relevant ține de acordarea asistenței juridice necesare uneia dintre cele mai mari companii din România, cu activitate în domeniul băuturilor carbogazoase, pe un palier larg de aspecte juridice, pornind de la activitatea day-to day până la aspecte ce țin de proprietatea intelectuală, dreptul concurenței, dreptul imobiliar, dreptul societar etc. Aspectele ce fac obiectul asistenței juridice impun, cu necesitate, existența unei echipe pluridisciplinare care să răspundă nevoilor clientului, echipă cu care ne mândrim că putem veni în întâmpinarea  tuturor solicitărilor primite”, completează Octavian Popescu.

În ceea ce privește colaborarea cu autoritățile statului, POPESCU & ASOCIAȚII asistă și reprezintă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România în cadrul procedurilor judiciare privind gestionarea și implementarea autorizației integrate de mediu și a groapei de gunoi menajer aferente celui mai vechi depozit de deșeuri din București și în legătură cu care țara noastră a fost sancționată, alături de alte state europene, de către Comisia Europeană pentru neînchiderea și nereabilitarea a 68 de depozite ilegale de deșeuri. Astfel, mandatul este unul dintre cele mai importante la nivel european, având în vedere dreptul Comisiei Europene și al Uniunii Europene de a obliga țările membre să adopte decizii de sancționare a operatorilor de depozite de deșeuri în alte condiții decât cele față de care statul român s-a angajat individual față de fiecare operator în parte.

De asemenea, avocații firmei acordă asistență juridică și reprezentare companiei hoteliere THR Marea Neagră, controlată de SIF Transilvania, în operaționalizarea activelor deținute pe litoralul românesc. „În mod evident activitatea într-un astfel de proces debutează cu un proces de analiză juridică de tip due diligence a activelor cu privire la unitățile hoteliere și terenurile aferente vizate pentru vânzare, activitate care estimăm că ne va ține ocupați pe toată perioada anului în curs”, punctează Octavian Popescu.

Avocatul mai spune că firma participă de multe ori la pitch-uri în sfera juridică, iar anul 2022 nu a fost o excepție în acest sens. „Criteriile în baza cărora sunt luate deciziile finale diferă de multe ori fundamental și ne referim aici în mod special la pitch-uri organizate de autoritățile statului vs companiile private. De exemplu în cazul autorităților administrative am constatat că primează prețul, mai exact companiile care solicită onorariile cele mai mici sunt declarate de obicei câștigătoare în timp ce companiile private pun accent mai mare pe raportul calitate-preț, analizând cu atenție echipa, portofoliul, clasamentele realizate de directoarele juridice de specialitate și desigur victoriile societăților de avocatură. Cel mai probabil aceste criterii de departajare se vor menține și în 2023. În ceea ce privește participarea noastră, rămânem interesați să câștigăm pitch-uri indiferent de organizator, tratând cu aceeași seriozitate orice participare și orice proiect din portofoliu, indiferent dacă este un mandat foarte complex sau unul cu un grad redus de dificultate”, precizează interlocutorul BizLawyer.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                         Citește și

→   Multe mandate de o complexitate ridicată, cu elemente de noutate, pentru avocații din Departamentul de Dreptul Mediului de la Popescu & Asociații. Despre modul în care lucrează echipa, nevoile clienților, cele mai importante proiecte și previziuni pentru viitor, într-o discuție cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol

→   După încetarea stării de alertă, debitorii aflați în stare de insolvență sunt obligați să se adreseze instanței pentru a fi supuși procedurii reglementate de lege. Avocații Popescu & Asociații analizează propunerile de modificare a legii insolvenței și vorbesc despre necesitatea implementării unor proceduri eficiente de restructurare. Firma gestionează mandate complexe, care necesită soluții inovative

→   LadyLawyer.ro: Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Popescu & Asociații, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat | Portofoliul de clienți și rezonanța dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute sunt avantaje extraordinare, spun partenerele firmei

------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Munca trebuie onorată. Presiunea pe onorarii reprezintă, în fapt, o presiune pe calitatea serviciului avocațial


Partenerul POPESCU & ASOCIAȚII este de părere că presiunea asupra onorariilor orare nu trebuie sau mai exact nu ar (mai) trebui să fie un subiect de actualitate pentru profesia de avocat în 2023. „Un serviciu de calitate trebuie remunerat corespunzător, motiv pentru care presiunea pe onorarii reprezintă în fapt o presiune pe calitatea serviciului avocațial. Apoi, nu am făcut reduceri și nici nu facem, iar în contextul inflației oficiale la nivelul UE cel mai probabil toți avocatii vor opera majorări de onorariu, iar nu reduceri. Un Client serios este nemulțumit de costul onorariului exclusiv în situația în care serviciul prestat nu reflectă valoarea în cauză. Folosim preponderent rate orare, dar în funcție de particularitatea proiectelor am propus clienților și onorarii combinate, inclusiv prin fixarea unor onorarii de succes, în general în zona de litigii și arbitraje. Nu cred că tipul onorariilor va fi diferit în 2023, acestea urmând a fi stabilite ca și până acum, atât în funcție de complexitatea mandatelor, cât și în raport efortul ce urmează a fi alocat pentru fiecare proiect în parte”, nuanțează avocatul.

POPESCU & ASOCIAȚII se bazează pe o echipă stabilă și puternică, în care rata de retenție este ridicată. „Desigur, dorința sau oportunitatea de a face o schimbare profesională fac parte din realitate, fiind procese firești din viața tuturor, dar în cazul societății noastre vorbim de o fluctuație de personal relativ mică. Este important de accentuat că, încă din ianuarie 2019, echipa fondatoare POPESCU & ASOCIAȚII, formată inițial din patru avocați asociați și 12 avocați colaboratori, a pus în prim plan oamenii, calitatea serviciului, seriozitatea și etica muncii pentru a le oferi clienților noștri servicii premium, care să fie în deplin acord cu obiectivele lor de business. Astăzi, la patru ani distanță, echipa s-a extins semnificativ, fiind formată șapte avocați asociați și aproape 40 de avocați. Un procent important din membrii echipei POPESCU & ASOCIAȚII sunt formați intern sau au crescut împreună în ultimii 15-20 ani, iar experiența acestor ani ne-a demonstrat că aceasta este premisa care asigură succesul”, argumentează Octavian Popescu.

Pentru a-și menține echipa sudată, POPESCU & ASOCIAȚII este una dintre firmele de avocatură care a încercat în permanență să mențină compensațiile avocaților la un standard cât mai ridicat. „Categoric răsplata activității se vede în primul rând în compensațiile financiare. Cu toate acestea, onorariul nu este totul și, astfel, partea non-financiară este de multe ori esențială, fie că vorbim de echipă, de mediul de lucru, de caracterul interesant al proiectelor, de coordonatori etc. Toate acestea reprezintă un cumul care, împreună cu partea financiară, reprezintă compensația corespunzătoare pentru orice avocat. Lucrăm în mod activ și efectiv, dar și constant la creșterea gradului de satisfacție a avocaților din perspectiva compensațiilor, întrucât putem accentul pe componenta umană. De-a lungul timpului echipa s-a consolidat, atât prin cooptarea de avocați cu o vastă experiență, cât și prin integrarea unor tineri avocați cu potențial. Ne concentrăm în permanență eforturile pentru a asigura o coeziune armonioasă între generații”, explică profesionistul POPESCU & ASOCIAȚII.

Octavian Popescu amintește faptul că profesia de avocat este extrem de complexă, avocatul având nevoie, pe lângă cunoștințele juridice temeinice, de abilități analitice și cunoștințe din multe domenii pentru a înțelege businessul clientului și a identifica soluții aplicabile acestuia și nu oricărui client din industria în care activează.

„Astfel, ceea ce contează este combinația perfectă dintre cunoștințele solide și abilitățile personale de a gestiona diverse situații, de a comunica în mod eficient și de a te adapta, de a analiza o situație din toate unghiurile pentru a identifica toate riscurile și oportunitățile etc. Respectarea regulilor este importantă, dar în același timp este necesar ca toate regulile să fie analizate periodic pentru a fi adaptate, iar gândirea out of the box poate aduce soluții inovatoare. Profesionalismul și reputația avocaților reprezintă factori care aduc plus valoare atât avocatului în sine, cât și casei de avocatură din care face parte. Pregătirea continuă și feedback-ul constructiv, oferit constant, mai ales atunci când vorbim despre tinerii avocați, sunt elemente care fac diferența, iar echipa de management se implică activ în evaluarea performanțelor pentru a oferi un mediu cât mai favorabil dezvoltării și descoperirii potențialului din fiecare coleg/ă sau viitor coleg. Punem, așadar, deopotrivă accent atât pe componenta financiară a performanței avocațiale, cât și pe abilitățile lor manageriale, etica profesională etc.”, arată avocatul intervievat de BizLawyer.

La POPESCU & ASOCIAȚII procesul de recrutare este unul continuu, încă de la început firma propunându-și ca obiectiv strategic atragerea și menținerea avocaților talentați în cadrul echipei, iar o dată cu trecerea anilor și extinderea echipei, toate fluxurile operaționale au fost îmbunătățite.

Firma este prezentă online și publică anunțurile de recrutare atât pe platformele de profil, cât și pe pagina sa de LinkedIn - Popescu & Asociatii | LinkedIn. De asemenea, apreciază și răspunde aplicațiilor primite direct pe adresa cariere@popescu-asociatii.ro.

Fiecare dintre avocații fondatori și parteneri ai POPESCU & ASOCIAȚII deține calitățile necesare unui serviciu avocațial performant, iar aceste calități sunt transferate cu succes către întreaga echipă, inclusiv către noii membri care se alătură. Atragerea și formarea unei echipe de juniori este o investiție pe termen lung, necesară oricărei societăți care practică avocatura de business.

Structura și avocații cheie ai firmei

În ceea ce privește organigrama internă, activitatea societății se desfășoară pe câteva paliere importante: Litigii și Arbitraj, Consultanță, Insolvență și Prevenție, Conformitate și Dreptul Penal al Afacerilor.
Fiecare dintre aceste paliere este structurat în departamente specializate, în funcție de aria de practică. „Echipele sunt bine organizate și închegate, fiind capabile să lucreze independent, însă în cadrul proiectelor complexe lucrăm împreună, în funcție de context și de experiența necesară. De asemenea, toate departamentele din cadrul companiei au acumulat de-a lungul timpului experiență de neegalat, incluzând avocați cu reputație de profesioniști desăvârșiți în gestionarea tuturor mandatelor încredințate”, susține Octavian Popescu.

Departamentul de Litigii și Arbitraj gestionează un număr mare de litigii importante, asistând clienții în dosare ce au ca obiect atât litigii de drept civil, cât și litigii în domenii specializate, respectiv litigii comerciale și recuperari de creanțe, litigii de dreptul muncii, dreptul fiscal sau dreptul penal, litigii din domeniul achizițiilor publice, dosare de insolvența, dar și arbitraje. Echipa de avocați soluționează, cu succes, dosare pentru diferiți clienți care activează în domenii diverse de activitate.

Departamentul, format din avocați cu o vastă experiență atât în ariile de practică, cât și în fața instanțelor de judecată și a curților de arbitraj din țară și din străinătate, este coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buta împreună cu Octavian Popescu, Managing Partner, alături de partenerii
Dana Bivol și Iuliana Bidalache.

Prof. Univ. Dr.
Gheorghe Buta s-a alăturat echipei, în calitate de Senior Partner, începând cu luna iunie 2022. Personalitate proeminentă a mediului juridic actual, cu peste 40 de ani de experiență, atât ca magistrat, cât și ca avocat, Gheorghe Buta este specializat în soluționarea litigiilor și arbitrajelor comerciale naționale și internaționale. De asemenea, este specializat în litigii comerciale, civile și penale, reprezentând clienți în aproape toate tipurile de dispute.
Întărirea echipei de management și coordonarea Departamentului de Litigii și Arbitraj de către Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buta a confirmat evoluția extraordinară a firmei pe de o parte, iar pe de altă parte reprezintă cumularea viziunii, expertizei și a vastei sale experiențe alături de ceilalți parteneri în gestionarea tuturor proiectelor, ceea ce categoric aduce un plus semnificativ de valoare. Astfel, POPESCU & ASOCIAȚII a menținut un trend permanent ascendent al extinderii echipei, recrutând în mod constant avocați litiganți, cu diferite grade de experiență, iar în prezent are cea mai mare creștere pe această arie de practică.  
Departamentul de Consultanță este format din avocați cu experiență, fiind coordonat de partenerii
Loredana Popescu și Anca Simeria. Echipa are în portofoliu mandate  complexe, multidisciplinare și transnaționale, punând la dispoziție asistență eficientă și clară, necesară pentru desfășurarea activității de zi cu zi a clienților, dar în același timp fiind adesea mandatată să creeze modele și procese diferite pentru contracte și dosare.

Departamentul de Prevenție, Conformitate și Dreptul Penal al Afacerilor a existat încă de la înființarea societății, având în vedere că parte din echipa cu care s-a pornit la drum era specializată în această materie, dar și pentru că multe dintre proiectele avute țineau de această zonă a dreptului. Echipa de avocați este coordonată de către
Adrian Chirvase, Partner, care împreună cu Octavian Popescu și alături de alți 6-8 avocați cu experiență în dosare sensibile, pregătesc apărarea în mandate ce implică acuzații derivate din acte de corupție, domeniul economic și financiar, fraudă financiară, spionaj economic, infracțiuni informatice și /sau privind comerțul electronic, crima organizată, abuz în serviciu, spălare de bani, infracțiuni privind proprietatea intelectuală, etc.

Departamentul de Insolvență coordonează și gestionează, în mod eficient, clienții pe parcursul tuturor etapelor de reorganizare și insolvență, inclusiv reorganizare judiciară și voluntară, proceduri de pre-insolvență, faliment și lichidare, recuperare de active și/sau negocieri cu debitori și creditori, dar și evaluează fezabilitatea juridică a planurilor de reorganizare, analiza transferurilor și contractelor încheiate înainte de deschiderea procedurilor de insolvență, precum și a pretențiilor legate de rezilierea actelor frauduloase și angajarea răspunderii pentru starea de insolvență a debitorului.

Acest departament este coordonat de către partenerii Iuliana Bidalache și Loredana Popescu. Iuliana este, de asemenea, un membru cheie al POPESCU INSOLVENCY, societatea de insolvență afiliată firmei de avocatură, în cadrul căreia activează în calitate de Insolvency Partner. Ea gestionează dosare complexe de litigii în domeniul insolvenței, inclusiv recuperarea creanțelor, proceduri de executare silită, litigii și dispute comerciale sau civile, cesiuni încredințate de clienți din diverse sectoare de activitate, precum energie, industria farmaceutică, FMCG sau domeniul financiar.  

„În ceea ce privește numărul optim de avocați, criteriul numeric nu este unul primordial în filosofia procesului de recrutare de la POPESCU & ASOCIAȚII. Obiectivul pe care îl urmărim în mod constat este creșterea echipelor cu avocați care au capacitatea de a aduce plus valoare activității pe care o desfășurăm, atât în funcție de experiența profesională a acestora, cât și în funcție de potențialul acestora, dacă ne referim la tinerii absolvenți care beneficiază în cadrul echipei noastre de toate resursele materiale și umane pentru o integrare facilă și rapidă”, consideră Octavian Popescu.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Principalele obiective ale anului 2023


Având în vedere rezultatele obținute până acum, POPESCU & ASOCIAȚII a pășit cu încredere în 2023. Bazându-se pe analize interne, firma speră  la o revenire a economiei și la un an 2023 care să aducă o creștere din două cifre. „Prin urmare plaja este largă, există loc pentru investiții și pentru optimizarea fluxurilor, în acord cu evoluția pieței, iar factorii economici nu sunt pesimiști, cel puțin la început de an. În prezent jucătorii economici din piața au de gestionat o serie de provocări, dar și de oportunități, încercând să găsească cele mai potrivite soluții pentru toate situațiile cu care se confruntă, să dea dovadă de flexibilitate și să se adaptaze, rapid și cât mai bine, tuturor schimbărilor. Iar noi suntem în permanență alături de clienții noștri pentru a le oferi consultanța necesară și întreg suportul din punct de vedere juridic, încercând de fiecare dată să anticipăm atât oportunitățile, cât și riscurile, astfel încât soluțiile propuse să fie cele mai bune, ținând cont de o serie de factori: context economic, industrie, previziunile pieței, puterea de cumpărare a consumatorilor etc. Inflația a afectat puterea de cumpărare și a impactat majoritatea industriilor. Totuși, în funcție de cum vor evolua criza energetică și inflația, vom asista, sperăm, la o stabilizare a prețurilor. În ceea ce privește măsurile economice și schimbările legislative acestea ar trebui să vină în sprijinul companiilor și să țină cont de toți factorii implicați”, subliniază Octavian Popescu.

Deși piața poate cunoaște o serie de modificări și sunt zvonuri despre posibilitatea apariției unei noi crize, avocatul precizează că, până la acest moment, nu a observat o scădere a interesului investitorilor. Din contră, a constatat chiar o efervescență în unele domenii ceea ce îl determină să considere ca întreaga economie ar putea avea chiar un an bun, în ciuda previziunilor negative.

„Traversăm o perioadă intensă, cu pronosticuri variate asupra viitorului. Războiul de la granițele țării și criza energetică au provocat incertitudine și un grad ridicat de îngrijorare asupra viitorului, atât la nivelul companiilor, cât și la nivel individual. Inflația și prețurile în creștere au dus la revizuirea permanentă și modificarea, mai exact adaptarea la context, a planurilor inițiale. Totuși, putem observa o maturizare a mediului de business ceea ce determină o creștere moderată a economiei, chiar cu oportunități clare în unele dintre domeniile de interes. Pe agenda marilor companii, dar nu numai, rămâne preocuparea majoră față de mediu, iar această preocupare înseamnă investiții pe termen mediu și lung în proiecte de energie verde, în investiții sustenabile care implică diverse resurse: financiare, umane, oportunități de afaceri și de colaborare etc. De asemenea, anumite domenii de activitate se confruntă de câțiva ani deja cu dificultăți pe piața forței de muncă, fie că discutăm despre numărul redus de specialiști în anumite domenii, emigrația cetățenilor români sau de fluctuația mare de personal, iar soluțiile aplicate sunt din cele mai diverse: de la digitalizarea anumitor poziții care permit automatizarea unor procese, până la recrutarea personalui străin. În ceea ce privește schimbările legislative, unele sunt așteptate de mediul privat în timp ce alte modificări implică creșterea impozitării sau scăderea plafonului până la care sunt acordate facilități fiscale. Pentru o evoluție pozitivă a economiei este necesară, din punctul nostru de vedere, o colaborare cât mai bună dintre autorități și companiile private, iar modificările legislative să țină cont de toți factorii impactați. Societatea noastră este în creștere, atât din punct de vedere al proiectelor, cât și în ceea ce privește oamenii și activitatea în general. Nu anticipăm ieșiri de pe piață întrucât credem că, din această perspectivă, este o perioadă stabilă”, este de părere interlocutorul BizLawyer.

Analizând activitatea firmei de până acum, Octavian Popescu susține că, în mod sigur, POPESCU & ASOCIAȚII nu va schimba aspecte din ceea ce consideră că funcționează foarte bine în forma actuală.

În același timp este necesar să mențină și să îmbunătățească în permanență nivelul de pregătire al echipei și implicit calitatea tuturor serviciilor, fie că este vorba despre idei proprii pe care le implementează, fie că este vorba despre adaptabilitate la tot ce înseamnă piața avocaturii din România sau la inițiative care vin din partea clienților, respectiv din partea comunității. „Este important să ținem pasul cu nevoile și așteptările echipei pe de o parte, dar și cu cele ale pieței, pe de altă parte. Investiția în oameni este și va rămâne primul obiectiv al companiei, o preocupare prioritară a managementului societății, iar performanța se poate obține doar printr-un proces constant de învățare, atât individual, din partea fiecăruia în parte, cât și din partea avocaților seniori care devin adevărați mentori pentru colegi. Investind în potențialul oamenilor din echipă reușești să creezi și să îmbunătățești continuu mediul necesar, astfel încât fiecare să se dezvolte la nivel profesional și personal, iar o investiție constantă și de calitate asupra echipei va avea cu siguranță un impact extraordinar asupra business-ului propriu și asupra business-ului clienților. De asemenea, vom continua procesele interne de digitalizare care oferă multe avantaje pe termen lung, iar în cazul business-ului nostru digitalizarea se îmbină perfect cu un alt obiectiv major - sustenabilitatea și grija față mediu. Este bine cunoscut faptul că societățile de avocatură printează în continuare un număr semnificativ de documente. Perioada pandemiei a accelerat atât procesul nostru de digitalizare, cât și al altor instituții și companii cu care lucrăm, iar în acest fel, în baza noilor instrumente digitale interne pe care le folosim zilnic, am redus considerabil cantitatea de documente pe care o printăm. Astfel, în 2023, suntem și mai preocupați de impactul nostru asupra mediului și încercăm, atât la nivelul companiei, cât și la nivel individual, să adoptăm un stil de lucru cât mai sustenabil. De asemenea, rămânem puternic ancorați în realitatea economică și ne actualizăm informațiile astfel încât să putem fi pregătiți pentru orice provocare ce ar apărea în piață. Având o vastă experiență în domeniiile-cheie, reușim să răspundem favorabil clienților și potențialilor clienți la solicitările adresate. Noul an va aduce în mod cert investiții în domeniul energiei regenerabile și în industriile inovative astfel încât suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor”, încheie Managing Partner-ul POPESCU & ASOCIAȚII.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 607 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...