
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
07 Mai 2025
Ștefania EnacheEchipa Țuca Zbârcea & Asociații se implică în proiecte diverse, care comportă multiple valențe: de la asistență juridică standard privind anumite scheme de ajutor de stat, până la analize complexe legate de posibile elemente de ajutor de stat în cazul unor proiecte mari de investiții și analize de tip „testul investitorului privat”, ce presupun o componentă economică foarte importantă și care fac diferența între existența de elemente de ajutor de stat sau nu într-un proiect și necesitatea de a obține sau nu un aviz prealabil de la Comisia Europeană.
![]() |
Andreea Oprișan, Partener în cadrul departamentului de Dreptul Concurenței - Țuca Zbârcea & Asociații, subliniază faptul că măsurile de ajutor de stat sunt menite a rezolva anumite deficiențe macroeconomice. „În esență, ajutorul de stat este benefic atunci când acesta este bine direcționat. Ca principiu general, ajutorul de stat poate fi permis de Comisia Europeană. Cu toate acestea, ca urmare a experienței acumulate de Comisie în diverse sectoare/arii de activitate, au fost emise norme prin care statele membre UE pot adopta scheme de ajutor de stat în baza cărora nu ar mai fi necesară autorizarea Comisiei pentru fiecare caz în parte. În acest fel, activitatea în domeniul ajutorului de stat este eficientizată/descentralizată, iar Comisia analizează doar acele cazuri cu impact mai mare la nivel european sub aspectul ajutorului de stat. Așadar, Comisia Europeană deține competența centralizată în materie de ajutor de stat, iar Statul român, prin Consiliul Concurenței, interacționează cu Comisia privind măsurile aplicate în România”, menționează avocatul.
În aceste condiții, beneficiarii de ajutor de stat (societăți comerciale/întreprinderi) au posibilitatea să aplice pentru scheme de ajutor de stat care nu ar necesita avizul prealabil al Comisiei.
-----------------------------------------------------------------
Citește și


-----------------------------------------------------------------
Pași importanți în obținerea ajutorului de stat
Andreea Oprișan explică faptul că, în astfel de cazuri, există un efort de identificare a schemei de interes și de utilitate pentru activitatea societății în cauză, urmat de verificarea condițiilor de eligibilitate și, în final de depunerea unui dosar complex de documentație pentru aprobarea măsurii de ajutor.
Cea care decide în final dacă un proiect îndeplinește condițiile de eligibilitate și dacă documentația este completă și depusă la timp, în conformitate cu procedurile aplicabile este autoritatea desemnată de stat pentru managementul schemei de ajutor. „Ulterior, o dată cu implementarea proiectului, urmează o perioadă de monitorizare pentru a se asigura că ajutorul este folosit în mod corespunzător cerințelor din schemă”, completează Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.
De altfel, în prezent, aceste proiecte reprezintă standardul uzual în materia ajutorului de stat. Avocații implicați în astfel de proiecte au constatat în timpul derulării lor că pot exista multiple alte valențe în domeniul juridic în aplicarea normelor de ajutor de stat.
Cu titlu de exemplu, Andreea Oprișan amintește faptul că pot exista cazuri în care un proiect nu se încadrează pe o anumită schemă de ajutor, fiind necesar avizul individual al Comisiei. „În această situație, notificarea către Comisie este transmisă de statul român, beneficiarul furnizând la rândul său anumite date și informații necesare analizei Comisiei”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
De asemenea, pot exista cazuri în care Comisia ar considera că o anumită măsură de ajutor de stat nu a fost notificată corect și implementată în lipsa avizului său prealabil, situație în care se poate dispune recuperarea ajutorului în tot sau în parte. Într-o asemenea împrejurare, decizia Comisiei poate fi contestată în fața instanței europene.
„Nu în ultimul rând, și instanțele naționale au competențe în aplicarea, în anumite condiții, în mod direct a prevederilor din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene în domeniul ajutorului de stat. De cele mai multe ori, suportul juridic în fața instanțelor naționale este asigurat de echipe pluridisciplinare. Spre exemplu, în cazul Țuca Zbârcea & Asociații, departamentul de litigii și brațul nostru specializat în fiscalitate (Țuca Zbârcea & Asociații Tax) colaborează în mod constant în dosare complexe ce implică și aspecte de domeniul ajutorului de stat (spre exemplu, cu privire la aplicarea unor beneficii fiscale)”, adaugă Andreea Oprișan.
-----------------------------------------------------------------
Citește și
→ Vânzarea Cargus avansează | Austrian Post și cehii de la Packeta sunt printre ofertanții din a doua rundă. Și o firmă românească a intrat în cursă
-----------------------------------------------------------------
Echipa Țuca Zbârcea & Asociații are o experiență îndelungată în această practică
Echipa Țuca Zbârcea & Asociații se implică în proiecte diverse, care comportă multiple valențe: de la asistență juridică standard privind anumite scheme de ajutor de stat, până la analize complexe legate de posibile elemente de ajutor de stat în cazul unor proiecte mari de investiții și analize de tip „testul investitorului privat”, ce presupun o componentă economică foarte importantă și care fac diferența între existența de elemente de ajutor de stat sau nu într-un proiect și necesitatea de a obține sau nu un aviz prealabil de la Comisia Europeană.
„O altă componentă a activității noastre este reprezentată de investigațiile de tip due diligence în cazul unor achiziții sau finanțări. Aceste analize presupun verificarea unei societăți din perspectiva eventualelor măsuri de ajutor de stat accesate, informație necesară în structurarea tranzacției și înțelegerea obligațiilor ce ar rezulta din tranzacție”, amintește Raluca Vasilache.
Țuca Zbârcea & Asociații are o echipă solidă de avocați specializați în dreptul concurenței, cu o expertiză de mai multe decenii în gestionarea unora dintre cele mai complexe cazuri în acest domeniu. Echipa firmei este coordonată de doi parteneri: Raluca Vasilache și Andreea Oprișan, cu o vastă experiență de peste 20 de ani, respectiv peste 17 ani în domeniul concurenței.
„De-a lungul anilor, am fost implicați atât în proiecte de ajutor de stat, cât și în investigații ale Consiliului Concurenței în numeroase sectoare economice, notificări de operațiuni de concentrări economice și investiții străine, analize privind posibile situații de risc (contractuale sau din viața curentă a unei societăți) ce ar fi contrare legislației de concurență, oferind totodată și asistență juridică în ceea ce privește concurența neloială, respectiv aplicarea normelor legate de practicile comerciale incorecte ori protecția consumatorului”, nuanțează Andreea Oprișan.
Specialiștii axați pe această arie colaborează îndeaproape cu celelalte departamente de avocați cu specializare în diverse arii ale dreptului, cum ar fi fuziuni și achiziții, real estate, financiar-bancar, energie și resurse naturale, precum și litigii. De asemenea, există un parteneriat strâns cu colegii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax în contextul unor mandate ce presupun componentă de ajutor de stat și/sau fiscală.
„Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii unui dosar prin care se solicită ajutor de stat. Trebuie respectate toate cerințele de fond și procedurale aferente unei scheme de ajutor de stat”, încheie Andreea Oprișan.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 40 / 2028 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...