Piața imobiliară are motoarele turate. Silviu Stratulat, Managing Partner SAA: Nivelul ofertei de active din zona de birouri și parcuri logistice este la cel mai ridicat din 2007. Ne așteptăm să vedem noi jucători pe aceste piețe
09 Mai 2019
Ștefania EnachePractica de drept imobiliar din cadrul firmei Stratulat, Albulescu & Asociații numără zece avocați și este coordonată de Silviu Stratulat, care este și Partenerul Coordonator al casei de avocatură.
Pe piața de real estate s-a observat o revigorare în primele luni ale anului 2019. Avocații Stratulat Albulescu & Asociații spun că redresarea a intervenit după ce industria înregistrase o scădere substanțială în ultimul trimestru din 2018. “În prezent, numeroși proprietari de clădiri de birouri și-au exprimat intenția de a vinde active imobiliare ceea ce aduce nivelul ofertei de active din zona de birouri și parcuri logistice la cel mai ridicat din 2007, dacă nu chiar la un nivel istoric.În acest context, ne așteptăm să vedem noi jucători pe piețele mai sus amintite, probabil entități care activează la nivel mondial cu portofolii atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Europa Vestică, Statele Unite, Asia și America Centrală și de Sud”, explică Silviu Stratulat, Managing Partner - Stratulat, Albulescu & Asociații.
Avocații sunt de părere că piața clădirilor de birouri se anunță cea mai atractivă anul acesta. Totuși, există așteptări la fel ca cele din 2018 sau poate că la un nivel mai ridicat și din zona investițiilor în piața spațiilor logistice.
Practica de drept imobiliar din cadrul firmei Stratulat, Albulescu & Asociații numără zece avocați și este coordonată de Silviu Stratulat, care este și Partenerul Coordonator al casei de avocatură. Echipa de coordonare a departamentului include un Partener, în persoana lui Corneliu Popa și un Managing Associate, în persoana Laurei Neacșu.
De altfel, aceasta este una din practicile cheie ale firmei, departamentul de drept imobiliar generând aproximativ 32% din totalul veniturilor dintr-un an ale societății. „În ultimele 12 luni, SAA a oferit asistență cu precădere în proiecte legate de achiziția de terenuri nedezvoltate și proiecte care vizează dezvoltarea de afaceri rezidențiale. Firma noastră a demonstrat în mod regulat că are o extraordinară capacitate de a coordona proiecte complexe, în termen scurt, rezolvând chestiuni complicate în mod inovativ. Aceste calități ne-au plasat, în mod natural, alături de clienți foarte dinamici, cu prezență cel puțin regională, care cunosc foarte bine dificultățile tipice ale proiectelor de real estate. O mare parte din clienții noștri sunt dezvoltatori imobiliari, respectiv fonduri de investiții sau persoane din categoria „high net worth individuals”. Ca unul din principalele motoare ale SAA, ne așteptăm ca practica de real estate să rămână pe același trend ascendent pe care se află firma în general și să continuăm, ca și în anul 2018, să atragem avocați experimentați, cu palmares recunoscut în piață”, ne-a declarat Silviu Stratulat.
Proiectele de Real estate au nevoie de soluții complexe
Referindu-se la cele mai dificile aspecte ale unei tranzacții cu componentă de real estate, avocatul nominalizează finanțarea proiectelor imobiliare, care reprezintă o piedică în tranzacționarea de bunuri imobile în România. ”În opinia noastră alte componente dificile ale tranzacțiilor în acest sector le constituie, în egală măsură, dificultatea cu care pot fi procurate documente de la autoritățile publice și opacitatea și lipsa de experiență a avocaților care asistă în aceste tranzacții. Garanțiile solicitate includ bine-cunoscutele ipoteci imobiliare, dar și un set complet de ipoteci mobiliare care variază de la cele pe conturile curente la cele asupra veniturilor viitoare (chirii, spre exemplu), garanții personale și de tip depozit coletaral”, completează Silviu Stratulat.
„Dezvoltarea infrastructurii rutiere, optimizarea traficului urban și al transportului public în marile orașe prezintă un rol din ce în ce mai important în tranzacțiile imobiliare actuale, un acces rapid și direct la terenurile aferente proiectului imobiliar determinând gradul de atractivitate și nivelul de preț al acestora.”
Silviu Stratulat, Managing Partner - Stratulat, Albulescu & Asociații
La ora actuală, clasica finanțare bancară acordată de băncile locale rămâne cea mai întâlnită formă de finanțare. Implicarea bancilor internaționale este relativ redusă în acest domeniu, limitându-se în general la bănci regionale care au oricum o prezență în România. “Principala frână în calea unor alternative o reprezintă, din experiența noastră, situația juridică dificilă a multor imobile din România, limitând o dorită evoluție spre un nivel de standardizare care să aducă o creștere a certitudinii juridice și o eficientizare a costurilor”, arată coordonatorul firmei de avocați.
Investitorii care aleg să dezvolte afaceri în acestă industrie se orientează mai ales spre rezidențial, birouri, cutii mari de retail, hoteluri, industrial și logistică.
În ultimul an, echipa Stratulat, Albulescu & Asociații a fost implicată în mai multe tranzacții imobiliare „pure”, care nu s-au „intersectat” cu alte arii de practica - Energie, Agricultura, samd.. În mod tipic, este vorba despre achiziții/vânzări de terenuri nedezvoltate, clădiri de birouri sau ansambluri rezidențiale.
De asemenea, practica în materie de închirieri imobile a firmei de avocatură este recunoscută ca fiind una dintre cele mai complexe din piața de servicii juridice.
„Istoric, ne-am implicat în prelucrarea conceptelor juridice afiliate contractelor de locațiune și eficientizarea lor din perspectiva comercială. În ultimele 12 luni societatea noastră a acordat asistență în legatura cu numeroase proiecte care au implicat închirierea de spații imobiliare, printre altele: World Class, UPC, Webhelp, Teads”, mai spune Silviu Stratulat.
Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1763 / 1892 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...