Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener - NNDKP: Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții. Pentru tranzacțiile complexe, durata medie este de 8-10 luni
04 Februarie 2024
Maria TheodoruAdriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, este avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează.
Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP |
De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.
Continuăm această serie cu Adriana Ioana Gaspar, Senior Partener la NNDKP, avocat cu peste 30 de ani de activitate, evidențiat de ghidul juridic internațional Legal 500 în categoria Hall of Fame în practica de M&A, pe care o co-coordonează. Anul trecut, Adriana Ioana Gaspar a fost inclusă în categoria Women Leaders de către IFLR 1000, ea fiind, de altfel, unul dintre avocații considerați Highly Regarded de către ghidul juridic internațional.
***
În opinia avocatului NNDKP, Romania continuă să rămână în zona de confluență a oportunităților deschise de evoluțiile geopolitice (chiar și a celor mai recente) și a unui imens potențial de țară - nevalorificat încă, augmentabil și regenerabil. ”În plus, notez perspective favorabile pentru dezinhibarea finanțării bancare a tranzacțiilor, iar în minus – perpetuarea graniței dintre decidentul public și sectorul privat și întârzierea măsurilor legislative care dinamizează piața de M&A și catalizează dezvoltarea economiei”, a arătat Adriana Ioana Gaspar.
Interlocutorea BizLawyer spune că, în 2024, este posibil ”să asistam la perfectarea unor tranzacții de magnitudine și impact regional, atât în top-uri, dar mai ales în consecințe financiare cuantificabile pentru jucătorii români, care au fost semnate în 2023, la exituri sau restructurări pe care nu ni le dorim, și la o oarece întârziere în pregătirea de tranzacții noi. Cred că, în general, piața de M&A din România va performa aproape la nivelul anului 2023 ca valoare, dar cu mai puține mega-tranzacții”.
Reamintim că anul trecut au fost două tranzacții cu o valoare de peste 1 miliard de euro fiecare - preluarea operaţiunilor Enel din România de către PPC, pentru 1,24 miliarde de euro și achizița rețelei de magazine Profi în România de către Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image pentru 1,3 miliarde de euro. În 2022 au existat alte tranzacții cu valori puțin mai mici decât acest prag, de amintit fiind preluarea de către Romgaz, pentru 1,08 miliarde de dolari, a acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze Neptun Deep de la Marea Neagră și achiziția fabricii de automobile de la Craiova de către Ford Otosan pentru cca 700 milioane de euro.
Dar, în condițiile unui an electoral, cu o fiscalitate pe care mediul de afaceri o consideră nepritenoasă și pe fondul unei crize geostrategice care se prelungește, ar mai putea genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? ”Aș estima că o singură tranzacție la nivel de aproximativ un miliard de euro ar putea fi perfectată în 2024, deși sper mult să mă înșel și să sărbătorim mai multe astfel de tranzacții”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.
Fiecare etapă a evoluției unei societăți, a unei industrii or a unui sector are profilul de investitor specific ei, subliniază Senior Partner-ul NNDKP, și acesta reprezintă forța de propulsie a societății, industriei sau sectorului către nivelul următor. ”Declarațiile publice arată că România suscită interesul tuturor tipurilor de investitori”, a adăugat avocatul intervievat de BizLawyer.
Potrivit Adrianei Ioana Gaspar, durata medie a unei tranzacții este de 8-10 luni pentru tranzacțiile complexe. ”În general, tranzacțiile nu sunt abandonate pentru motive legale, ci financiare sau operaționale”, explică avocatul.
Ea spune că, în anul 2024 va continua consolidarea și dezvoltarea cu precădere în sectorul energiei verzi, în industria agro-alimentară, în transporturi și logistică, precum și pe segmentul serviciilor.
Ce anume produce îngrijorări în această perioadă, în privința activității din această arie de practică? ”Antagonismul public-privat, în locul unui parteneriat public-privat real, al unui dialog care să genereze coerență în măsurile cu impact socio-economic, absența unor programe strategice care să țintească în mod holistic sănătatea și dezvoltarea economiei, precum și slăbiciunea instituțională istorică sunt contraproductive, alimentează toate neajunsurile menționate de către dumneavoastră și umbresc oportunitățile investiționale”, răspunde Adriana Ioana Gaspar.
Iar oportunitățile investiționale nu beneficiază și ratarea lor nu daunează doar investitorilor ci economiei în ansamblul său și, în final, nouă tuturor, adugă avocatul. ”Cui profită faptul că autoritățile se întrec în a vâna greșeli în loc de a furniza asistență responsabilă în prevenirea acestora atunci când li se solicită opinia? De ce pedepsim și descurajăm campionii conformi în loc să reglementăm clar, uniform și să pedepsim abuzul?”, întreabă retoric interlocutoarea BizLawyer.
Printre marile provocări ale anului viitor în această arie de practică, Adriana Ioana Gaspar menționează predictibilitatea reglementării și aplicării normei juridice, disponibilitatea resurselor umane, posibilitatea scalării. Printre semnele pozitive, care dau speranță, sunt “near-shoring”-ul și “friend-shoring”-ul – ca soluții împotriva disfuncționalității din ce în ce mai accentuate și mai costisitoare a lanțului de aprovizionare.
Citește și
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 273 / 1881 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...