ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AVOCATURA ALTFEL | De vorbă cu Ana Maria Udriște, ‘doamna avocat de pe TikTok’, laureat al ‘Webstock Awards’ și antreprenor în serie, despre tatuaje și noblețea profesiei, libertate și constrângeri, identitate și păstrarea aparențelor. ”Trebuie să găsești acel echilibru între a-ți exprima identitatea, modul în care ești, și profesionalismul pe care îl caută cei din jurul tău. În momentul în care ești un pic diferit, va trebui să muncești de cinci ori mai mult decât o altă persoană”

25 Noiembrie 2022   |   Ștefania Enache

Proiectele în care e implicată i-au adus multe satisfacții, dar și dezamăgiri. Cea mai mare explozie de bucurie a avut-o în urmă cu puțin timp, în momentul în care a obținut premiile industriei, la Webstock awards, pentru cel mai bun newsletter și pentru cel mai bun blog.

 
 
Ana Maria Udriște a spus din start „nu” muncii într-un mediu corporatist și a ales calea antreprenoriatului.Felul ei energic, libertatea pe care o afișează au reprezentat pentru alții motive de a da pași înapoi și așa s-au născut multe probleme profesionale de care Ana s-a lovit încă din perioada în care era avocat stagiar.Conștientă de valoarea ei, a decis să-și urmeze drumul și a trecut mereu peste atitudini ostile care nu aveau nicio legătură cu ceea ce ea își propunea să realizeze. Iar astăzi, succesul este pe măsura efortului depus.Adolescenta, care a decis încă din clasa a VIII-a să se pregătească pentru admiterea la Drept, este acum un avocat cunoscut, care poate reprezenta un model pentru orice tânăr care își dorește să urmeze propria cale.


Nu este avocatul tipic pe care îl poți întâlni într-o firmă. Tunsă scurt și cu multe tatuaje, Ana Maria Udriște este imaginea omului liber de orice constrângere, a omului care a ales să se prezinte lumii așa cum simte. Dar în această atitudine a ei se evidențiază un echilibru, care le indică interlocutorilor o personalitate cumpătată, în care energia și munca aplicată s-au înfrățit dând naștere unui profesionist veritabil.
Recunoaște că decizia de a veni în fața celorlalți așa cum este ea cu adevărat i-a adus destul de multe probleme în carieră, dar a trecut peste ele, deoarece a avut întotdeauna o optică diferită asupra a ceea ce înseamnă profesia de avocat și motivele pentru care ar trebui cineva să practice meseria aceasta. „Mai ales că sunt avocat de consultanță de business, ceea ce înseamnă că trebuie să știu mai mult decât legi și trebuie să înțeleg inclusiv business-ul clientului”, punctează Ana.

Crede că pasiunea sa pentru Drept a fost înțeleasă greșit de foarte multe persoane, pentru că este una complet diferită. Chiar dacă astăzi nu mai este atât de activă în partea de execuție, ci mai mult în cea de strategie și management, avocatura se menține în ADN-ul său și îi dă motive constante de a dezvolta noi și noi proiecte.

„Practic, scopul meu acum în relație cu clienții este să stau cu ei de vorbă și să gândim o strategie care apoi să poată fi implementată cu succes. Domeniul în care activez mă ajută foarte mult, pentru că așa am o viziune 360 asupra elementelor care ne înconjoară și pot să anticipez anumite valuri, mai ales în zona de tehnologie, care vor fi implementate și la noi. Mai mult, de când am proiectul de Newsletter pe Legale, care deja are aproape doi ani de zile și a câștigat locul 1 în ambii ani, sunt permanet în priză cu privire la ultimele noutăți care apar în zona de tehnologie, digital și social media, astfel încât pot să vin către clienți cu know-how juridic, dar mai ales cu insights de cum ar putea să implementeze într-un mod mult mai eficient o anumită structura de business. La Avocatoo am depășit de mult acele granițe în care noi doar oferim consultanță juridică clienților. De fapt, nu mai facem asta de ani de zile. Noi pur și simplu venim și gândim pentru tine o strategie de implementare, astfel încât business-ul tău să fie protejat 360 și să te poți extinde în siguranță. Inclusiv pe partea de contracte, investiție și negociere. După cum îți poți da seama, pasiunea mea pentru Drept nu doar că încă există, dar este la cote din ce în ce mai puternice pentru că mi-am dat seama cât de frumos este să ajungi la acel nivel în care poți îmbina cunoștințele juridice cu cunoștințe de business și să poți deveni un conector și un liant între cele două domenii, care aparent, la prima vedere, nu au nimic în comun”, detaliază antreprenorul-avocat.

A căutat un echilibru între ceea ce face și ceea ce este

Este de părere că avocatura, față de multe alte profesii, este un loc unde aparențele contează destul de mult. Și nu se referă doar la modul în care o persoană se înfățișează.

„Spre deosebire de un freelancer, care lucrează în spatele unui calculator, în momentul în care un client vrea să încheie un contract cu tine are nevoie să fie asigurat că imaginea pe care tu o afișezi mai departe va fi capabilă să încheie un deal în favoarea lui. Și mă refer atât la reprezentarea în fața instanței de judecată unde trebuie să ai o anumită conduită, cât și la negocieri. Din păcate, noi confundăm o imagine îngrijită și niște soft skills de negociere cu o imagine exterioară. Altfel spus tindem să credem că, dacă imaginea exterioară este într-un anumit fel, persoana respectivă posedă anumite calități pe care noi ni le dorim. Eu am învățat că cheia succesului este să fii cumpătat. Cum de altfel ar trebui să fie totul în viață. Nu trebuie să te bați cu pumnii în piept sau să afișezi o imagine pe care tu ți-ai dori-o și cu care ești 100% confortabil doar pe ideea că vrei să fii altfel, ci trebuie să găsești acel echilibru între a-ți exprima identitatea și modul în care ești, alături de profesionalismul pe care îl caută cei din jurul tău. Așadar, aș căuta un aspect îngrijit, dar care să permită să-ți arăți identitatea”, explică interlocutoarea BizLawyer.

Întotdeauna un profesionist care se lovește de metalitățile altora legate de o anumită imagine va trece peste toate prin multă muncă. „Sunt întrebată adeseori dacă mi-am făcut tatuaje de la începutul carierei de avocat sau după. Răspunsul este ‘după’; când deja aveam un nume în piață și oamenii mă cunoșteau ca un bun profesionist. Nu am avut niciun motiv să risc ca persoanele din fața mea să mă desconsidere pentru ceea ce sunt doar pentru simplul motiv că am ales la un moment dat să fiu un pic altfel. Spun asta pentru că este oricum extrem de greu să îți faci un nume în acest domeniu, mai ales în domeniul în care eu activez și care este complet nou pe piață. Să dublezi tot acest efort de convingerea celor din jur că îți faci munca cum trebuie chiar dacă ai tatuaje, este o muncă titanică. Am încercat întotdeauna să fiu cumpătată și să găsesc un echilibru între ceea ce fac și ceea ce sunt. În momentul în care mi-am dat seama că sunt într-un anumit cadru formal și că ar trebui să am o anumită rigoare profesională, am adoptat-o fără să fiu genul de persoană care se bate cu pumnul în piept. În momentul în care ești un pic diferit va trebui să muncești de minimum cinci ori mai mult decât ar munci o altă persoană. Și să avem totuși în vedere că asupra tuturor acestor elemente se adaugă și tinerețea și sexul...”, subliniază Ana.

Avocatoo
, primul proiect antreprenorial

Caracterizează avocatura ca fiind un mediu extrem de arid. Își bazează afirmațiile pe faptul că observă la colegii ei de generație că renunță la acest drum și aleg să se îndrepte către alte domenii. „Nu am știut să promovăm avocatura la adevărata ei valoare, astfel încât să o menținem la nivelul de profesie nobilă. Este evident că acum exagerez cu toată noblețea de rigoare, însă mi se pare că în ultimii ani a coborât complet în desuetudine ideea avocatului care este prezentat doar ca o persoană care câștigă un ban. Din punctul meu de vedere un avocat nu ar trebui să fie tratat ca un prestator de servicii, ci ar trebui să fie tratat ca un partener și un colaborator în care ai încredere. Sunt foarte mulți factori care contribuie la acest fenomen: lipsa transparenței, incertitudinea unui loc de muncă, legislația complet nefavorabilă etc. Poate că le vom detalia cu altă ocazie”, comentează avocatul.

Din dorința de a face altceva în profesie și de a scăpa de zidurile care încorsetează avocatura, Ana a ales să dezvolte primul ei proiect antreprenorial „cu acte în regulă”.

Avocatoo
a stârnit multe reacții din partea unor prieteni sau colegi de breaslă, care i-au spus că nu va reuși, că nu va avea succes.

„Interesant este că cele mai mari împunsături nu le avem de la colegi de business, ci le primim de la colegi de breaslă care nu pot să facă diferența între o platformă de informare pentru masa mare de populație și o platformă științifică. Este extrem de greu să iei o informație juridică și să o traduci în limbaj accesibil pentru populație. Dar este și cea mai mare satisfacție totodată. Pentru că ajungi în punctul acela în care vezi că ești un reper pentru anumite grupuri de persoane, lucru care te face să îți dorești mai mult și să investești tot mai mult”, menționează avocatul.

Doamna avocat de pe TikTok

Proiectele în care e implicată i-au adus multe satisfacții, dar și dezamăgiri. Cea mai mare explozie de bucurie a avut-o în urmă cu puțin timp, în momentul în care a obținut premiile industriei, la Webstock awards, pentru cel mai bun newsletter și pentru cel mai bun blog. „Spun asta pentru că niciodată nu mi-aș fi imaginat acum câțiva ani, când am plecat pe acest drum că voi ajunge pe scena cea mai mare a social media din România. Cea mai dezamăgire a fost anul trecut când partenerul meu de atunci a decis să urmeze o altă traiectorie profesională. Și nu aceasta a fost problema, ci faptul că pornisem împreună un proiect foarte drag mie pe care l-am abandonat exact pe ideea că nu se mai putea face la modul în care îl concepusem atunci împreună cu el. A fost pentru mine o lovitură foarte mare pentru că era un proiect educațional în care investisem foarte mult suflet. Asta pe lângă energie și restul. Cu toate acestea, un an de zile mai târziu, relansăm ideea într-un concept complet nou, sub forma unei Comunități, și acest an m-a ajutat să îmi dau seama care sunt lucrurile la care suntem cu adevărat buni și pe care trebuie să ne concentrăm. A fost, de fapt, un moment de aducere cu picioarele pe pământ, pentru că aveam niște ambiții foarte mari pentru care nu am fi avut la momentul respectiv competențele. Întotdeauna am spus că este bine să visezi, însă trebuie să știi clar care sunt limitele din momentul respectiv”, este de părere Ana.

Antreprenoriatul reprezintă pentru ea o zonă în care se simte foarte bine și care i-a adus multe experiențe frumoase și mai puțin frumoase. A ales întotdeauna să privească partea plină a paharului și să ia fiecare etapă ca pe o lecție din care a avut foarte multe de învățat.

„Nu știu dacă am o experiență anume care să fie mai frumoasă decât altele. Dar pot să spun că în ultima perioadă, mai la toate evenimentele la care am fost, lumea m-a perceput ca „doamna avocat de pe TikTok”. Mi-au spus cât de mult apreciază conținutul pe care îl fac acolo. Eram acum câteva zile cu mama mea pe promenadă în București, după ce mâncasem o înghețată, și o doamnă pur și simplu m-a abordat, trecând pe lângă noi, să îmi zică că îi place foarte mult conținutul pe care îl fac. Lucru care, pot să spun că, mi-a plăcut și mi-a dat încredere că ceea ce facem este bine și că este o direcție pe care să mergem mai departe”, declară avocatul.

Ana mai spune că, dacă ar trebui să se oprească la experiențele negative, acestea sunt destul de multe, dar alege să le considere ca fiind un fapt dat în lumea antreprenorială, menite să-i facă pe cei care le trăiesc să devină din ce în ce mai buni. „Recunosc că cea mai puternică lovitură a fost cea cu Academia pe Legale de anul trecut. Atunci lucrurile nu au ieșit, iar o foarte mare perioadă de timp nu am putut să spun de ce a picat acel proiect și am luat vina complet asupra mea, deși nu era cazul. M-a lovit personal pentru că era o chestie în care eu am crezut foarte mult și lumea din jurul meu știe cât de importantă este partea educațională pentru mine. Dar, așa cum mi-a spus un prieten foarte bun, trebuie să mai treci și prin asemenea experiențe cu oamenii ca să-ți dai seama de anumite lucruri ”, mărturisește Ana.

Noi proiecte sunt gata de lansare

Fiind într-o permanentă căutare de oportunități care să o ajute să-și dezvolte ideile de business, Ana a ajuns și în „Arena Leilor”, o emisiune TV cunoscută în România. Proiectul pe care l-a prezentat aici a fost unul bun, dar a  stârnit mai multe discuții legate de moralitate și de etică. „Până la urmă asta este frumusețea Dreptului, respectiv că îmbină rigorile juridice cu precepte de etică și de moralitate. Proiectul este bine merci, probabil în următoarea perioadă o să ne concentrăm asupra lui pentru a-l dezvolta din punct de vedere software și bineînțeles că atunci o să căutăm și o nouă rundă de finanțare”, spune avocatul.

În perioada următoare se concentrează pe proiectele pe care vrea să le lanseze: Academia pe Legale și Comunitatea pe Legale. Aceste proiecte sunt finanțate din fonduri proprii.

Ana Maria Udriște amintește că aici caută parteneri strategici care să ajute la o creștere pe termen lung, creștere prin care să ofere comunității o plusvaloare.

Academia pe Legale
va fi un loc unde antreprenorii și studenții vor putea găsi cursuri și workshop-uri din diferite ramuri de drept care să îi ajute să-și protejeze afacerea.

Iar Comunitatea pe Legale va fi o comunitate, sub forma unui paywall, destinată profesioniștilor din lumea digitală, tehnologie, social media și creatorilor de conținut, unde aceștia vor putea să găsească informațiile de care au nevoie fără să-și bată prea mult capul cu chestiunile legale.

Vor avea parte de întâlniri cu experții, de webinarii dedicate, workshop-uri tematice și bineînțeles de o rețea întreagă de profesioniști alături de care să își crească în mod eficient afacerea. „Pentru asta căutăm, parteneri și sponsori, cum spuneam, care să aducă o plusvaloare acestor proiecte, care să creadă în ceea ce facem și bineînțeles să ne ajute să scalăm”, nuanțează avocatul.

------------------------------------------------------------------------------------

Ca profesionist, trebuie să știi să-ți alegi bătăliile


Experiența antreprenorială i-a adus atât satisfacții sufletește, cât și profituri. Cele din urmă au fost investite în dezvoltarea Avocatoo și în dezvoltarea sa personală și profesională: cursuri, cărți, coaching.

Zâmbind spune că, atunci când va avea primul milion de euro în cont, speră să fie dincolo de Carpați, în zona Brașovului, acolo unde își dorește să trăiască o parte din timp. În rest, și-ar dori să fie într-o țară în care 90% din perioada anului este vară.

De altfel, a fost de foarte multe ori tentată să plece din țară, dar consideră că „nici afară nu sunt câinii cu covrigi în coadă”, așa că a ales să se dezvolte în țara natală. „Cochetez într-adevăr cu ideea de a mă muta la un moment dat în altă țară. Poate atunci când afacerea Avocatoo va fi 100% online. Dar asta pentru că îmi doresc liniște, plajă, mare și căldură 90% din timp”, susține Ana.

Din punctul său de vedere România oferă pârghiile de care are nevoie un profesionist pentru a se dezvolta.


„Provocarea, în schimb, pe care o au profesioniștii este de a-și alege bătăliile care trebuie, astfel încât să-și poată concentra efortul într-o singură direcție. Nu spun că lucrurile sunt ușoare. Dar pe de altă parte nici în afară nu sunt ușoare. Nouă ne place să vedem în general doar partea plină din exteriorul nostru și partea goală din interiorul nostru. Însă adevărul este întotdeauna undeva la mijloc și se află într-o zonă gri. Am lucrat cu persoane pe care le-am luat din anul I de facultate, când nici măcar nu știau cum arată un Monitor Oficial, și după șase ani de colaborare au ajuns niște profesioniști desăvârșiți cărora le pot „da dosare pe mână” fără să mai verific prea mult. Într-adevăr, ceea ce nu înțelegem noi este că toată această dezvoltare profesională implică și o dezvoltare personală, dar, mai mult de atât, implică extrem de mult de muncă. Din păcate, tindem să fugim de munca multă crezând că nu are rost sau că se poate face și altfel”, atrage atenția antreprenorul.


------------------------------------------------------------------------------------

Oportunități pentru studenți

Este unul dintre antreprenorii care crede foarte mult în tineri și care se implică în formarea lor.

Alegerea colaboratorilor nu se face oricum. Ana Maria Udriște subliniază că viitorul colaborator trebuie să fie un foarte bun profesionist și un și mai bun comunicator. „Trebuie să înțeleagă faptul că noi traducem domeniul juridic pentru alte persoane și că trebuie să coboare din limbajul juridic greoi și să vorbească cu potențialii clienți și colaboratori într-un limbaj cât mai prietenos. Din punct de vedere al colaboratorilor pe partea juridică găsim destul de greu pentru că, exact așa cum spuneam, prima chestie la care ne uităm este să fie un foarte bun profesionist. De asemenea, persoana respectivă trebuie să fie angrenată într-o structură care să îi permită să lucreze în regim de freelancer”, argumentează avocatul.

Pentru proiectele pe care le derulează, Ana este în cautarea unor tineri aflați la început de drum. În plus, apelează la studenți. Astfel, are posibilitatea de a crește profesioniști pe anumite ramuri de Drept, care ulterior vor lucra cu echipa pe care o coordonează. „Am văzut că a fost cea mai bună metodă de până acum, respectiv am investit în anumite persoane ca apoi să colaborăm cu ele. Momentan avem o echipă „core” de zece persoane, iar pe proiecte speciale ajungem și la 25, în funcție de nevoi. Pe partea de studenți, aici vrem să batem monedă tot mai puternic. Căutăm persoane pe care „să le luăm” din anul doi și să le învățăm să devină profesioniști. Asta implică un efort din partea lor de aproximativ patru ore pe săptămână, complet remote. Dacă la final vor dori să lucreze cu noi sau nu, este alegerea lor. De asemenea, căutăm studenți pe partea de crearea de content (video în special), precum și SMM (social media management). De ce spun studenți? Ca să creștem împreună și să nu fie un „job” 9-5”, explică avocatul.

Probleme pe piața muncii din domeniul juridic

Experiențele trăite în sistemul de învățământ, dar și ceea ce vede că fac studenții generației de astăzi, o determină să afirme că subiectul educație este unul foarte delicat.

„Văd la studenții din ziua de azi un antagonism destul de greu de explicat. Pe de o parte sunt persoanele care vor să facă practică în zece locuri într-un singur an, doar pentru a pune această experiență în CV, crezând că astfel își vor spori șansele de angajare - lucru care este complet fals. Iar, pe de altă parte, sunt persoanele care efectiv sunt obosite după o zi de facultate și nu vor să mai facă nimic pe lângă pentru că pur și simplu nu le pasă. Și, până să trecem mai departe, aș vrea să spun că pentru persoanele din a doua categorie nu este vina lor, așa cum în mod eronat consideră alte persoane. Este vina sistemului, a societății în care trăim și a rețelelor de socializare, care efectiv te epuizează la final de zi, fără să-ți dai seama. Văd tot mai mulți studenți - pentru că lucrez extrem de mult cu ei -  care deja sunt în burnout și într-o epuizare mintală încă de pe băncile facultății din primii ani”, susține avocatul.

Are și câteva sfaturi pentru tineri, pe care îi îndeamnă să aleagă unul, maximum două proiecte pe an în care să investească și care să-i ajute atât în dezvoltarea profesională, cât și personală. „Și, mai mult, să cautați un loc, cum e spre exemplu Avocatoo, unde să investiți două-trei ore pe săptămână, astfel încât să creșteți timp de patru și să vă dezvoltați un set de abilități pe care în altă parte nu o să aveți șansa de a o face. Faptul că săriți dintr-un loc de practică în altul, timp de o lună sau două, nu vă ajută mai departe pe termen lung pentru că fiecare loc de practică este diferit ca mentalitate, mediu și percepție asupra modului de lucru”, argumentează Ana.

Este de părere că toate problemele cu care se confruntă studenții și absolvenții de Drept nu pleacă de la învățământul juridic. „Problema este a pieței muncii din domeniul juridic. Mă uit de aproape zece ani pe această piață și constat că nu s-a schimbat ceva. Vorbim de aceleași cerințe la angajare, același mod de a fi tratat, o lipsă constantă de atenție asupra persoanelor care muncesc și impunerea unor standarde nerealiste prin raportare la ceea ce se oferă. Nu mai spun de toxicitatea mediului care există și care se tot propagă. În momentul în care ies din facultate studenții sunt extrem de bine pregătiți. Problema apare când, ulterior, aceștia au nevoie de o îndrumare ca să poată să aplice cunoștințele pe care le-au dobândit. Iar asta lipsește din ce în ce mai mult din cauza tuturor factorilor care ne înconjoară: lipsa timpului, fear of missing out, bani mai mulți, lipsa unor investiții în persoane etc. ”, susține avocatul.

În viață este important să știm ce ne dorim


Imaginea Anei Maria Udriște de astăzi s-a construit cărămidă cu cărămidă. Alegerea ei de a da admitere la Drept a fost una asumată. S-a pregătit pentru acest pas încă din clasa a VIII-a.

A dat în paralel examen la SNSPA, acolo unde a intrat prima, cu nota zece. A renunțat la cea de-a doua facultate și a preferat să-și canalizeze toate eforturile pe studierea Dreptului.

„Nu pot să zic că am avut un motiv anume, nobil, așa cum probabil citim la alte persoane. Sunt o fire analitică, căreia îi place să rezolve puzzle-uri, dar nu sunt atât de 100% spre științele exacte. Căutam un domeniu care să-mi permită să fiu analitică, să joc după reguli, iar în aceeași măsură să fiu creativă. Plus că aici trebuie să cauți foarte mult și să fii mereu activ, ceea ce îmi ține curiozitatea la cote maxime. Nu am cochetat niciun moment cu o altă facultate sau cu un alt domeniu. Însă mereu am zis că dacă nu aș fi făcut dreptul probabil că aș fi făcut ceva legat de inginerie medicală”, precizează Ana.

Își amintește că, încă de când era în generală și în liceu, a fost un elev „problemă” și bineînțeles un elev care să fie ieșit din tiparele clasice.

„Am avut extrem de multe absențe, în general motivate de către părinții mei, pentru că nu am înțeles niciodată de ce ar trebui să îmi pierd timpul într-un sistem de învățământ când pot să învăț asta în confortul casei mele, iar timpul pe care îl câștigam astfel îl investeam în tot felul de proiecte extra curriculare. În special pe parcursul liceului, majoritatea timpului liber pe care îl aveam (cu amendamentul de mai sus că aveam mai mult timp liber pentru că nu mă duceam la liceu), îl investeam în aproape orice fel de proiect extra pe care puteam să pun mâna și în care puteam să mă implic. Lucru care m-a ajutat extrem de mult pentru că am dobândit niște abilități pe care altfel nu aș mai fi avut timpul să le dobândesc pe parcursul facultății și, ulterior, al carierei. Iar asta m-a făcut să înțeleg că am un stil aparte de a învăța și de a percepe informația, aspect care m-a ajutat atât în facultate, cât și în carieră. În timpul facultății, am ales să mă implic doar în acele proiecte cărora le-am văzut plusvaloarea, în sensul în care pot ajuta la dezvoltarea mea pe termen mediu și lung. Avantajul a fost că având deja experiența liceului unde făcusem „de toate pentru toți”, acum nu trebuia să mai fug să împușc doi iepuri dintr-o dată și m-am concentrat foarte mult pe a fi reprezentant în facultate, consiliul facultății și după, ulterior, în Senat. Iar proiectele pe care mi le-am ales în facultate au ținut exclusiv de dezvoltarea mea personală. Tocmai de aceea nici nu am fost genul de persoană care să alerge după zece locuri de practică în timpul facultății. Însă am fost o persoană prezentă în majoritatea activităților care se făceau în cadrul facultății, în special voluntariat, concursuri de procese simulate, competiții științifice și altele, care puteau ajuta la dezvoltarea mea personală și profesională”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Povestea de succes pe care Ana Maria Udriște o scrie zi de zi se traduce, în primul rând, prin multă muncă. A știut de la începutul traseului său profesional că vrea să fie altfel, că vrea să aducă avocatura într-o altă zonă, că vrea să-și pună spiritul creator în slujba oamenilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 663 / 1884
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
    Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
    Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
    Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
    Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
    Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
    Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
    Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
    Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
    Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
    Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
    Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...