Avocații Țuca Zbârcea & Asociații obțin la ÎCCJ o soluție definitivă de interes major pentru importatorii de mărfuri extra-comunitare
09 Februarie 2023
BizLawyerEchipa Țuca Zbârcea & Asociații, care a asistat și reprezentat cu succes un producător din industria auto, a fost formată din Ioana Hrisafi (Partener) și Mihail Petcu (Senior Associate).
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) o soluție definitivă de anulare a creanțelor fiscale rezultate din reclasificarea tarifară a produselor importate de client, la finalul unui proces cu o durată de șapte ani.
Pentru câștigarea acestui dosar, avocații Țuca Zbârcea & Asociații obținuseră la ÎCCJ rejudecarea cauzei de către prima instanță, precum și completarea probatoriului și admiterea acțiunii de anulare a taxelor anti-dumping, compensatorii și TVA stabilite de autoritățile vamale în sarcina clientului.
Echipa Țuca Zbârcea & Asociații, care a asistat și reprezentat cu succes un producător din industria auto, a fost formată din Ioana Hrisafi (Partener) și Mihail Petcu (Senior Associate).
Pentru câștigarea acestui dosar, avocații Țuca Zbârcea & Asociații obținuseră la ÎCCJ rejudecarea cauzei de către prima instanță, precum și completarea probatoriului și admiterea acțiunii de anulare a taxelor anti-dumping, compensatorii și TVA stabilite de autoritățile vamale în sarcina clientului.
Echipa Țuca Zbârcea & Asociații, care a asistat și reprezentat cu succes un producător din industria auto, a fost formată din Ioana Hrisafi (Partener) și Mihail Petcu (Senior Associate).
Decizia finală obținută de Țuca Zbârcea & Asociații răspunde unei nevoi acute de a clarifica multiple aspecte procedurale și substanțiale privitoare la încadrarea tarifară a produselor provenite din spațiul non-UE. Printre acestea se numără (i) obligația instanțelor de a efectua o analiză comparativă a încadrărilor tarifare propuse de importator, pe de o parte, și a celor stabilite de autoritatea vamală, pe de altă parte; (ii) valorificarea unor înscrisuri noi obținute pe parcursul derulării cauzei și aplicarea unor hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la admisibilitatea înscrisurilor; (iii) regulile de drept privind interpretarea principiilor de clasificare tarifară; (iv) relevanța Deciziilor privind Informările Tarifare Obligatorii existente la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene cu privire la modul de încadrare tarifară a produselor; (v) relevanța hotărârilor emise de Comitetul Codului Vamal al Uniunii Europene (Decizii TAXUD) cu privire la probleme de interpretare a pozițiilor tarifare specifice produselor importate.
Importurile produselor provenite din spațiul extra-comunitar se află în continuare sub lupa autorităților vamale, fiind susceptibile de taxe anti-dumping, compensatorii și TVA, cu un impact considerabil asupra prețului de achiziție a mărfurilor. Având în vedere și celelalte obligații fiscale declarative intrate în vigoare relativ recent (SAF-T, RO e-Factura și RO e-Transport), operatorii economici trebuie să acorde o atenție deosebită și operațiunilor care au ca obiect taxele și declarațiile aferente importurilor de mărfuri.
Țuca Zbârcea & Asociaţii dispune de o echipă mixtă de avocați și consultanți fiscali specializați în litigii fiscale, care asistă și reprezintă clienții în fața organelor fiscale, vamale și a instanțelor de judecată.
De asemenea, echipa de litigii și arbitraje a firmei este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor. Firmei i-au fost conferite mai multe distincții în recunoașterea palmaresului de succes în acest domeniu, printre care și premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” în domeniul: Litigii și Arbitraje de către Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 603 / 1896 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...