Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
25 Octombrie 2021
Rareș Teodor”Sigur nu este uşor să intri în echipa ZRVP. Însă pentru cei pasionaţi de drept şi care urmăresc să evolueze din punct de vedere profesional, satisfacţia este pe măsura efortului”, a spus Andra Constantinescu în interviul acordat BizLawyer.
Andra Constantinescu s-a alăturat firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) în urmă cu cinci ani și visul de a urma o carieră de litigator a început să prindă contur.A găsit în echipă oameni degajaţi, colegi dornici să ajute şi să contribuie la o integrare rapidă a celor veniți de pe băncile facultății.Atitudinea pe cât de directă, pe atât de amuzantă şi relaxată a lui Cosmin Vasile a ajutat-o să treacă foarte repede peste emoţia colaborării chiar din prima zi cu un managing partner.
În decursul timpului, Andra a fost implicată în proiecte alături de majoritatea avocaţilor din firmă şi, aşa cum era de aşteptat, de la fiecare dintre ei a avut ceva de învăţat.A evoluat și a lucrat în mandate complexe, cu impact asupra diverselor ramuri economice, precum domeniul imobiliar, energetic, petrolier, etc.
În decursul timpului, Andra a fost implicată în proiecte alături de majoritatea avocaţilor din firmă şi, aşa cum era de aşteptat, de la fiecare dintre ei a avut ceva de învăţat.A evoluat și a lucrat în mandate complexe, cu impact asupra diverselor ramuri economice, precum domeniul imobiliar, energetic, petrolier, etc.
Avocatul ajuns pe poziția de managing associate spune acum că, pentru a face parte din echipa ZRVP sunt necesare o serie de ingrediente cumulative: cunoştinţe juridice solide, disponibilitate de a munci mult, determinare, cunoştinţe de limba engleză etc.. ”Prin urmare, sigur nu este uşor să intri în echipa ZRVP. Însă pentru cei pasionaţi de drept şi care urmăresc să evolueze din punct de vedere profesional, satisfacţia este pe măsura efortului”, a spus Andra Constantinescu în interviul acordat BizLawyer, pe care îl puteți parcurge în cele ce urmează.
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
BizLawyer: Când v-ați alăturat ZRVP și de ce ați ales această firmă? Care au fost primele impresii, cum a fost în prima lună de muncă în echipa ZRVP?
Andra Constantinescu: M-am alăturat echipei ZRVP în 2016. Îmi doream o carieră de litigator. În acelaşi timp, îmi doream să fiu implicată atât în litigii complexe, cât şi în arbitraje, astfel încât alegerea ZRVP a fost una firească. Prima lună în cadrul echipei ZRVP mi-a arătat că nu m-am înşelat şi că am nimerit în locul potrivit pentru combinaţia de proiecte pe care o vizam.
Cum ați caracteriza spiritul echipei și atmosfera din firmă? Cât de repede v-ați adapat cerințelor/regulilor?
Adaptarea a fost una destul de rapidă, în principal datorită echipei: oamenii sunt degajaţi, dornici să ajute şi contribuie la o integrare rapidă a noilor colegi.
Cu ce avocați ați interacționat și care a fost câștigul profesional pentru dumneavoastră din această interacțiune?
Încă din prima zi am interacţionat cu Cosmin Vasile: atitudinea lui pe cât de directă, pe atât de amuzantă şi relaxată m-a ajutat să trec foarte repede peste emoţia lucratului din prima zi cu un managing partner. Această primă interacţiune mi-a oferit un preview a ceea ce aveam de învăţat: viziunea sa strategică, capacitatea de sinteză şi de a transmite într-o manieră uşor de urmărit un mesaj foarte convingător pentru a susţine poziţia clientului etc.. În decursul timpului, am fost implicată în proiecte cu majoritatea avocaţilor din firmă şi, aşa cum e de aşteptat, de la fiecare dintre ei am avut ceva de învăţat.
Cum ați caracteriza activitatea dumneavoastră până acum? V-ați implicat în proiecte interesante? Ați simțit că vă puteți descătușa energiile?
Am avut ocazia să lucrez în proiecte complexe, cu impact asupra diverselor ramuri economice, precum domeniul imobiliar, energetic, petrolier, etc. Într-adevăr, fiecare nou proiect este o provocare profesională întrucât în echipa în care lucrez, aproape fiecare speţă pe care o preluăm antamează chestiuni juridice diferite şi complexe.
Am avut norocul de a lucra cu profesionişti adevăraţi, dedicaţi, de la care am avut foarte multe de învăţat şi care în acelaşi timp mi-au conferit încrederea şi gradul de libertate necesar pentru a mă dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor.
Care au fost cele mai fericite momente de împlinire profesională, până acum?
Până acum, în top se află: câştigarea unui dosar în care solicitasem anularea unei decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară ca urmare a presiunii politice legate de un subiect de interes naţional; faptul că am făcut parte din echipa care a apărat interesele României într-un litigiu arbitral iniţiat de investitori; câştigarea în ultimă instanţă a unui dosar cu şanse foarte mici de succes în care nici măcar clientul nu mai credea, după soluţii defavorabile în celelalte grade de jurisdicţie.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
În opinia dumneavoastră, cât la sută e muncă și cât la sută e talent în evoluția unui avocat?
Ca în orice domeniu, evoluţia unui avocat presupune talent, muncă, determinare şi pasiune. Fără pasiune munca devine o corvoadă, fără muncă talentul se iroseşte, iar fără determinare munca nu conduce la aceleaşi rezultate. Ce proporţie din fiecare este necesară depinde de la avocat la avocat, însă cert este că, în opinia mea, aceste elemente sunt interdependente şi cumulative.
Este greu să intri în echipa ZRVP? Merită efortul, prin prisma satisfacțiilor ulterioare?
Pentru a face parte din echipa ZRVP sunt necesare o serie de ingrediente cumulative: cunoştinţe juridice solide, disponibilitate de a munci mult, determinare, cunoştinţe de limba engleză etc.. Prin urmare, sigur nu este uşor să intri în echipa ZRVP. Însă pentru cei pasionaţi de drept şi care urmăresc să evolueze din punct de vedere profesional, satisfacţia este pe măsura efortului.
Care ar fi marile provocări profesionale pentru dumneavoastră, într-un orizont de 2-3 ani? Cum vă pregătiți pentru a le face față?
Sper să păstrez aceeaşi combinaţie de tip de proiecte în care sunt implicată la ora actuală, dar să cresc tot mai mult procentajul rolului de coordonare pe care să îl am în astfel de proiecte. Cât despre pregătire, parcursul obişnuit al proiectelor în derulare asigură în mare parte elementele necesare pentru viitoarele provocări profesionale, însă am în plan să particip şi la câteva cursuri de perfecţionare.
De ce ați recomanda ZRVP celor care caută noi provocări profesionale? Ce le-ați spune?
ZRVP este un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al fiecărui mandat aproape, colegii de la care ai de învăţat, experienţa în instanţă şi în audierile din arbitraje creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 985 / 1881 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...