ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Serviciile de informații din Italia: Rusia și-a consolidat rolul de actor care reprezintă o amenințare hibridă, inclusiv pentru România (raport)

05 Martie 2025   |   Agerpres

Documentul de 74 de pagini, publicat la 4 martie pe site-ul instituției, face referiri și la atacuri hibride împotriva alegerilor din România și la faptul că autoritățile române au denunțat ingerința rețelei TikTok în procesul electoral.

 
 
Rusia și-a consolidat în 2024 rolul de actor care reprezintă o amenințare hibridă, inclusiv pentru România, făcând uz de informații, presă, mijloace economice, cibernetice și diplomatice, precum și de forțele militare, arată un raport al serviciilor de informații din Italia destinat Parlamentului acestei țări.

Moscova s-a angajat în activități hibride tot mai agresive în detrimentul țărilor care susțin pozițiile guvernului ucrainean, încercând să submineze coeziunea frontului occidental și influențând dezbaterea democratică în țările vizate de amenințare, conform Raportului anual privind politica de informare pentru securitate 2025, elaborat de Sistemul de informații pentru securitatea Republicii (Sistema de Informazione per la Sicurezza della Repubblica), subordonat Președinției Consiliului de Miniștri al Italiei.


Documentul de 74 de pagini, publicat la 4 martie pe site-ul instituției, face referiri și la atacuri hibride împotriva alegerilor din România și la faptul că autoritățile române au denunțat ingerința rețelei TikTok în procesul electoral.

Serviciile secrete italiene consemnează:
- 25.000 de conturi TikTok foarte active în susținerea candidatului Călin Georgescu cu două săptămâni înainte de vot;
- 797 de conturi de rețea create în 2016 cu foarte puțină activitate până la 11 noiembrie 2024, cel puțin din august 2023;
- 5.005 abonați la canalul Telegram 'Propagator', considerat responsabil de coordonarea rețelei, la 1 decembrie, cu aproximativ patru mii mai multe persoane înregistrate decât cu șase zile mai devreme;
- 381.000 de dolari cheltuiți pentru sponsorizarea conținutului rețelei până la data de 24 octombrie.

Ingerința s-a manifestat prin crearea, diseminarea și promovarea de conținut de propagandă politică, inclusiv prin influenceri și rețele de conturi neautentice pentru susținerea candidatului la președinție Călin Georgescu.

De asemenea, raportul serviciilor secrete italiene consemnează atacuri cibernetice asupra procesului electoral raportate de România, menționând 85.000 de astfel de atacuri îndreptate împotriva infrastructurii IT&C electorale a țării până la 25 noiembrie și 33 de țări în care au fost localizate sistemele informatice utilizate, cu metode avansate de anonimizare pentru a face dificil procesul de atribuire.

Aceste atacuri cibernetice au exploatat vulnerabilități ale sistemelor IT ce susțin procesul electoral pentru a accesa datele prezente, a le altera integritatea, a modifica conținutul prezentat publicului, a face infrastructura indisponibilă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 128 / 4753
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...