
Secţia de procurori CSM îl contrazice pe Tudorel Toader. Conținutul Ordonanței care modifică legile justiției, adus la cunoștință cu o zi înainte de adoptare
19 Februarie 2019
MediafaxAvizarea procurorilor de rang înalt trebuie să rămână în competenţa Secţiei, spun procurorii
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, că avizarea procurorilor de rang înalt trebuie să rămână în competenţa Secţiei, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori.
Secţia pentru procurori anunţă, marţi seară, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că a luat act de declaraţiile ministrului Justiţiei privind modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.
Membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă pe 18 februarie 2019, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare.
Secţia pentru procurori anunţă, marţi seară, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că a luat act de declaraţiile ministrului Justiţiei privind modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.
Membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă pe 18 februarie 2019, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare.
Ministrul justiției a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM. „O primă precizare. Propunerea de modificare ce face obiectul OUG a venit de la CSM, adăugând că majoritatea soluţiilor sunt venite de la CSM””, a declarat ministrul Justiţiei, după şedinţa de Guvern.
OUG pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.
Membrii procurori susţin că nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, "altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii".
"Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori. Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere", potrivit sursei citate.
Secía pentru procurori a CSM arată că procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, "context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană".
"Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", conchid procurorii din Consiliu.
Reacţia Secţiei pentru procurori a CSM vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, că OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată în şedinţa de Guvern. Tudorel Toader a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4443 / 4661 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...