ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pâţu (DIICOT): România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane; cooperarea judiciară internaţională - esenţială

08 Martie 2021   |   Agerpres

Ea a vorbit în cadrul discuţiei online "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale", organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România.

 
 
România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane, iar exploatarea acestora se face în mare parte în alte state, motiv pentru care cooperarea judiciară internaţională este esenţială, a declarat luni Oana Pâţu, procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
 
Ea a vorbit în cadrul discuţiei online "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale", organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România.
 
"Analiza anului 2020 menţine aceeaşi tendinţă din anii precedenţi, respectiv faptul că România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane. Pe teritoriul ţării noastre are loc o mică parte a activităţii infracţionale, iar exploatarea se realizează în ţări din Vestul Europei, predominant Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Elveţia şi mai nou Malta", a arătat Oana Pâţu.
 
Ea a spus că majoritatea victimelor provin din medii sărace, familii dezorganizate, majoritatea monoparentale, cu istoric de consum de alcool.
 
"În condiţiile în care exploatarea se realizează în ţări din Vestul Europei, cooperarea judiciară internaţională este esenţială", a punctat Pâţu.
 
În acest context, ea a afirmat că principala dificultate apare în situaţiile în care în România şi în ţările din Vestul Europei există anchete penale în stadii diferite de evoluţie.
 
Astfel, a amintit că România a avut în ultimii şapte ani 62 de echipe comune de anchetă.
 
"Am observat că atunci când aceste echipe comune de anchetă sunt încheiate într-un stadiu incipient al investigaţiilor, rezultatele sunt mult mai bune. Altfel, una dintre ţări e obligată să stabilească un ritm mai alert, având în vedere necesitatea finalizării investigaţiilor", a spus Pâţu.
 
Ea a vorbit de necesitatea susţinerii ţării care are o legislaţie ce permite cea mai scurtă anchetă.
 
"Din punctul nostru de vedere, ţările care sunt implicate într-o echipă comună de anchetă trebuie să aibă o discuţie onestă, o discuţie pragmatică şi practică: acea ţară care are o legislaţie care îi permite ca durata anchetei să fie mai scurtă, durata procedurii judiciare să fie mai scurtă, inculpaţii să primească pedepse cât mai mari şi mai ales să fie mult mai uşor realizată confiscarea produsului infracţional", a afirmat procurorul şef adjunct DIICOT.
 
Ea a amintit că anul trecut DIICOT a avut de soluţionat "un număr impresionant de cereri de ordin european de anchetă şi de cereri de comisii rogatorii, în număr de 147 de cauze, 87 dintre acestea sunt cereri active, formulate de români".
 
În cadrul dezbaterii, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a spus că femeile şi tinerele sunt principalele victime ale traficului de persoane. "Exploatarea sexuală profită de existenţa unor reţele de crimă organizată puternice şi transnaţionale", a arătat ambasadoarea şi a amintit că Suedia şi Franţa au elaborat o strategie comună care să combată traficul de persoane.
 
"Esenţa acestei strategii este recunoaşterea legăturii dintre prostituţie şi traficul de persoane în scopuri sexuale (...). Traficul de fiinţe umane va continua atâta timp cât va exista o cerere de fete şi femei care să se prostitueze", a punctat ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden.
 
Ea a spus că anul trecut, în contextul pandemiei, a crescut numărul de cazuri de trafic de persoane.
 
"Pentru că în Suedia este o infracţiune solicitarea de relaţii sexuale contra cost, aceasta nu este o ţară foarte atrăgătoare pentru traficanţi, dar de la începutul pandemiei a crescut numărul de cazuri de trafic. (...) Fetele şi femeile din România sunt al doilea cel mai mare grup de persoane traficate în scop sexual în Suedia", a afirmat Therese Hyden.
 
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că "lupta împotriva traficului de persoane a fost mereu o urgenţă, dar pandemia a crescut nevoia ca toate părţile implicate să colaboreze mai mult ca oricând în această luptă".
 
Ea a spus că combatarea traficului de persoane este una dintre priorităţi.
 
"Nu vreau să schimb lucrurile de dragul de a le schimba, vreau să fac schimbări importante", a spus Dragu şi a afirmat că intenţionează să discute cu omologi din UE pe această temă şi cu societatea civilă, pentru a identifica eventuale sincope legislative şi a găsi soluţii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2115 / 4583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...