ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

29 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Tribunalul a decis, de asemenea, confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei de la Florin Ţurcanu.

 
 
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat, miercuri, la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Tribunalul Botoşani a dispus condamnarea la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi trei ani de închisoare cu pentru spălare de bani, însă, pentru că mai avea o condamnare într-un dosar în care era acuzat de fals şi uz de fals, judecătorii au dispus anularea suspendării pedepsei anterioare şi l-au condamnat la pedeapsa de cea mai grea, de trei ani de închisoare la care au adăugat un spor de un an şi trei luni.

"Constată că infracţiunile din prezenta cauză sunt concurente, conform art.38 alin.1 din Codul penal, cu infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals pentru care inculpatul Ţurcanu Florin a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării prin sentinţa penală nr. 694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani, modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava. În baza art.85 alin.1 din Codul penal din 1969 cu referire la art.15 alin.2 din Legea 187/2012 anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 6 luni închisoare stabilită prin sentinţa penala nr. 694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani, modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava. Descontopeşte pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare stabilită prin sentinţa penală nr.694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani (modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava) în pedepsele componente şi anume: - 6 luni închisoare aplicată pentru infracţiunea de fals intelectual prevăzută de art.289 alin.1 cu aplicarea art.41 alin.2 din Codul penal din 1969, art.5 din Codul penal; - 3 luni închisoare aplicată pentru infracţiunea de uz de fals prevăzută de art.291 din Codul penal din 1969 cu aplicarea art.41 alin.2 din vechiul Cod penal, art.5 din Codul penal în vigoare. În temeiul art.40 alin.1 din Codul penal raportat la art.38 alin.1, art.39 alin.1 lit.b din Codul penal, cu referire la art.10 din Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, contopeşte cele două pedepse a câte 3 ani închisoare aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă cu pedepsele de 6 luni închisoare şi 3 luni închisoare stabilite prin sentinţa penală nr.694/13.03.2014 a Judecătoriei Botoşani (modificată şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.752/11.12.2014 a Curţii de Apel Suceava) şi dispune ca inculpatul Ţurcanu Florin să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 1 an şi 3 luni (reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse), pedeapsa de executat fiind de 4 (patru) ani şi 3 (trei) luni închisoare", se arată în sentinţă.


Tribunalul a decis, de asemenea, confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei de la Florin Ţurcanu.

În acelaşi dosar, socrul acestuia, Aristomel Anuşca, care a fost judecat pentru pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, a fost achitat. Totodată, instanţa din Botoşani a decis să menţină sechestrul asigurator asupra unei casei aparţinând lui Aristomel Anuşca.

Sentinţa nu este definitivă.

În 2016, procurorii Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Ţurcanu pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2014, Florin Ţurcanu a ascuns şi a disimulat adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei sau a proprietăţii asupra imobilului din strada Aleea Pajiştei, nr. 13, municipiul Botoşani, imobil care a fost construit şi finanţat gratuit cu suma de 272.906,16 lei de către SC Cornells Floor SRL şi Bîrsan Vasile Marcel cunoscând că bunurile provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Florin Ţurcanu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în perioada 2012-2015. El a mai avut şi un mandat de deputat. De asemenea, Ţurcanu a fost preşedinte al filialei Teritoriale Botoşani a Partidului Naţional Liberal, iar acum este liderul organizaţiei judeţene a ALDE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2946 / 4603
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...