ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

10 Aprilie 2025   |   Agerpres

În aprilie 2023, o instanță română a refuzat executarea mandatului de arestare pe motiv că inculpatul a dovedit o ședere neîntreruptă și legală pe teritoriul României și nu dorea să fie predat autorităților judiciare spaniole. Pe de altă parte, a susținut că infracțiunea era prescrisă în conformitatea cu legislația română.

 
 
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Instanța din Luxemburg a mai decis că executarea nu poate fi refuzată nici în cazul în care faptele care constitue infracțiunea săvârșită de persoana urmărită nu sunt de competența statului membru respectiv, potrivit dreptului său penal.

Cazul analizat datează din 2022, când Curtea Centrală din Spania a condamnat un cetățean spaniol, rezident în România, în calitate de coautor al unei evaziuni fiscale privind TVA-ul aferent vânzării de hidrocarburi în valoare de peste o sută de milioane de euro. Acesta a primit diverse pedepse cu închisoarea și amenzi foarte mari.


După ce inculpatul a anunțat că va face apel împotriva condamnării la Curtea Supremă, acestuia i s-a refuzat permisiunea de a călători în țara de reședință.

În pofida acestei interdicții, inculpatul a fost localizat la granița croată în timp ce se îndrepta spre România. Curtea Centrală din Spania a emis, în aprilie 2022, un mandat european de arestare prin care se dispunea urmărirea, arestarea și plasarea în detenție a inculpatului.

În aprilie 2023, o instanță română a refuzat executarea mandatului de arestare pe motiv că inculpatul a dovedit o ședere neîntreruptă și legală pe teritoriul României și nu dorea să fie predat autorităților judiciare spaniole. Pe de altă parte, a susținut că infracțiunea era prescrisă în conformitatea cu legislația română.

În acest context, nemulțumită de decizia instanțelor române, instanța spaniolă a solicitat CJUE să o interpreteze în contextul mandatului european de arestare.

În hotărârea dată joi, CJUE confirmă poziția Curții Centrale spaniole deoarece mandatul de arestare a fost emis pentru a asigura prezența acuzatului în cadrul procesului penal aflat încă pe rolul instanțelor spaniole. În plus, toate faptele investigate au fost săvârșite în Spania, constituind infracțiuni de evaziune fiscală care au adus atingere intereselor economice ale acestui stat membru.

În consecință, justiția română nu are motive pentru a refuza Spaniei mandatul de arestare emis pe numele cetățeanului spaniol cu reședința în România, potrivit CJUE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 4661
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...