
Analiză AFP | Serviciile de spionaj din lume, în stare de alertă în fața atitudinii disprețuitoare a lui Trump. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații este deschis pro-rusă, iar șeful FBI este simpatizant al mișcării conspiraționiste QAnon
09 Aprilie 2025
AgerpresÎn două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie.
Raporturile dezastruoase dintre președintele SUA, Donald Trump, și serviciile de informații americane, puse la respect de Casa Albă, afectează întreaga comunitate de spionaj mondială, iar în timp ce occidentalii își manifestă îngrijorarea, adversarii lor își freacă mâinile de bucurie, notează miercuri France Presse într-o amplă analiză.
În două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie.
Șeful NSA (interceptări și spionaj cibernetic) și adjunctul său au fost concediați. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații (DNI), Tulsi Gabbard, este deschis pro-rusă. Șeful Biroului Federal de Investigații (FBI), Kash Patel, este simpatizant al mișcării conspiraționiste de extremă dreapta QAnon.
În două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie.
Șeful NSA (interceptări și spionaj cibernetic) și adjunctul său au fost concediați. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații (DNI), Tulsi Gabbard, este deschis pro-rusă. Șeful Biroului Federal de Investigații (FBI), Kash Patel, este simpatizant al mișcării conspiraționiste de extremă dreapta QAnon.
Donald Trump nu și-a ascuns niciodată în primul său mandat disprețul față de serviciile de informații. Dar atacurile sale recente împotriva oricui nu adoptă mantra prezidențială dau fiori, apreciază experții în domeniu.
'Politizarea serviciilor de informații este foarte problematică. Acestea vor raporta doar ceea ce liderii lor politici vor să audă', își exprimă temerea dr. Christopher Nehring de la Institutul de informații cibernetice din Frankfurt (Germania).
'Armate de profesioniști își fac munca, dar într-un mediu deranjant și îngrijorător', denunță Michael Shurkin, fost agent CIA devenit cercetător la Institutul britanic RUSI. 'La vârf, există cel puțin o incompetență gravă', afirmă el.
Drept dovadă, scandalul surprinzător în care a fost implicat secretarul apărării, Pete Hegseth, care, prin intermediul sistemului de mesagerie Signal, a inclus din greșeală un jurnalist într-o buclă în care se făceau schimburi de informații despre lovituri iminente împotriva rebelilor houthi din Yemen.
A vedea cea mai mare putere mondială în domeniu scufundându-se în mediocritate bulversează lumea foarte închisă a spionajului, continuă AFP. 'Toată lumea este îngrijorată. Dar ar fi trebuit să se aștepte la așa ceva, cu siguranță nu este o surpriză', spune Christopher Nehring.
În orice caz, o astfel de criză reprezintă o oportunitate formidabilă pentru adversarii Occidentului, notează AFP.
'Dispozitivele personale ale responsabililor de rang înalt din domeniul securității naționale au devenit aproape sigur ținta cu cea mai mare prioritate în lume', își exprimă temerea Emerson T. Brooking, cercetător la Atlantic Council, referindu-se la scandalul Signal.
Evident tăcut, personalul agențiilor americane este descris în unanimitate ca fiind copleșit, mai ales că CIA a făcut obiectul unui plan de plecări voluntare.
'O mulțime de foști responsabili ai serviciilor de informații furioși și în șomaj este exact ceea ce speră rușii, chinezii și alții', opinează Mat Burrows, analist la think tank-ul Stimson, după o carieră de trei decenii în serviciile secrete. 'Ei trebuie să-și frece mâinile de bucurie. Nu ar putea cere nimic mai bun decât ceea ce le oferă Trump pe o tavă de argint!', a adăugat el.
În același timp, această fragilitate bruscă ridică semne de întrebare în rândul aliaților SUA. Responsabili ai serviciilor de informații europene afirmă că toate contactele la nivel de șefi 'continuă cu o intensitate neschimbată' și că Washingtonul își înmulțește mesajele de 'reasigurare'.
Dar potrivit unor surse apropiate comunității europene de informații, discuțiile între șefii spionajului de pe Bătrânul Continent s-au înmulțit în ultimele săptămâni pentru a aborda probleme din actualitate.
Va încălca Washington 'regula terților', care interzice unei puteri să dezvăluie unei țări ceea ce i-a încredințat alta? La ce nivel de responsabilitate ar trebui comunicat cu americanii? Cum rămâne cu viitorul celor mai sensibile dosare - Ucraina, Iran, China?
'Încercați să păstrați cât mai mult posibil propriile elemente de informații electromagnetice. Și sperați într-un parteneriat european fiabil', le transmite omologilor săi de pe continent șeful unui serviciu de informații dintr-o mică țară europeană.'Bazați-vă pe voi înșivă!', adaugă el.
Dar această regulă de aur este și mai complicată pentru națiunile istoric strâns legate de Statele Unite, inclusiv cele patru membre ale 'Five Eyes' (Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă).
Această alianță, axată inițial pe informații electromagnetice, a crescut prin investiții în capacități comune, schimburi temporare de personal și un nivel de cooperare care este aproape imposibil de suspendat sau de destrămat rapid.
Five Eyes 'este un flux de informații remarcabil de liber, la un nivel care nu poate funcționa decât printr-o mare încredere', subliniază Michael Shurkin. 'Dacă aș fi în locul canadienilor sau al MI6 (britanic), m-aș întreba: Care este agenda lor? Pot avea încredere în ei?', spune el.
O întrebare de acum generalizată. Potrivit media americane, Israelul este furios că scandalul Signal a dezvăluit o informație provenită de la o sursă israeliană cu baza în Yemen.
În ce privește Ucraina, ea ar trebui să fie precaută, subliniază Michael Shurkin. 'Poate că ucrainenii vor avea motive să fie mai precauți în a împărtăși orice tip de planificare cu americanii', adaugă expertul citat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6 / 4661 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...