
Cătălin Predoiu: Unul dintre obiectivele pentru 2023 - ocuparea schemei de personal a DNA în proporţie de 85%
14 Decembrie 2021
AgerpresPotrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei transmis, marţi, AGERPRES, Predoiu, a avut, luni, o întâlnire online cu experţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de monitorizare a progresului României privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilenţă (PNRR), pe agendă aflându-se analiza măsurilor de reformă generale şi specifice aflate în responsabilitatea Ministerului Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu experţii Comisiei Europene pe tema implementării PNRR, că unul dintre obiectivele pentru anul 2023 este ocuparea schemei de personal a DNA în proporţie de 85%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei transmis, marţi, AGERPRES, Predoiu, a avut, luni, o întâlnire online cu experţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de monitorizare a progresului României privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilenţă (PNRR), pe agendă aflându-se analiza măsurilor de reformă generale şi specifice aflate în responsabilitatea Ministerului Justiţiei.
Ca obiective generale în domeniul Justiţiei, arată sursa citată, PNRR vizează asigurarea independenţei sistemului judiciar, îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei acestuia şi intensificarea luptei împotriva corupţiei, pentru realizarea cărora trebuie întreprinse următoarele acţiuni specifice: adoptarea Strategiei naţionale anticorupţie până în T4 2021; aprobarea strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar până în T1 2022; transpunerea directivei privind protecţia avertizorilor de integritate până în T1 2022; intrarea în vigoare a legii de creştere a atribuţiilor ANABI până în T2 2022; intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, până în T4 2022.
Pentru anii 2023-2025, adaugă sursa citată, trebuie întreprinse acţiuni specifice precum: intrarea în vigoare a "Legilor justiţiei" până în T2 2023; atingerea unui grad de ocupare de 85% din posturile de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie până în T2 2023; organizarea de sesiuni de instruire (300 în total) pentru judecători, procurori şi grefieri până în T4 2025; punerea în aplicare a cel puţin 70% din măsurile din Strategia naţională anticorupţie până în T4 2025; creşterea cu 50% a valorii bunurilor confiscate gestionate de ANABI până în T4 2025.
La finalul întâlnirii, Cătălin Predoiu a declarat, printre altele, că a semnat şi trimis proiectul de lege privind implementarea Directivei privind avertizorii de integritate.
"Am trecut în revistă obiectivele din PNRR aflate pe agenda Justiţiei. În 2021 vom aproba noua Strategie Naţională Anticorupţie, transmisă de Ministerul Justiţiei spre avizare interministerială din 6 decembrie. Am semnat deja şi trimis în procesul de avizare interministerială proiectul de lege privind implementarea Directivei privind avertizorii de integritate, obiectiv cu termen de realizare în trimestrul I 2022. În 2022 avem alte obiective înscrise şi în Programul de guvernare, cum ar fi aprobarea în Parlament a proiectelor de modificare ale Codurilor penale", a afirmat ministrul Justiţiei, citat în comunicat.
Un alt obiectiv pentru 2023, potrivit lui Predoiu, este ocuparea schemei de personal a DNA în proporţie de 85%, obiectiv "extrem de problematic" în contextul deficitului de personal şi al prevederilor din legile justiţiei care "descurajează" procurorii să participe la procesul de recrutare de noi procurori DNA, situaţie valabilă şi pentru DIICOT.
"Am stabilit cu reprezentanţii Comisiei responsabili pentru PNRR un dialog constant, pentru a ne asigura că progresele României în domeniul Justiţiei sunt receptate şi bine notate la nivelul Comisiei Europene. Este important ca eforturile care se fac în domeniul Justiţiei să fie corect reflectate în toate tipurile de evaluări, cu atât mai mult cu cât în contextul confruntărilor politice interne, există deja conturată o linie de comunicare politică ce tinde să submineze încrederea Comisiei în eforturile deja puse în aplicare de Ministerul Justiţiei pentru recuperarea timpului pierdut în 2021", a mai spus Predoiu.
El a adăugat că ministerul pe care îl conduce va asigura o comunicare onestă şi corectă, pe baza realităţilor din teren, atât cu reprezentanţii Comisiei, cât şi în spaţiul public intern, cu sistemul judiciar şi toate forţele politice, atât cele aflate la guvernare, cât şi cele din opoziţie.
"Pentru realizarea obiectivelor din PNRR aflate pe agenda Justiţiei, MJ va coopera intens cu Parlamentul României, conducerea ministerului, prin ministru şi secretarii de stat, va fi prezentă în Parlament la lucrările comisiilor parlamentare, ori de câte ori aceste proiecte vor fi discutate. De asemenea, vom angaja un dialog constant cu parlamentarii membri ai comisiilor juridice ale Parlamentului României, pentru a accelera adoptarea proiectelor de lege trimise de Ministerul Justiţiei, prin Guvern, în Parlament", a precizat ministrul Justiţiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1650 / 4751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...