
Regulile de alegere a procedurii pentru contractele de executie si ̸sau proiectare au fost modificate
18 Decembrie 2020
Vass LawyersPrevederile anterioare nu cuprindeau solutii legislative distincte in functie de diferitele tipuri de contracte de lucrari: fie contracte exclusiv de executie, fie contracte care cuprind atat proiectarea, cat si executia de lucrari.
In Monitorul Oficial nr 561 din data de 29 iunie 2020 a fost publicata Hotararea Guvernului nr 485/2020 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr 99/2016 privind achizitiile sectoriale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 394/2016, precum si pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 395/2016.
Prevederile anterioare nu cuprindeau solutii legislative distincte in functie de diferitele tipuri de contracte de lucrari: fie contracte exclusiv de executie, fie contracte care cuprind atat proiectarea, cat si executia de lucrari. Acest aspect a generat in practica o tendinta de intarziere nejustificata a procesului de achizitie. De exemplu, pentru ipoteza in care se opta pentru atribuirea unor contracte separate de proiectare si executie pentru acelasi obiectiv era necesara aplicarea unei proceduri complexe fata de valoarea agregata pe obiectiv a lucrarilor de executie si a serviciilor de proiectare.
Prevederile anterioare nu cuprindeau solutii legislative distincte in functie de diferitele tipuri de contracte de lucrari: fie contracte exclusiv de executie, fie contracte care cuprind atat proiectarea, cat si executia de lucrari. Acest aspect a generat in practica o tendinta de intarziere nejustificata a procesului de achizitie. De exemplu, pentru ipoteza in care se opta pentru atribuirea unor contracte separate de proiectare si executie pentru acelasi obiectiv era necesara aplicarea unei proceduri complexe fata de valoarea agregata pe obiectiv a lucrarilor de executie si a serviciilor de proiectare.
Spre deosebire de vechea reglementare, in prezent sunt reglementate doua situatii distincte:
→ determinarea valorii estimate a achizitiei prin cumularea valorii estimate a serviciilor de proiectare tehnica si asistenta din partea proiectantului cu valoarea estimata a lucrarilor aferente unui obiectiv de investitii – in situatia in care acestea fac obiectul aceluiasi contract de achizitie publica de lucrari;
→ determinarea valorii estimate a achizitiei prin raportare la fiecare tip de contract in parte (servicii/lucrari), in cazul in care autoritatea/entitatea contractanta atribuie contracte diferite – servicii de proiectare tehnica si asistenta din partea proiectantului, respectiv executie lucrari – pentru realizarea aceluiasi obiectiv de investitii.
Prin urmare, astfel cum se arata si in expunerea de motive, autoritatile/entitatile contractante care decid sa atribuie serviciile de proiectare tehnica si asistenta aferente unui obiectiv de investitii separat de executia lucrarilor pentru acelasi obiectiv de investitii nu vor mai stabili valoarea estimata a achizitiei prin cumularea valorilor estimate ale celor doua tipuri diferite de contracte.
In aceasta situatie, acestea vor alege procedura de atribuire a fiecarui contract individual in functie de valoarea estimata a serviciilor, respectiv a lucrarilor care fac obiectul contractului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2820 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...