ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiect privind modificări la Legea concurenţei, adoptat de Senat

01 Februarie 2024   |   AGERPRES

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind primul for legislativ sesizat în acest caz.

 
 
Plenul Senatului a adoptat, joi, cu 69 de voturi "pentru" şi nouă abţineri, proiectul legislativ privind aprobarea OUG nr.108/2023 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.

Proiectul a fost adoptat cu un amendament formulat în timpul dezbaterilor de către liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, care a propus eliminarea textului potrivit căruia: "Atunci când în cursul unei inspecţii, inspectorul consideră că întreprinderea nu şi-a justificat, în fapt şi în drept, cererea ca documentul în cauză să fie protejat de secretul profesional, a invocat doar motive care, în conformitate cu instituţiile europene în materie, nu pot justifica o astfel de protecţie sau se bazează pe afirmaţii factuale care sunt în mod vădit eronate, inspectorii de concurenţă au dreptul să citească imediat conţinutul comunicării cu avocatul sau copie după aceasta".


Comisia economică şi cea juridică din Senat au adoptat, în şedinţe separate, raport comun de admitere asupra proiectului legislativ, fiind însă respins amendamentul propus de Consiliul Concurenţei prin care se solicita majorarea salariilor angajaţilor instituţiei.

"Proiectul de lege a primit aviz favorabil. Aceste amendamente, toate care au fost discutate aici, vor fi repuse în discuţie la Camera Deputaţilor, în urma discuţiilor pe care le veţi avea, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. (...) Din punctul meu de vedere, poate fi făcută această discuţie la Camera Deputaţilor şi în acel moment să aibă loc aceste discuţii mai aplicate şi cu Ministerul Muncii, şi cu Ministerul de Finanţe, ca să găsească această formă de încadrare", a precizat preşedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir.

Dan Virgil Pascu, vicepreşedinte al Consiliul Concurenţei, declara după şedinţa de la Comisia economică că este mulţumit cu ceea ce s-a obţinut, menţionând că amendamentul privind creşterea salariilor a fost respins prin abţinere şi nu prin voturi împotrivă, iar procedura parlamentară poate astfel să continue cu acest demers al instituţiei pe care o reprezintă.

"Suntem mulţumiţi cu ce am obţinut astăzi, chiar dacă amendamentul (privind creşterea salariilor) a fost respins prin abţinere, deci nu prin vot împotrivă. Am avut patru sau cinci voturi şi restul abţineri. El a fost asumat de către comisie şi putem merge, putem înainta în procedura parlamentară în continuare cu demersul nostru", a spus Pascu.

El a adăugat că marea problemă a Consiliului Concurenţei este faptul că se pierd oameni cu experienţă din cauza salariilor necompetitive.

"Instituţia nu este depopulată, noi facem recrutări şi angajăm oameni competenţi. Nefericirea situaţiei de faţă este că pierdem experienţă. Un om bun, un inspector de concurenţă bun se formează în cinci - şase - şapte ani de zile. Oamenii pe care îi recrutăm sunt cu certitudine competenţi, însă nu putem să punem la dosarele de mare complexitate pe unul care nu are experienţă decât unul sau doi ani de zile, acolo avem problema cea mare. Instituţia încă are oameni de valoare, pentru că am reuşit să îi convingem să rămână în instituţie, însă (...) 40 - 50 de oameni de mare experienţă au părăsit instituţia. Ei au fost înlocuiţi cu tineri de mare capacitate şi de mare competenţă, însă e un proces de durată până un inspector de concurenţă se formează, durează mai mult de cinci ani de zile", a transmis oficialul Consiliului.

Proiectul de act normativ are ca obiect transpunerea în legislaţia internă a Directivei (UE) 1/2019 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităţilor de concurenţă din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii şi privind garantarea funcţionării corespunzătoare a pieţei interne, se explică în expunerea de motive.

Principalul obiectiv al directivei, potrivit considerentelor enunţate în preambulul acesteia, este de a se asigura că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de sancţiuni/amenzi care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice în mod eficace articolele 101 şi 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene pe întreg teritoriul Uniunii pentru a se asigura faptul că nu este denaturată concurenţa pe piaţa internă.

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind primul for legislativ sesizat în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 306 / 5353
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...