ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Finanţelor propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investiţiile în activităţi de cercetare-dezvoltare

19 Septembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit MF, având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

 
 
Ministerul Finanţelor (MF) propune o măsură de sprijin pentru mediul de afaceri, menită să încurajeze inovarea şi progresul tehnologic, prin extinderea numărului contribuabililor care beneficiază de deduceri fiscale pentru investiţiile în activitatea de cercetare-dezvoltare, informează, miercuri, instituţia.

Astfel, se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, precizează reprezentanţii ministerului într-un comunicat remis AGERPRES.


"După o serie de consultări cu mediul de afaceri, venim cu această propunere, care ne poate ajuta să reducem decalajul faţă de alte state din UE, care încurajează mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilităţile fiscale pentru aceste activităţi există de mulţi ani în România şi datele noastre arată că sunt 800 companii care au beneficiat până acum, fiind înregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al creşterii economice, tocmai de aceea trebuie să facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din România un cadru competitiv, care să le permită să concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este raţionamentul pentru care am propus extinderea facilităţilor şi către cei care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni în sprijinul unor mari companii preocupate să inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc.", a subliniat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulării, începând de la data aplicării, respectiv începând cu anul 2024, a activităţilor de cercetare-dezvoltare desfăşurate de marile întreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.

Potrivit MF, având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

"Efectul stimulativ al măsurii propuse privind deducerea fiscală aplicabilă şi la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta în: reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare; creşterea investiţiilor şi cheltuielilor aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare; atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România; recunoaşterea activităţilor de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevăr de importanţă strategică", susţin reprezentaţii MF.

Propunerea este susţinută şi a fost discutată cu asociaţiile reprezentative ale mediului de afaceri naţional, respectiv: Confederaţia Patronală "Concordia", Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MF şi a fost realizat în urma consultărilor cu mediul de afaceri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 99 / 5346
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...