
MAE salută adoptarea unei rezoluţii privind sprijinul american faţă de Iniţiativa celor Trei Mări
19 Noiembrie 2020
AgerpresDe asemenea, adoptarea rezoluţiei încurajează continuarea dezvoltării potenţialului economic al regiunii Europei Centrale şi de Est, cu sprijinul esenţial al SUA, subliniază sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută adoptarea, miercuri, de către Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite ale Americii, a unei rezoluţii privind sprijinul american faţă de Iniţiativa celor Trei Mări (I3M).
Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, "votul unanim în favoarea acestei rezoluţii al membrilor Camerei Reprezentanţilor demonstrează susţinerea fermă bipartizană de care se bucură, la nivelul legislativului american, Iniţiativa celor Trei Mări, precum şi eforturile statelor participante, inclusiv ale României, care susţine ferm şi substanţial Iniţiativa, de sporire a securităţii energetice şi a interconectărilor strategice la nivel de infrastructură".
De asemenea, adoptarea rezoluţiei încurajează continuarea dezvoltării potenţialului economic al regiunii Europei Centrale şi de Est, cu sprijinul esenţial al SUA, subliniază sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe salută în mod special reiterarea posibilităţii accesării de finanţare americană pentru proiectele I3M şi subliniază angajamentul României de a valorifica în viitorul apropiat aceste oportunităţi pentru implementarea proiectelor strategice de conectivitate în spaţiul I3M, alături de alţi parteneri fideli valorilor transatlantice. Printre aceste proiecte, România susţine cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanţa - Gdansk (Rail2Sea) şi al conexiunii rutiere Via Carpathia.
De altfel, cu prilejul vizitei sale recente din luna octombrie de la Washington, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a pledat, în cadrul consultărilor sale politice cu omologul său american, pentru realizarea acestor proiecte prioritare, cu implicare şi sprijin consistent american, inclusiv financiar.
Adoptarea acestei rezoluţii evidenţiază, o dată în plus, că Parteneriatul Strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite este indispensabil pentru asigurarea securităţii şi bunăstării pe cele două maluri ale Atlanticului, context în care Iniţiativa celor Trei Mări oferă un exemplu pozitiv din perspectiva cooperării transatlantice.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia). Iniţiativa are ca obiectiv creşterea convergenţei şi a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone şi state membre ale UE, prin creşterea interconectivităţii în regiune, în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital.
Principiile de bază ale Iniţiativei celor Trei Mări sunt promovarea dezvoltării economice, creşterea coeziunii la nivel european şi consolidarea legăturilor transatlantice.
Statele Unite ale Americii sunt partener al Iniţiativei celor Trei Mări şi susţin rolul acestei platforme de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană şi SUA.
Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti, găzduit cu succes în 2018 de preşedintele Klaus Iohannis, alături de prima ediţie a Forumului de Afaceri I3M, a contribuit în mod substanţial la dezvoltarea şi cristalizarea obiectivelor Iniţiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit să faciliteze şi să accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2918 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...