Guvernul a adoptat modificările la OUG 114. Nu a fost interzis cumulul pensiei cu salariul de stat
07 Ianuarie 2020
MEDIAFAXFondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost desfiinţat, fiind o modalitate de "sifonare" a banilor publici.
Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 114/2018, în contextul în care proiectul pe care şi-a asumat răspunderea a fost atacat la CCR. Ordonanţa nu include, însă, prevederea referitoare la interzicerea cumului pensiei cu veniturile de la stat , fiind atacată la CCR.
„Guvernul a fost nevoit în prima şedinţa de guvern să adopte o OUG care să permită intrarea în vigoare a acestor prevederi pentru care şi a angajat răspunderea în faţă Parlamentului. Vorbind despre cumulul salariului cu pensia care a fost atacat de PSD la CCR şi care din respect pentru instanţă de contencios constituţional, în acest moment Guvenrul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere tocmai pentru a aştepta punctul de vedere al CCR. În rest sunt chestiuni necesare care trebuiau adoptate mai ales după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat”, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.
„Guvernul a fost nevoit în prima şedinţa de guvern să adopte o OUG care să permită intrarea în vigoare a acestor prevederi pentru care şi a angajat răspunderea în faţă Parlamentului. Vorbind despre cumulul salariului cu pensia care a fost atacat de PSD la CCR şi care din respect pentru instanţă de contencios constituţional, în acest moment Guvenrul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere tocmai pentru a aştepta punctul de vedere al CCR. În rest sunt chestiuni necesare care trebuiau adoptate mai ales după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat”, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.
Printre prevederile adoptate luni se numără prorogarea termenului de intrate în vigoare a pensiilor speciale pentru primari.
„Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanţei 114. Suntem pregătiţi. După cum ştiţi o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile. (...)De asemenea, încetarea detaşărilor în instituţiilor publice din afara instituţiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim şi alte măsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (...) Ca atare este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanţă de urgenţă”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
De asemenea, o altă prevedere o reprezintă îngheţarea punctului de amendă şi eliminarea taxei pe active bancare.
"Punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, deci a fost eliminată corelarea cu nivelul salariului minim(...) De asemenea, taxa pe active bancare a fost eliminată", a mai precizat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.
Şeful Cancelariei primului-ministru a mai precizat că în cazul persoanelor amendate în ultima săptămâna, se va aplica legislaţia aflată în vogoare la momentul respectiv.
Acesta a mai adăugat că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii a fost desfiinţat, fiind o modalitate de "sifonare" a banilor publici.
"Vorbim despre schemele de sifonare din bani publici pe proiecte fantasmagorice prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prevederi care au fost incluse în proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea şi care au fost acum adoptate prin această Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât acum, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se desfiinţează la data încetării derulării contratelor afalte în desfăşurare şi pentru care sumele acordate se diminuează la valaore sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, pentru lucrările efectuate", a mai comunicat Dancă.
Potrivit şefului Cancelariei, ordonanţa de urgenţă va cuprinde şi anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.
Pe 23 decembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR.Judecătorii Curţii au stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4006 / 5353 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...