
Zanin (BEI): Deşi 80% dintre studenţii de la ASE sunt femei, ele după absolvire dispar de pe piaţa muncii
22 Noiembrie 2021
AgerpresDirectorul pentru România al BEI a menţionat că iniţial băncile din România nu au monitorizat participarea economică a femeilor în rândul companiilor din portofoliu.
Deşi 80% dintre studenţii de la Academia de Studii Economice sunt femei, aceste femei geniale dispar de pe piaţa financiară la 5 sau la 10 ani după absolvire, a declarat, luni, directorul pentru România al Băncii Europene de Investiţii (BEI), Lara Tassan Zanin, într-o dezbatere despre promovarea femeilor în economie.
"Când am decis să mă interesez mai mult privind acest subiect (al participării femeilor din România în economie, n.r.), cu persoane relevante din ţară, am descoperit că dacă mergi la Academia de Studii Economice din Bucureşti, 80% dintre studenţi sunt femei, dar, în mod ciudat, dacă verifici traiectul lor profesional după 5 ani de la absolvire şi pe urmă după 10 ani de la absolvire, aceste studente la economie geniale dispar din piaţa muncii din România. Şi acesta este motivul pentru care noi credem că este foarte important să avem o propunere de politică publică care să integreze toate abordările, care să nu analizeze doar câte femei sunt active pe piaţa de muncă, ci să analizeze serviciile oferite pentru de îngrijirea copiilor, motivul pentru care există o valoare atât de redusă. Avem o politică comprehensivă care susţine ideea de a aduna date relevante, există date în acest sens, şi nu este uşor să-ţi dai seama unde este problema în România", a afirmat Lara Tassan Zanin.
Directorul pentru România al BEI a menţionat că iniţial băncile din România nu au monitorizat participarea economică a femeilor în rândul companiilor din portofoliu.
"Am furnizat sprijin tuturor băncilor din Europa ca să favorizăm participarea economică a femeilor şi atunci când am venit să prezentăm această oportunitate băncilor din România ne-au spus că nu au nevoie în România de aceste produse specifice, că nu există o problemă aici în România. Şi am spus că mă bucur foarte mult să aud asta, aveţi ceva cifre care să susţină această afirmaţie? Câte femei manager aveţi în portofoliu? De fapt, în realitate, nicio bancă nu a dispus de astfel de date, nicio bancă nu a monitorizat vreodată această abordare concretă a activităţilor", a precizat Lara Tassan Zanin.
Reprezentanta Băncii Europene de Investiţii a subliniat că participarea economică a femeilor se află la baza strategiei băncii.
"Banca Europeană de Investiţii este banca Uniunii Europene şi suntem o instituţie interesată în acest subiect, pentru că inegalitatea de gen şi participarea economică a femeilor este la baza strategiei noastre, nu doar în instituţie în sine, în calitate de angajator, ci şi în toate activităţile pe care le întreprindem. În România suntem prezenţi de 30 de ani şi susţinem mai mult sau mai puţin investiţiile la nivelul 1% din PIB, investiţii atât în sectorul privat, cât şi în cel public. De aceea credem că există o importantă abordare economică în ceea ce priveşte egalitatea de gen, şi am să vă explic de ce este şi mai important când vine vorba de România. Banca Europeană de Investiţii este astăzi aici şi susţine această propunere de politică publică pentru că suntem conduşi de obiective în materie de politică, şi nu de profit, şi printre clienţii noştri se află băncile şi IMM-urile, prin care intermediem finanţare", a explicat Lara Tassan Zanin.
Aceasta a adăugat că Banca Europeană de Investiţii susţine o strategie de implementare rapidă a creşterii implicării femeilor în economie.
"Ne uităm la istorie şi am observat că alte ţări, care au încercat să abordeze această provocare privind egalitatea de gen, au funcţionat într-o măsură sau alta. Într-adevăr, aceste diferenţe încep să fie recuperate, dar nu în ritmul în care ni-l dorim, şi nu în ritmul necesar pentru recuperarea economică. De aceea, Banca Europeană de Investiţii susţine intervenţia hard. Sunt într-adevăr femei în board-uri, în poziţii de management. (...) Eu sunt de naţionalitate italiană şi la început (în Italia, n.r.) iniţiativa nu a fost luată în serios, dar pe parcurs, în timp, a fost, şi acum se ştie că avem mai multe femei active, care participă în sectoarele relevante, şi dacă la început femeile erau puse la coada listei, au fost necesari câţiva ani de muncă, dar acum avem femeie preşedinte de partid în Parlament, în momentul de faţă Guvernul nostru are 50% miniştri femei, deci încet-încet ajungem acolo, dar e nevoie de timp, de aceea trebuie cât mai rapid să avem praguri şi să avem intervenţii hard, mai ales când vine vorba de date statistice", a încheiat reprezentanta Băncii Europene de Investiţii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5566 / 9760 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...