ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tănase (BVB): Piaţa de capital din România va ajunge să aibă standarde ESG pe placul investitorilor, în termen rezonabil

13 Octombrie 2021   |   Agerpres

De asemenea, iniţiativa urmăreşte să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.

 
 
Piaţa de capital din România va ajunge să aibă standarde ESG (Environmental, Social, Corporate Governance) transparente şi pe placul investitorilor, într-un termen rezonabil, a declarat, miercuri, într-un forum de specialitate, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 
"Este nevoie de foarte multă educare e emitenţilor în ceea ce priveşte raportarea financiară. Am avut acum un an workshopuri pentru a oferi primă ghidare legat de aceste raportări. Interesul a fost foarte crescut şi sunt foarte mute lucruri de făcut. Am văzut foarte mulţi stakeholderi ai pieţei care s-au implicat în aceste demersuri şi aici aş menţiona Ghidul pentru Afaceri Responsabile, lansat de ARIR împreună cu Innova. Avem o colaborare şi cu Guvernul pentru a lansa un Reporting Guideline şi pe care cred că îl vom avea disponibil pentru investitori în ianuarie 2022. Sunt evoluţii foarte, foarte bune şi cred că lucrurile se mişcă destul de rapid. Ne bucură că şi Envisia, una dintre cele mai mari şcoli de business din România, se implică. Pentru a reuşi să ajungem unde ne dorim, acolo unde emitenţii să înţeleagă ce înseamnă acest ESG şi care sunt beneficiile acestui ESG score, cred că este foarte important să ne aliniem toţi în aceeaşi direcţie şi să nu avem demersuri care să devieze de la direcţia generală. Cred că ne aflăm cumva în acest trend. Cred că s-au făcut foarte multe lucruri în ultimul an şi sunt sigur că vom ajunge cu piaţa de capital din România să avem nişte standarde ESG transparente şi pe placul investitorilor, într-un termen rezonabil", a spus Tănase.
 
BVB a lansat, în toamna anului 2020, primul proiect ESG pe piaţa de capital locală, cu scopul de a urmări furnizarea de informaţii ESG de calitate pentru companiile listate. Astfel, prin intermediul ratingurilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele Bursei sunt de a oferi majorităţii emitenţilor locali o evaluare iniţială, de a promova investiţiile responsabile şi de a scoate în evidenţă importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor locali.
 
De asemenea, iniţiativa urmăreşte să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.
 
Ratingurile de risc se împart în cinci categorii: neglijabil, scăzut, mediu, ridicat şi sever.
 
Standardele ESG reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Acestea sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţa corporativa) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă.
 
Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme multilaterale de tranzacţionare şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare.
 
Din septembrie 2020, România este inclusă de furnizorul global FTSE Russell în indicii dedicaţi pieţelor emergente. BVB se implică activ în dezvoltarea pieţei, iar în 2020 a lansat alături de Sustainalytics primul proiect ESG dedicat pieţei de capital locale.
 
Envisia - Boards of Elite, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), Innova Project Consulting şi International Association for Sustainable Economy (IASE) organizează, miercuri, forumul "Strategii de maximizare a valorii pentru companiile româneşti".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5868 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...