ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şerban (ARIR): Structura economiei arată o puternică polarizare şi o lipsă a clasei de mijloc de companie

27 Februarie 2023   |   Agerpres

Potrivit acesteia, o piaţă ideală este cea care reuşeşte să aloce resursele de la cei care au resurse suplimentare, respectiv de la investitori, către companii.

 
 
Structura economiei arată o puternică polarizare şi o lipsă a clasei de mijloc în rândul companiilor, unde bursa clar îşi poate spune cuvântul, a declarat luni Daniela Şerban, preşedintele Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), la un eveniment de specialitate.

"Structura economiei arată o puternică polarizare şi o lipsă a clasei de mijloc de companie, unde bursa clar îşi poate spune cuvântul - şi ştim că este uşor să deschizi o afacere în România. Noi susţinem că ar trebui să fie mai uşor să şi creşti companii în România. Aşadar, vă lansez provocarea în ziua de astăzi să găsim soluţii pentru a creşte companii româneşti, ca ele să ajungă după aceea la Bursa de Valori Bucureşti", a menţionat Daniela Şerban, la o conferinţă de specialitate. .


Potrivit acesteia, o piaţă ideală este cea care reuşeşte să aloce resursele de la cei care au resurse suplimentare, respectiv de la investitori, către companii.

"Cum arată acest lucru în România? Anul trecut, românii au strâns în depozite 25 de miliarde de euro în plus. Practic, anul trecut am observat o economisire accelerată. 57 de miliarde de euro sunt la sfârşit de ianuarie în depozite bancare. Valoarea tuturor companiilor listate pe piaţa principală a bursei era vineri aproape 44 miliarde de euro, cu 83 de companii listate, iar cele mai valoroase companii vin din sectorul bancar, cel al energiei şi utilităţilor. Aşadar, bani sunt în România, nu asta ar fi o problemă. Am putea crea încă o dată sau a cumpăra încă o dată valoarea tuturor companiilor listate la bursă. Cum stăm pe partea companiilor sau de unde ne putem atrage noi în piaţa de capital mai multe companii? Sunt peste 1,1 milioane de companii active, din care doar 8.000 sunt SA-uri, societăţi pe acţiuni, care sunt, cel puţin în teorie, mai aproape de Bursa de Valori Bucureşti, pentru că trebuie să fie o societate pe acţiuni ca să faci pasul spre bursă. 80% dintre acestea, însă, au maxim trei angajaţi. 80% din cele 8 milioane de companii. De ce am spus această cifră? Pentru că sunt companii foarte mici. Ne uităm şi la cele mai mari companii din economie, cele, să zicem, peste 100 de milioane de euro. Vorbim de 300 de companii. Majoritatea dintre ele sunt multinaţionale, câteva companii din domeniul petrolier care sunt deja listate - şi mult mai jos, în top 10, apar eMag, Altex sau Fildas Trading, proprietarul farmaciilor Catena, printre primele companii româneşti care ar fi potenţial listate la bursă", a adăugat Şerban.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2547 / 9433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...