ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sandor Bende: Nu cred că statul trebuie să se implice pe termen foarte lung în politica de preţ al energiei

19 Martie 2025   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, în varianta actuală, legea consumatorului vulnerabil prezintă lacune, iar o îmbunătăţire a acesteia ar duce la echilibrare a situaţiei.

 
 
Plafonarea preţurilor la energie a fost necesară, dar nu cred că statul trebuie să se implice pe termen foarte lung în politica de preţ şi sper că, la un moment dat, vom putea reveni la o piaţă liberă, a declarat, miercuri, la o conferinţă de specialitate, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende.

"Lucrurile au început din 2021, odată cu criza energetică nu doar în România, ci şi în întreaga Uniune Europeană, atunci când preţurile au luat-o razna. Chiar atunci, România era într-o primă mică perioadă de liberalizare totală a preţurilor şi bineînţeles că această criză a dat apă la moară celor care contestau liberalizarea şi uite că a trebuit să ajungem la o plafonare. Plafonare cu care eu personal sunt şi nu sunt de acord... A fost necesară la momentul respectiv, dar nu cred că trebuie ca statul neapărat să se implice pe termen foarte lung în politica de preţ şi sper că, la un moment dat, vom putea reveni la o piaţă liberă în care cererea şi oferta să-şi spună cuvântul şi să avem un preţ competitiv pe piaţă. Doar cu un preţ competitiv putem să susţinem o economie, să susţinem o industrie în relansare în România", a afirmat Bende.


Potrivit sursei citate, în varianta actuală, legea consumatorului vulnerabil prezintă lacune, iar o îmbunătăţire a acesteia ar duce la echilibrare a situaţiei.

"Am auzit destul de multe lucruri despre preţ, că în România se plăteşte cel mai mare preţ. Da, probabil că o zi, două, trei, o săptămână - două există un preţ de achiziţie mai mare în România decât în altă parte a Europei, dar în final preţul la utilizatorul final nu este ieşit din comun. În România este un preţ undeva la mijlocul clasamentului în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, deci nu putem să spunem că la noi este cel mai rău. Probabil că anul acesta va trebui să începem nişte demersuri să ieşim din zona aceasta de plafonare, în special pe partea de energie electrică. Avem această plafonare de mai bine de trei ani. Ştim cu toţii că, până la urmă, şi Uniunea Europeană ne va forţa, pentru că nu poţi să suspenzi o Directivă europeană mai mult de trei ani şi riscăm şi o posibilitate de infringement pe această temă. Există totuşi, în România, o lege a consumatorului vulnerabil şi putem să discutăm despre ea dacă e bună sau dacă trebuie îmbunătăţită. Această lege are lacune... În momentul în care această plafonare va dispărea, atunci am putea să ne gândim la un preţ diferenţiat. Un exemplu ar fi ca, de dimineaţa până la ora 5:00 după-amiaza, să existe un tarif, apoi un alt preţ de după-amiază până dimineaţa. Trebuie să găsim o cale de mijloc ca să putem să echilibrăm situaţia", a menţionat demnitarul.

De asemenea, el crede c ar trebui găsită modalitate de contorizare a energiei produse de către consumator.

"Ar trebui să găsim o modalitate prin care să contorizăm energia produsă de către consumator. Totuşi, nu este normal, în zilele noastre, să nu ştie nimeni în România sau pe teritoriul României câtă energie electrică se consumă şi câtă energie electrică se produce la nivel naţional. Astăzi, am început să avem un dezechilibru. Nu mai putem da cu exactitate această cantitate pentru că foarte mare parte din această cantitate nu este contabilizată nicăieri. Să nu se sperie nimeni când spun acest lucru", a punctat Sandor Bende.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a organizat, miercuri, cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei Anuale, cu tema "Re-liberalizare: Competiţie pe piaţa energiei în beneficiul tuturor".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 195 / 9528
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...