ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sandor Bende: Nu cred că statul trebuie să se implice pe termen foarte lung în politica de preţ al energiei

19 Martie 2025   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, în varianta actuală, legea consumatorului vulnerabil prezintă lacune, iar o îmbunătăţire a acesteia ar duce la echilibrare a situaţiei.

 
 
Plafonarea preţurilor la energie a fost necesară, dar nu cred că statul trebuie să se implice pe termen foarte lung în politica de preţ şi sper că, la un moment dat, vom putea reveni la o piaţă liberă, a declarat, miercuri, la o conferinţă de specialitate, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende.

"Lucrurile au început din 2021, odată cu criza energetică nu doar în România, ci şi în întreaga Uniune Europeană, atunci când preţurile au luat-o razna. Chiar atunci, România era într-o primă mică perioadă de liberalizare totală a preţurilor şi bineînţeles că această criză a dat apă la moară celor care contestau liberalizarea şi uite că a trebuit să ajungem la o plafonare. Plafonare cu care eu personal sunt şi nu sunt de acord... A fost necesară la momentul respectiv, dar nu cred că trebuie ca statul neapărat să se implice pe termen foarte lung în politica de preţ şi sper că, la un moment dat, vom putea reveni la o piaţă liberă în care cererea şi oferta să-şi spună cuvântul şi să avem un preţ competitiv pe piaţă. Doar cu un preţ competitiv putem să susţinem o economie, să susţinem o industrie în relansare în România", a afirmat Bende.


Potrivit sursei citate, în varianta actuală, legea consumatorului vulnerabil prezintă lacune, iar o îmbunătăţire a acesteia ar duce la echilibrare a situaţiei.

"Am auzit destul de multe lucruri despre preţ, că în România se plăteşte cel mai mare preţ. Da, probabil că o zi, două, trei, o săptămână - două există un preţ de achiziţie mai mare în România decât în altă parte a Europei, dar în final preţul la utilizatorul final nu este ieşit din comun. În România este un preţ undeva la mijlocul clasamentului în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, deci nu putem să spunem că la noi este cel mai rău. Probabil că anul acesta va trebui să începem nişte demersuri să ieşim din zona aceasta de plafonare, în special pe partea de energie electrică. Avem această plafonare de mai bine de trei ani. Ştim cu toţii că, până la urmă, şi Uniunea Europeană ne va forţa, pentru că nu poţi să suspenzi o Directivă europeană mai mult de trei ani şi riscăm şi o posibilitate de infringement pe această temă. Există totuşi, în România, o lege a consumatorului vulnerabil şi putem să discutăm despre ea dacă e bună sau dacă trebuie îmbunătăţită. Această lege are lacune... În momentul în care această plafonare va dispărea, atunci am putea să ne gândim la un preţ diferenţiat. Un exemplu ar fi ca, de dimineaţa până la ora 5:00 după-amiaza, să existe un tarif, apoi un alt preţ de după-amiază până dimineaţa. Trebuie să găsim o cale de mijloc ca să putem să echilibrăm situaţia", a menţionat demnitarul.

De asemenea, el crede c ar trebui găsită modalitate de contorizare a energiei produse de către consumator.

"Ar trebui să găsim o modalitate prin care să contorizăm energia produsă de către consumator. Totuşi, nu este normal, în zilele noastre, să nu ştie nimeni în România sau pe teritoriul României câtă energie electrică se consumă şi câtă energie electrică se produce la nivel naţional. Astăzi, am început să avem un dezechilibru. Nu mai putem da cu exactitate această cantitate pentru că foarte mare parte din această cantitate nu este contabilizată nicăieri. Să nu se sperie nimeni când spun acest lucru", a punctat Sandor Bende.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a organizat, miercuri, cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei Anuale, cu tema "Re-liberalizare: Competiţie pe piaţa energiei în beneficiul tuturor".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 418 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...