ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Roxana Mînzatu: Sunt oportunităţi de finanţare de la CE unde România nu este foarte prezentă cu proiecte selectate

04 Februarie 2025   |   Agerpres

Într-o conferinţă de presă la Reprezentanţa CE în România, Roxana Mînzatu a precizat că una dintre temele de discuţie cu premierul Marcel Ciolacu şi cu miniştrii cu care s-a întâlnit a fost 'Busola Competitivităţii", un plan al Bruxellesului care are ca scop relansarea competitivităţii europene.

 
 
Sunt oportunităţi de finanţare din partea Comisiei Europene unde România "nu este foarte prezentă cu proiecte selectate", a declarat marţi, la Bucureşti, vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene (CE) Roxana Mînzatu, care le-a propus totodată autorităţilor române un dialog "prin care economia, industria, companiile să poată să beneficieze" de aceste instrumente.

Vicepreşedinta CE, responsabilă pentru drepturi sociale, competenţe, locuri de muncă de calitate şi pregătire, s-a aflat luni şi marţi la Bucureşti, pentru discuţii cu oficialii români şi partenerii sociali, în cadrul primei sale vizite oficiale pe care o efectuează în România.

Într-o conferinţă de presă la Reprezentanţa CE în România, Roxana Mînzatu a precizat că una dintre temele de discuţie cu premierul Marcel Ciolacu şi cu miniştrii cu care s-a întâlnit a fost 'Busola Competitivităţii", un plan al Bruxellesului care are ca scop relansarea competitivităţii europene.


"Dacă sunt elemente în această Busolă a Competitivităţii legate de competenţe şi locuri de muncă, este pentru că noi am lucrat să fie acolo (...) Am spus-o foarte clar că nu putem să avem competitivitate fără să avem resurse umane bine pregătite şi fără să avem condiţii de lucru bune. Ideea este că această busolă va ghida viitoarele politici, finanţări, şi clar că aceste viitoare politici şi finanţări de sprijinire a economiei vor spune da, prioritizăm noile tehnologii, inovarea, accesul la finanţare, eliminarea procedurilor administrative greoaie, multă simplificare, coordonare între statele membre. Dar tot ce povestim putem să facem doar dacă avem forţă de muncă, forţă de muncă pregătită, motivată să şi lucreze în sectoarele respective. Şi, atunci, această dimensiune a locurilor de muncă şi a competenţelor este prezentă în orice demers pe care îl vom face la nivel european, pentru a fi mai competitivi", a detaliat ea.

"Am discutat şi cu premierul şi cu miniştrii nu doar despre cum facem să fim mai competitivi, dar şi despre acest Clean Industrial Deal pe care Comisia îl va prezenta în luna februarie, un plan de industrializare verde a Europei, un plan pragmatic, axat pe intervenţii în sectoarele importante care pot asigura autonomie strategică economiei europene. Am discutat despre industria automotive, care este foarte relevantă pentru România, şi despre cum putem face să sprijinim acest sector care ne-a asigurat leadershipul în plan global şi care asigură 13 milioane de locuri de muncă. Încercăm să ne uităm şi sectorial la zonele în care trebuie să intervenim, şi am discutat cu reprezentanţii Guvernului României despre cum poate România să beneficieze şi să folosească aceste instrumente", a adăugat reprezentanta CE.

Roxana Mînzatu a precizat că Bruxellesul va lansa un fond pentru competitivitate şi, chiar dacă este gândit mai degrabă pentru viitorul exerciţiu multianual, "am discutat despre cum putem face ca parteneriate între mediul de afaceri, cercetare, zona academică, care pot duce la îmbunătăţirea randamentului şi profitabilităţii anumitor modele de business din România, să poată fi finanţate prin instrumente direct de la Comisia Europeană, cum este Orizont, cum este acest viitor fond de competitivitate, unde suntem destul de absenţi".

"Noi ne folosim de această politică de coeziune, bani pe care îi avem alocaţi direct României, nu concurăm cu nimeni altcineva, dar sunt sume importante disponibile la nivelul Comisiei Europene unde România nu este foarte prezentă cu proiecte selectate şi beneficiari selectaţi, şi am discutat despre aceste elemente şi vom continua dialogul. Asta a fost şi invitaţia şi propunerea mea, ca împreună, de îndată ce avem aceste iniţiative pe masă, să avem un dialog prin care economia, industria, companiile din România să poată să beneficieze de aceste oportunităţi", a mai subliniat Roxana Mînzatu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9173
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...