
România, printre cele cinci state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani
11 Decembrie 2024
AgerpresMinistrul Finanţelor, Marcel Boloş, a subliniat că ajustarea pe şapte ani este o oportunitate vitală pentru România.
România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani în loc de patru, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care se află la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al UE de la Bruxelles.
"Astăzi, România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Iată ce trebuie să ştiţi: Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru", a scris, pe Facebook, Marcel Boloş.
"Astăzi, România a fost în centrul discuţiilor la Bruxelles, unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene. Iată ce trebuie să ştiţi: Una dintre temele principale a fost situaţia planurilor fiscale pe termen mediu şi traiectoriile bugetare ale statelor membre. Aici vă anunţ că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru", a scris, pe Facebook, Marcel Boloş.
Acesta a subliniat că ajustarea pe şapte ani este o oportunitate vitală pentru România.
"În faţa unor încercări de a deforma realitatea, adevărul este acesta: ajustarea pe 7 ani este o oportunitate vitală pentru România. De ce? Pentru că permite: reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice; Securizarea investiţiilor din fonduri europene! Ne asigurăm că putem finaliza proiectele cu cofinanţare mare din Politica de Coeziune şi PNRR (de exemplu 60% pentru transport, 50% pentru infrastructura de apă-canalizare); Protejarea dezvoltării, doar aşa putem implementa bugetele de investiţii din fonduri naţionale care îmbunătăţesc viaţa oamenilor: Anghel Saligny, PNDL, CNI", a transmis Boloş.
Potrivit sursei citate, o altă temă la Ecofin a fost progresul discuţiilor pe tema reformei vamale, propusă prin pachetul legislativ al Comisiei Europene din mai 2023.
"Am susţinut că trebuie să găsim cât mai curând posibil un compromis cu privire la înfiinţarea Autorităţii Vamale a UE şi a Centrului de Date Vamale, soluţii care vor reduce costurile şi vor moderniza comerţul. Reforma vamală va veni cu beneficii directe pentru oameni: costuri vamale reduse, acces mai uşor la pieţele internaţionale pentru afaceri locale, eliminarea blocajelor birocratice şi controale mai eficiente", a arătat ministrul Finanţelor.
În ceea ce priveşte impozitarea energiei, Boloş a menţionat pe reţeaua de socializare că se lucrează la o nouă directivă care să taxeze energia în acord cu obiectivele de mediu şi climă.
"UE doreşte ca taxarea produselor energetice şi a energiei electrice să fie în acord cu politicile privind energia şi clima, contribuind la reducerea emisiilor. Poziţia noastră a fost că în acest proces nu trebuie să neglijăm necesitatea unui echilibru între obiectivele climatice, specificul fiecărui stat membru şi competitivitatea UE. Cu toate acestea, considerăm că sunt necesare negocieri suplimentare pe anumite subiecte - de exemplu indexarea nivelurilor minime ale accizei - pentru că nu dorim introducerea unui mecanism adiţional, pe lângă cel deja existent la nivel naţional. România va sprijini continuarea discuţiilor sub preşedinţia Poloniei pentru a ajunge la un acord", a mai transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 353 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...