
Noi măsuri pentru fluidizarea procedurilor de achiziție publică, sau intensificarea opacității acestora?
03 Septembrie 2021
Cristiana Prodescu – Senior Associate SCA Simion & BaciuEste de domeniul evidenței faptul că o parte dintre modificările implementate la propunerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (“ANAP”) vor forța remodelarea strategiilor în licitații.
![]() |
Începând de astăzi, 30 august 2021, intră în vigoare noile modificări ale cadrului legislativ în materia achizițiilor publice, după ce în Monitorul Oficial, Partea I nr. 821 din 27 august 2021 a fost publicată Ordonanța nr. 3/2021 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul achizițiilor publice (“Ordonanța”).
Ordonanța modifică cu precădere prevederile de ordin substanțial, precum și pe cele de ordin procedural de esență pentru procesul de achiziție publică, astfel cum acestea sunt reglementate de Legea achizițiilor publice nr. 98/2016 (“Legea 98”), Legea achizițiilor sectoriale nr. 99/2016 (“Legea 99”), Legea concesiunilor de lucrări și a concesiunilor de servicii nr. 100/2016 (“Legea 100”) și Legea remediilor și căilor de atac privind contractele de achiziții și de concesiuni nr. 101/2016 (“Legea 101”).
Ordonanța modifică cu precădere prevederile de ordin substanțial, precum și pe cele de ordin procedural de esență pentru procesul de achiziție publică, astfel cum acestea sunt reglementate de Legea achizițiilor publice nr. 98/2016 (“Legea 98”), Legea achizițiilor sectoriale nr. 99/2016 (“Legea 99”), Legea concesiunilor de lucrări și a concesiunilor de servicii nr. 100/2016 (“Legea 100”) și Legea remediilor și căilor de atac privind contractele de achiziții și de concesiuni nr. 101/2016 (“Legea 101”).
Apreciem că noua formă a dispozițiilor legale va genera un impact semnificativ atât asupra etapei pregătirii dosarului de achiziție și a modalității în care procedurile vor decurge în raport cu operatorii economici, cât și asupra etapei contestării procedurilor, în situația unor nemulțumiri în ceea ce privește cerințele documentațiilor de atribuire și mai cu seamă în ceea ce privește rezultatele procedurilor (fie ele intermediare, sau finale).
Deși impactul acestor modificări, îndeosebi asupra activității operatorilor economici, va fi evaluat după ce anumite probleme practice ridicate de aceștia vor fi semnalate odată cu parcurgerea procedurilor de achiziții sub noul cadru legislativ, este de domeniul evidenței faptul că o parte dintre modificările implementate la propunerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (“ANAP”) vor forța remodelarea strategiilor în licitații.
Din studiul coroborat al modificărilor legislative, rezultă totuși o aplecare a ANAP și deopotrivă a Executivului pentru atribuirea mai rapidă a contractelor de achiziții și a măririi gradului de absorbției al fondurilor europene, însă rămân sub semnul întrebării câteva măsuri care par mai degrabă de relaxare/ de flexibilizare și care ar putea să reprezinte un obstacol în calea transparenței procesului decizional al autorităților contractante.
Nu sunt de ignorat nici modificările aduse cu privire la cadrul aplicabil remediilor judiciare în materia atribuirii contractelor din sfera achizițiilor publice, cea mai importantă dintre acestea fiind aceea a instituirii unei obligații a autorității contractante de a încheia contractul de achiziție odată cu pronunțarea hotărârii de primă instanță ce cuprinde soluția de menținere a rezultatului procedurii de atribuire, în ceea ce privește contestația formulată în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (“CNSC”), sau a tribunalului competent.
Deși justificarea ANAP în ceea ce privește această modificare intervenită ca urmare a propunerii sale, este aceea a eficientizării procesului de achiziție publică și a asigurării derulării investițiilor în graficul estimat, facilitând astfel semnarea contractului fără a mai aștepta o eventuală soluționare în instanță a plângerii sau recursului, în practică o astfel de modificare cel mai probabil se va dovedi anevoioasă – în contextul in care jurisprudenta ne-a demonstrat faptul că nu în puține situații soluțiile organelor jurisdicționale de prim rang au fost modificate chiar la 180 grade.
Până la observarea concretă a consecințelor asupra practicii a celor referite, profesioniștii în domeniu trebuie să acomodeze această reformare a legislației primare și să implementeze noile modificări într-un mod specific strategiei proprii a clienților, cu scopul precis de a maximiza șansele acestora de adjudecare a contractelor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5913 / 9446 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...