
Manea (CEO BCR): Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent
24 Septembrie 2024
AgerpresÎn opinia sa, deşi România cheltuieşte mult în infrastructură, problema este legată de calitatea acesteia. De asemenea, performanţa logistică este slabă, în pofida investiţiilor.
Expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent, a declarat, marţi, Sergiu Manea, vicepreşedinte Concordia şi CEO Banca Comercială Română, la o conferinţă de specialitate.
"Prima chestie contradictorie pe care vreau să o spun este că expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent. A noastră. De aici începe expansiunea regională a României. Nu avem campioni ca Bitdefender, eMAG la fiecare colţ de stradă. Ei trebuie încurajaţi şi trebuie împinşi. Dar România are nevoie, repet, de crearea de rezilienţă structurală şi asta înseamnă rezolvarea dezechilibrelor prin output corelat cu aceste dezechilibre", a spus Sergiu Manea, la conferinţa "Capitalul autohton al României - maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională", organizată de platforma Cursdeguvernare.ro.
"Prima chestie contradictorie pe care vreau să o spun este că expansiunea regională a României trebuie să înceapă cu rezolvarea deficitului de cont curent. A noastră. De aici începe expansiunea regională a României. Nu avem campioni ca Bitdefender, eMAG la fiecare colţ de stradă. Ei trebuie încurajaţi şi trebuie împinşi. Dar România are nevoie, repet, de crearea de rezilienţă structurală şi asta înseamnă rezolvarea dezechilibrelor prin output corelat cu aceste dezechilibre", a spus Sergiu Manea, la conferinţa "Capitalul autohton al României - maturizare şi trecerea la statutul de forţă regională", organizată de platforma Cursdeguvernare.ro.
El a menţionat că lanţul de aprovizionare cu mâncare este unul dintre cei mai mari generatori de deficit comercial pentru România.
De asemenea, Manea a afirmat că dacă ne uităm la creşterile de productivitate, acestea au fost extraordinare, însă "dinamica pozitivă a câştigurilor pe care le avem încetineşte".
În opinia sa, deşi România cheltuieşte mult în infrastructură, problema este legată de calitatea acesteia. De asemenea, performanţa logistică este slabă, în pofida investiţiilor.
Referitor la forţa de muncă, Manea susţine că aceasta rămâne ieftină, costul forţei de muncă în raport la ceilalţi factori de producţie fiind în creştere doar prin prisma sarcinilor de natură fiscală sau a neclarităţilor de natură fiscală.
"Aş vrea să vorbesc puţin despre educaţie. Avem a doua cea mai scăzută alocare de resurse publice pe Educaţie din Uniunea Europeană. Numai Irlanda cheltuieşte mai puţin decât noi. Dar Irlanda, după cum aţi văzut, are şi cel mai mic venit bugetar din Europa, dar are surplus bugetar. Deci ei sunt o ţară, o structură economică, o societate atipică. Performanţele acestea sunt vizibile direct în performanţele elevilor, respectiv a 3-a dintre cele mai proaste performanţe ale elevilor din Europa. Mai mult decât atât, şi ăsta e un lucru care începe să doară foarte tare, pentru că atunci când te extinzi, te extinzi pentru că ai o propunere de valoare. Şi propunerea de valoare poate să vină din produs, din oameni sau din capital. Din păcate nu s-au inventat altele. (...) Ok, poţi să te duci cu tancurile, dar nu cred că acesta e obiectivul. Ce vreau să spun este că dacă ne uităm la ponderea celor cu studii superioare în zona de 30-34 de ani, în momentul acesta noi suntem un pic peste 20%. În Europa sunt la 40%, iar în Polonia la 49%. Imaginaţi-vă valoarea adăugată care este embedded (încorporată - n.r.), cum se spune în limba "romgleză", în forţa de muncă care este activă?", a spus Sergiu Manea.
Pe lângă acestea, el a menţionat că în România human capital index se află la cel mai jos nivel din Europa, la fel ca şi gradul de inovare. De asemenea, nivelul cheltuielilor de cercetare dezvoltare este cel mai slab din Europa.
Vicepreşedintele Concordia a adăugat că atunci când vorbim de expansiune ar trebui să începem cu rezolvarea problemelor legate de balanţa de plăţi.
"Expansiunea unei ţări nu ţine de cei câţiva oameni care lucrează în încurajarea exporturilor, ţine în asumarea unei politici a statului român de sprijinire a expansiunii produsului făcut de România, creat, desenat şi făcut de România, ţine foarte mult de modul în care ne poziţionăm, ţinând cont de cultura antreprenorului român şi de avantajele tradiţionale pe care le avem", a mai spus vicepreşedinte Concordia, Sergiu Manea.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 485 / 9389 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...