ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Isărescu: O să lăsăm mai multă flexibilitate cursului, că intră multe capitaluri

17 Februarie 2025   |   Agerpres

În opinia sa, la acest moment nu "este cazul să se deprecieze cursul".

 
 
Banca Naţională a României va da ''uşor, uşor'' mai multă flexibilitate cursului de schimb pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează şi încep să intre capitalurile, a afirmat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În opinia sa, la acest moment nu "este cazul să se deprecieze cursul".

"Să vedem ce ne spune piaţa. Dar înainte am mai spus un lucru. În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni şi o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeţi că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârşitul lunii, când o să apară cifra, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe. Deci, facem lucrurile aşa cum trebuie. Nu ştiu nici eu ce se va întâmpla cu cursul. Piaţa va determina, dar, uşor, uşor, vom da mai multă flexibilitate, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal şi se restabileşte încrederea. O să lăsăm mai multă flexibilitate cursului, că intră multe capitaluri. Ştiţi că anul trecut, până spre vară, am căutat să nu se aprecieze cursul, pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare nu e bine să se aprecieze cursul", a afirmat Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.


El a admis că există posibilitatea ca, anul acesta, cursul de schimb pentru un euro "să sară" de 5 lei.

"Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. E posibil să se întâmple, nu? Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Eu, mai degrabă, aş detensiona discuţiile legate de depăşirea nivelului de 5. Am citit atâtea lucruri, încât uneori m-am speriat şi eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. Păi de la 4,97 la 5 e mai puţin de 1%. 5 bani înseamnă 1%, aici sunt numai 3 bani. Aşa o să fie o jale, de exemplu, că o să crească preţul la telefonie, adică în loc de 100 de lei - să dăm o cifră - abonamentul lunar o să fie 101 lei, deci o să crească preţul cu un leu. Şi acest lucru o să aibă mare impact", a arătat Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că intervenţiile băncii centrale în piaţă au fost în calitate de intermediar între aceasta şi Ministerul de Finanţe.

"Noi ne-am ţinut de curs şi l-am stabilit, cu toate că avem o politică de flotare, pentru că a fost război, pandemie, apoi războiul ăsta s-a mai apropiat de noi şi am mai fost blagosloviţi şi cu o criză energetică de toată frumuseţea, care a împins preţurile peste tot în sus. Deci, nu am ţinut secret că facem acest lucru, dar politica noastră este de flotare. Ce am reuşit? Păi am reuşit să avem cursul în continuare determinat de piaţă. Nu aţi auzit o singură plângere din piaţă că cineva nu şi-ar fi luat banii la ceea ce e în piaţă. Cum am făcut? Asta este arta Direcţiei noastre de Operaţiuni de Piaţă şi îi adresăm felicitări. Că am intervenit în piaţă? Am intervenit dar, aşa cum am mai spus, am intervenit noi fiind la rândul nostru intermediari între Ministerul de Finanţe şi piaţă. Ministerul de Finanţe, în loc să-şi vândă disponibilităţile pe care le-au luat din împrumuturi externe, din bani europeni, direct în piaţă, le ţin la Banca Naţională şi, când au nevoie, cer Băncii Naţionale să vândă o parte din aceste disponibilităţi. Nu sunt mici. De ce suntem intermediari? Pentru că în ciuda poziţiei critice la adresa guvernatorului, a unor colegi de-ai mei, considerăm că a vinde direct într-o piaţă, care nu e foarte adâncă, să vinzi într-o singură zi un miliard de euro, păi mişti cursul atât cum se mişcă la ţările cu care ne comparăm (Ungaria, Polonia, Cehia - n. r.), mişti cursul cu 20 de bani. Tendinţa în România este: când se apreciază a fost un accident, când se depreciază e jale. Şi asta este, nu avem prea mulţi indicatori economici de care să ne agăţăm, să creeze credibilitate în ţara asta. Poate că nu e cel mai bun. Poate că trebuia să avem şi noi un Dow Jones, un indice de bursă sau ceva, dar deocamdată avem cursul", a explicat Mugur Isărescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 528 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...