
Isărescu: Ce a făcut coaliţia e direcţia bună; a întors nava de la deficit mare spre unul mai mic
17 Februarie 2025
AgerpresGuvernatorul BNR a subliniat că părerile sunt împărţite cu privire la cifrele la care va ajunge deficitul bugetar şi crede că trebuie să aşteptăm câteva luni, pentru a vedea cum vor arăta lucrurile după aplicarea Legii bugetului de stat, recent adoptată.
Deficitul bugetar ar fi ajuns spre 10% dacă nu s-ar fi adoptat ordonanţa-trenuleţ, deci ce a făcut actuala coaliţie este direcţia bună, consideră guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
"Ce a făcut actuala coaliţie este direcţia bună. A oprit mai întâi deteriorarea. Dacă nu adopta acea ordonanţă (ordonanţa-trenuleţ, n.r.), deficitul se ducea spre 10%, aşa, uşurel, cu toate majorările acelea. Şi pe urmă, cu proiectul de buget, a întors, să-i spunem aşa, nava de la deficit mai mare spre un deficit mai mic", a afirmat Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.
Guvernatorul BNR a subliniat că părerile sunt împărţite cu privire la cifrele la care va ajunge deficitul bugetar şi crede că trebuie să aşteptăm câteva luni, pentru a vedea cum vor arăta lucrurile după aplicarea Legii bugetului de stat, recent adoptată.
"Ce a făcut actuala coaliţie este direcţia bună. A oprit mai întâi deteriorarea. Dacă nu adopta acea ordonanţă (ordonanţa-trenuleţ, n.r.), deficitul se ducea spre 10%, aşa, uşurel, cu toate majorările acelea. Şi pe urmă, cu proiectul de buget, a întors, să-i spunem aşa, nava de la deficit mai mare spre un deficit mai mic", a afirmat Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.
Guvernatorul BNR a subliniat că părerile sunt împărţite cu privire la cifrele la care va ajunge deficitul bugetar şi crede că trebuie să aşteptăm câteva luni, pentru a vedea cum vor arăta lucrurile după aplicarea Legii bugetului de stat, recent adoptată.
"Sunt discuţii. Guvernul crede că va ajunge la 7%. Probabil că aţi citit Consiliul Fiscal, prognoza lor este 7,7%, dar Consiliul Fiscal a făcut două comentarii. Unul, că nu a luat în considerare o mai bună absorbţie, măsurile pentru o mai bună colectare a impozitelor, şi s-a exprimat destul de clar domnul academician Dăianu: 'nu am văzut acele măsuri, dar se poate colecta mai bine' şi asta poate să ducă deficitul fiscal spre 7%. Şi a doua: o prioritizare a investiţiilor. După Consiliul Fiscal, sunt foarte multe investiţii, unele nici n-ai timp să le faci, iar o prioritizare a lor ar putea să ducă deficitul spre 7%. Deci, deocamdată, răspunsul meu scurt este: s-a adoptat bugetul, hai să vedem în execuţie cum merge şi mai discutam peste câteva luni", a transmis Mugur Isărescu.
Întrebat când ar trebui să se facă o analiză asupra acestor măsuri luate, şeful BNR a răspuns: "Aş vedea în vară".
În ceea ce priveşte impunerea de taxe de către Statele Unite la unele produse provenite din UE, Isărescu este de părere că un efect direct nu se va vedea în România.
"Direct nu, că nu ştim cât aluminiu şi cât oţel vindem, câteva sute de milioane probabil. Dar indirect, bineînţeles că orice război comercial între Statele Unite şi Europa, Uniunea Europeană, are impact şi asupra României, că suntem în această alianţă, să o numesc aşa, în această Uniune Europeană", a arătat acesta.
Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro (Eurogrup) discută luni despre impactul pe care recentele decizii ale administraţiei Trump l-ar putea avea asupra economiei zonei euro, în ceea ce va fi şi prima lor întâlnire după anunţul că Bruxelles-ul va propune suspendarea regulilor fiscale pentru a permite majorarea cheltuielilor pentru apărare, transmite EFE.
Dezbaterea cu privire la deciziile autorităţilor americane va fi încadrată în cadrul tradiţionalei revizuiri a perspectivelor macroeconomice pentru zona euro, care este marcată de o creştere modestă în ultimul trimestru al anului trecut şi de riscurile la adresa inflaţiei care decurg tocmai din incertitudinea generată de politica preşedintelui SUA.
Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat că va impune tarife ''reciproce'' ţărilor care impozitează produsele americane nu numai cu tarife, ci şi cu taxe (cum este cazul TVA în UE), că va supune toate importurile de oţel şi aluminiu la tarife şi că se va retrage din acordul global privind o taxă minimă pentru multinaţionale, pe care Bruxelles l-a adoptat deja.
Comisia Europeană a anunţat că va da un răspuns ''ferm'' şi ''proporţionat'' tarifelor pe care le consideră ''nedrepte'', dar atât instituţia, cât şi statele membre insistă că este necesar să se cunoască modul în care se vor desfăşura aceste acţiuni pentru a le măsura efectele şi a ajunge la un acord asupra răspunsului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 526 / 9754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...