
Digitalizarea licitațiilor publice organizate pentru bunurile mobile confiscate. Lansarea platformei de licitație online de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate
13 Iulie 2020
Ligia-Cecilia Popescu (Partener si coordonator al ariilor de practică Litigii și Arbitraj și Achiziții Publice în cadrul biroului Wolf Theiss București) si Andreea Anton (Associate)Această platformă inovatoare a fost dezvoltată pe baza modelelor europene (FR, BE, NL, IT) și a celor internaționale (SUA) pentru a facilita accesul potențialilor cumpărători la licitații, în conformitate cu toate standardele de distanțare socială și pentru a minimiza costurile și resursele publice, pe care le-ar presupune participarea fizică la licitații.
![]() |
Ligia-Cecilia Popescu (Partener si coordonator al ariilor de practică Litigii si Arbitraj si Achizitii Publice în cadrul biroului Wolf Theiss Bucuresti) si Andreea Anton (Associate) |
Contextul pandemic actual a determinat acordarea unei atenții speciale procesului de digitalizare. Mai mult, regulile de distanțare socială în vigoare de la jumătatea lunii martie au impus un transfer al operațiunilor în spațiul digital nu numai pentru sectorul privat, ci și pentru instituțiile publice.
Un exemplu ar fi Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate („Agenția”), care se ocupă de administrarea bunurilor confiscate în materie penală (în valoare de 974.080.994 RON), inclusiv de vânzarea bunurilor mobile care se devalorizează în timp.
În contextul digitalizării, Agenția a lansat pe 15.06.2020 platforma online de desfășurare a licitațiilor publice prin mijloace electronice, care poate fi accesată folosind următorul link https://anabi.just.ro/licitatiionline/. Sumele colectate sunt păstrate în conturile Agenției până la pronunțarea unei decizii finale în procesul penal.
Această platformă inovatoare a fost dezvoltată pe baza modelelor europene (FR, BE, NL, IT) și a celor internaționale (SUA) pentru a facilita accesul potențialilor cumpărători la licitații, în conformitate cu toate standardele de distanțare socială și pentru a minimiza costurile și resursele publice, pe care le-ar presupune participarea fizică la licitații.
Astfel de licitații publice nu reprezintă proceduri de achiziții publice, ci se desfășoară în conformitate cu normele generale privind organizarea licitațiilor în cadrul executărilor silite și în conformitate cu prevederile Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Licitațiile parcurg etapele de mai jos:
• Înscrierea la licitație;
• Desfășurarea licitației;
• Activități post-licitație (plata prețului și predarea bunului adjudecat).
Pe scurt, persoanele interesate de vehicule (inclusiv mașini de lux), electronice, materiale de construcție, stocuri și oricare alte bunuri mobile scoase la vânzare trebuie să se înregistreze pe platforma online (prezentând date de identificare, plata garanției de participare și oferta inițială), urmând ca ulterior să le fie atribuit un cod și o parolă unică pentru acces.
Ulterior, ei pot participa la licitația online, putând face oferte succesive în pași de 5-15% din valoarea de pornire a licitației (prețul de evaluare pentru prima licitație, care va fi scăzut cu 25% pentru a doua, respectiv cu 50 % pentru a treia licitație). În cazul mai multor ofertanți, bunul este vândut ofertantului care oferă cel mai mare preț. Prețul se plătește în maximum cinci (5) zile lucrătoare de la data licitației finale.
Cele de mai sus confirmă comunicatul de presă al Ministerului Justiției, potrivit căruia lansarea unei astfel de platforme online garantează transparența în activitatea Agenției și asigură un acces simplificat la aceste licitații publice. Prin urmare, există șanse semnificative ca această idee inovatoare să fie implementată și alte proiecte similare pe viitor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8671 / 9528 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...