ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Corina Creţu: Politica de coeziune este cea care aduce şi ţine Europa împreună

08 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Parlamentarul european a spus că Politica de Coeziune trebuie să se bazeze în continuare pe trei piloni principali: mecanisme de finanţare adecvate, guvernanţă inclusivă şi mai multă diversitate, flexibilitate dar şi predictibilitate, astfel încât nici o regiune să nu fie lăsată în urmă.

 
 
În urma dezbaterii iniţiate în Parlamentul European pentru viitorul Politicii de Coeziune, europarlamentarul Corina Creţu a subliniat că va milita întotdeauna pentru o politică de coeziune consistentă, care să reducă disparităţile dintre ţări, regiuni şi localităţi, fiindcă aceasta este cea care aduce şi ţine Europa împreună.
 
"Discuţiile ce ţin de viitorul Politicii de Coeziune au debutat astăzi (marţi, n.r.) în Cadrul Parlamentului European, cu o reuniune politică de nivel înalt organizată de grupul politic S&D intitulată 'Viitorul politicii de coeziune - Un viitor rezistent al echităţii teritoriale europene'. Am fost responsabilă pentru fondurile europene acordate statelor membre, în calitate de Comisar European pentru Politica Regională, am văzut schimbările în bine aduse de proiectele europene, de aceea voi milita întotdeauna pentru o politică de coeziune consistentă, care să reducă disparităţile dintre ţări, regiuni, localităţi (...) Politica de coeziune este cea care aduce şi ţine Europa împreună, sprijinind regiunile cele mai defavorizate, astfel este nevoie ca această Politică să fie în continuare simplificată şi flexibilizată, însă trebuie să fim atenţi deopotrivă la cum au fost cheltuiţi banii europeni, având 0 toleranţă faţă de corupţie", a arătat Corina Creţu pe Facebook.
 
Parlamentarul european a spus că Politica de Coeziune trebuie să se bazeze în continuare pe trei piloni principali: mecanisme de finanţare adecvate, guvernanţă inclusivă şi mai multă diversitate, flexibilitate dar şi predictibilitate, astfel încât nici o regiune să nu fie lăsată în urmă.
 
Europarlamentarul a subliniat că, împreună cu participanţii la nivel înalt printre care Comisarul European Elisa Ferreira, Preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Olivier Röpke, Preşedintele Comitetului Regiunilor Vasco Cordeiro şi europarlamentari social democraţi a fost discutată, în urmă cu o seară, importanţa Politicii de Coeziune şi rezultatele tangibile atinse de această politică la finalul cadrului financiar 2014-2020.
 
Parlamentarul european a arătat că fiecare ţară s-a bucurat de o creştere medie a PIB-ului cu circa 0,5% datorită investiţiilor din Politica de Coeziune, iar această creştere a fost cu 3,2% mai mare în regiunile mai defavorizate.
 
"În continuarea dezbaterilor privind politica de dezvoltare regională, a avut loc un schimb de opinii şi practici în cadrul Comisiei REGI din Parlamentul European, între reprezentanţii parlamentelor naţionale, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor şi din partea Comisiei Europene, succesoarea mea în funcţia de Comisar European, Elisa Ferreira. Ultimii ani ne-au arătat că politica de coeziune reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii Europene. Acest lucru a fost statuat chiar de Banca Mondială care a descris politica de dezvoltare regională ca fiind o maşinărie de convergenţă care reduce disparităţile dintre regiuni", a precizat Creţu.
 
Potrivit europarlamentarului, UE s-a confruntat cu crize succesive care nu au putut fi anticipate, iar politica de coeziune a dat dovadă de agilitate şi a permis atenuarea impactului acestora.
 
"Spre exemplu, toate regiunile afectate de pandemie au revenit la randamentul anterior, cu toate că existau previziuni sumbre de recesiune. Implicarea politicii de coeziune prin fonduri de sprijinire a IMM-urilor, ne-au ajutat să evităm astfel de scenarii. În contextul războiului din Ucraina, politica de coeziune a ajutat statele membre în găzduirea refugiaţilor prin programul CARE, având o finanţare de 3,4 miliarde de euro. Nucleul îngrijorărilor este reprezentat în continuare de disparităţi regionale considerabile, de dezindustrializarea Europei şi exodul creierelor din anumite regiuni. Pentru a adresa aceste probleme este nevoie de o creştere a flexibilităţii şi o simplificare pentru programele 2021-2027", a mai afirmat parlamentarul european.
 
În viziunea sa, investiţiile trebuie să fie ţintite în regiunile care au cea mai mare nevoie şi să respecte particularităţile acestora. În aceeaşi notă, este nevoie să comunicăm mai bine beneficiile şi realizările politicii de coeziune, mai ales în contextul acestui val eurosceptic tot mai puternic.
 
"Pentru a evidenţia importanţa politicii de coeziune ca investitor în regiunile europene, doresc să menţionez câteva cifre. În perioada 2014-2020, când gestionăm portofoliul de dezvoltare regională în calitate de Comisar European, au fost renovate şi eficientizate din punct de vedere energetic 473 de mii de gospodării; 6,3 milioane de gospodării au beneficiat de internet pe bandă largă, iar 2 milioane de IMM-uri au primit sprijin financiar sau finanţare. La nivelul infrastructurii TEN-T, 2000 de kilometri de drum nou asigură legături în Europa, iar 24 de milioane de copii europeni învaţă în şcoli renovate cu aparatură nouă", a mai susţinut Corina Creţu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1078 / 9125
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...