ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: Iniţiativele din cadrul IPCEI vor atrage investiţii consistente în infrastructura de cercetare şi în producţia de radioizotopi medicali

12 Aprilie 2025   |   Agerpres

Potrivit preşedintelui autorităţii de concurenţă, acest nou IPCEI marchează o dublă premieră, fiind primul proiect de acest tip dedicat sectorului nuclear şi, totodată, primul IPCEI în care România deţine rolul de coordonator al uneia dintre cele cinci arii tematice ale proiectului, respectiv cea referitoare la producţia radioizotopilor cu scop medical, utilizaţi, de exemplu, în diagnosticarea şi tratamentul cancerului.

 
 
Iniţiativele ce se vor în cadrul Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI) vor atrage investiţii consistente în infrastructura de cercetare, în dezvoltarea lanţului valoric pentru tehnologiile SMR şi AMR sau în producţia de radioizotopi medicali, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Implicarea României în primul IPCEI dedicat industriei nucleare, alături de ţări precum Franţa şi Italia, reprezintă o oportunitate majoră pentru consolidarea poziţiei noastre în domeniul tehnologiilor nucleare inovatoare. Pentru România, acesta este al doilea IPCEI la care urmează să participe, după cel în microelectronică, consolidându-şi astfel implicarea în proiecte strategice europene", a spus Chiriţoiu.


Potrivit preşedintelui autorităţii de concurenţă, acest nou IPCEI marchează o dublă premieră, fiind primul proiect de acest tip dedicat sectorului nuclear şi, totodată, primul IPCEI în care România deţine rolul de coordonator al uneia dintre cele cinci arii tematice ale proiectului, respectiv cea referitoare la producţia radioizotopilor cu scop medical, utilizaţi, de exemplu, în diagnosticarea şi tratamentul cancerului.

"Acest proiect are un rol esenţial pentru România: iniţiativele ce se vor derula în cadrul IPCEI vor atrage investiţii consistente în infrastructura de cercetare, în dezvoltarea lanţului valoric pentru tehnologiile SMR (reactor modular de mici dimensiuni - n. r.) şi AMR (reactor modular avansat - n. r.), în ciclul combustibilului nuclear, precum şi în producţia de radioizotopi medicali", a explicat preşedintele Consiliului concurenţei.

El a subliniat că procedura de aprobare şi implementare a unui proiect IPCEI este foarte complexă şi presupune o colaborare foarte strânsă între autorităţile naţionale din statele implicate în proiect şi Comisia Europeană.

"În acest context, noi, Consiliul Concurenţei, vom colabora cu celelalte autorităţi din România pentru a ne asigura că se respectă cadrul european privind ajutorul de stat şi vom oferi asistenţă tehnică în elaborarea şi aplicarea măsurilor de sprijin din fonduri naţionale sau europene", a punctat Bogdan Chiriţoiu, care a participat la Forumul la nivel înalt pentru IPCEI, unde a fost validată scrisoarea de sprijin pentru acest proiect european.

Ministrul Energiei a anunţat că săptămâna aceasta, în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), a fost aprobată scrisoarea de sprijin pentru un proiect european în domeniul energiei nucleare, la care participă şi România, care a avut un rol important, fiind coordonatorul temei legate de producţia de radioizotopi medicali.

El a subliniat că decizia din aceste zile încheie o primă etapă de selecţie pentru cinci domenii prioritare ale industriei nucleare europene, respectiv: producerea energiei nucleare cu tehnologii inovatoare, cum sunt reactoarele modulare mici (SMR) şi reactoarele avansate (AMR); prelucrarea uraniului şi gestionarea combustibilului nuclear; dezvoltarea lanţului de aprovizionare şi modernizarea instalaţiilor industriale; progresul în domeniul fuziunii nucleare; producerea de radioizotopi medicali, cu accent pe cercetare şi inovaţie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 337 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...