
CDR: România are nevoie de predictibilitate, iar regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte
17 Decembrie 2021
AgerpresAvând în vedere aceeaşi "predictibilitate a politicii fiscal-bugetare pe termen mediu", menţionată în expunerea de motive a actului normativ, şi "obiectivul menţinerii stabilităţii macroeconomice", CDR consideră oportună o trecere progresivă şi predictibilă la noile cuantumuri, pentru ca actorii economici vizaţi să poată include, în bugetele lor, efectele fiscale ale noile măsuri.
Mediul de afaceri solicită Guvernului ca măsurile fiscale asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fie implementate transparent, prin consultare, şi gradual, aşa cum prevede documentul.
"De 8 ani de zile, reprezentanţii mediului de business din România, reuniţi în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), şi-au pus la dispoziţie resursele pentru o colaborare deschisă şi eficientă cu autorităţile publice, în vederea identificării şi aplicării celor mai sănătoase măsuri în materie fiscală. Am salutat astfel, şi de această dată, declaraţiile ministrului Finanţelor, dl. Adrian Câciu, din data de 9 decembrie 2021, conform cărora 'Vom construi bugetul pentru 2022 fără noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri' şi ale dlui prim-ministru Nicolae Ciucă, care susţinea chiar astăzi faptul că 'cu certitudine nu vom încurca, ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea să îmbunătăţim atât cadrul legislativ, cât şi dialogul cu mediul de afaceri, pentru că am convingerea că împreună putem să găsim soluţii şi să facem în aşa fel încât să reglementăm domeniul pentru a putea să continuăm creşterea atât a afacerilor, cât şi a mediului economic în ansamblu'. Pe fondul acestor declaraţii, constatăm astăzi că se pregăteşte o nouă ordonanţă de urgenţă cu multiple modificări şi procedură rapidă de adoptare. Dincolo de măsurile luate efectiv în calcul, considerăm că mediul de afaceri din România are nevoie de predictibilitate şi regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte, fără o analiză de impact şi o consultare a companiilor direct afectate, aşa cum asigurau declaraţiile publice menţionate", susţine Coaliţia pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat remis AGERPRES.
Având în vedere aceeaşi "predictibilitate a politicii fiscal-bugetare pe termen mediu", menţionată în expunerea de motive a actului normativ, şi "obiectivul menţinerii stabilităţii macroeconomice", CDR consideră oportună o trecere progresivă şi predictibilă la noile cuantumuri, pentru ca actorii economici vizaţi să poată include, în bugetele lor, efectele fiscale ale noile măsuri.
"Avem nevoie de un climat de încredere la nivelul economiei. Mediul de afaceri este pregătit să contribuie la identificarea unei soluţii, cu încrederea că va exista un dialog real şi o deschidere pentru consultare la nivel de experţi. Solicităm, astfel, prim-ministrului şi ministrului Finanţelor să îşi respecte angajamentele făcute public şi să invite la dialog şi consultare toţi actorii afectaţi de aceste decizii. Vom aprecia prezentarea unui plan de implementare a acestor modificări, într-o manieră transparentă şi graduală, începând cu 2023, aşa cum apare menţionat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), reiterând disponibilitatea noastră de a sprijini acest proces", susţine Coaliţia.
Potrivit sursei citate, includerea, într-un unic proiect de act normativ, a unei serii de modificări din domenii diferite, îngreunează conversaţia din punct de vedere tehnic, pe aspectele reglementate.
''Iar lipsa de dialog, transparenţă şi luarea unor decizii arbitrare pot genera o breşă majoră de comunicare şi încredere între mediul public şi cel privat, ce ar presupune costuri prea mari pentru o Românie deja aflată sub presiune economică, socială şi sanitară", atrag atenţia oamenii de afaceri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5369 / 9762 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...